Пиратерија - за или против?

Jackal

Староседелец
13 февруари 2012
2,045
2,641
1,143
31
Битола
1. Да виндоусот ми е со лиценца
2. Секој филм ми е оригинал
3. Музика (што вика еден другар) слушам на јутјуб, е сега знам дека и тоа е на некој начин пиратерија бидејќи повеќето што ги споделуваат песните немаат авторски права за нив, ама додека постои јутјуб ќе слушам, знам дека сега ќе речете епа значи користиш пиратерија и ти, да ова е единствената пиратерија што ја користам јас ;) ама цел свет слуша на јутјуб ;)
ако е то вистина свака част.... ама сепак мислам дека треба да има пиратерија, тоа на некој начин е промоција на авторот еве да речиме за музиката. го спушташ албумот те бендисува авторто и одиш на негов концерто и тој добива пари од твојата влезница па на некој начин т иси платил за спуштениот албум... мое мислење

важна

Истакнат Член
14 февруари 2012
552
696
93
34
Скопје
ако е то вистина свака част.... ама сепак мислам дека треба да има пиратерија, тоа на некој начин е промоција на авторот еве да речиме за музиката. го спушташ албумот те бендисува авторто и одиш на негов концерто и тој добива пари од твојата влезница па на некој начин т иси платил за спуштениот албум... мое мислење
Едно е да симнеш 2-3 работи пиратски, а друго е цел компјутер да ти е полн со пиратерија и уште да бидеш горд со тоа (не зборувам за тебе, општо зборувам) :D

Jackal

Староседелец
13 февруари 2012
2,045
2,641
1,143
31
Битола
пиратеријата воопшто не влијае на авторите, можеби влијае ама премногу малку. ако влијаеше пиратеријата на Стивен спилберг да речиме, тој немаше сега да биди најбогат режисер. Ако пиратеријата влијаеше на У2 сега Боно немаше да биди најбогат музичар или пак ако сите спуштени песни од лејди џабе или битлси влијае на нив сега немаше да имаат тие толку пари.. ке беа сиромашни..

важна

Истакнат Член
14 февруари 2012
552
696
93
34
Скопје
пиратеријата воопшто не влијае на авторите, можеби влијае ама премногу малку. ако влијаеше пиратеријата на Стивен спилберг да речиме, тој немаше сега да биди најбогат режисер. Ако пиратеријата влијаеше на У2 сега Боно немаше да биди најбогат музичар или пак ако сите спуштени песни од лејди џабе или битлси влијае на нив сега немаше да имаат тие толку пари.. ке беа сиромашни..
Не влијае на нив, ама на програмерите и те како влијае :) за филм и музика не ми е ни гајле дали некој ќе спушта пиратски, ама за програмите ми е многу криво затоа што знам колку е тешко да се создаде програма. Вложуваш голем труд и напор и нормално си бараш некаков надомест за тоа и некој се прави највечи шизик у маало и не ти плаќа :/

Jackal

Староседелец
13 февруари 2012
2,045
2,641
1,143
31
Битола
да влијае на нив и то како гледам стив џобс колку беше сиромашен чоеко или пак бил гејтс кутрио кај да е почни да пита по улици... да не спомнувам сега и други...

LadyInPink

Истакнат Член
14 февруари 2012
1,236
1,749
113
Малку таму, малку овде...
Јас на пример си спуштам филмови и музика. Пиратски се, и гајле си немам. За нешто што може да се најде слободно не плаќам.
Не двојам страна и не викам ни добра е ни лоша е пиратеријата, едноставно ја има и ќе ја има.

• Ми се допаѓа
Реакции: Hexasto

Baronessa

Истакнат Член
13 февруари 2012
541
751
93
Los Angeles!
ЗА бидејќи е светска криза, луѓе гладуваат а јас на некоја фаца ќе и плаќам затоа што знаела да крека на микрофон или да глуми лудило на сцена.. дај бе жити се... нека се опраи светов па ќе плаќаме а до тогаш Нека живее пиратеријата

• Ми се допаѓа
Реакции: Hexasto

важна

Истакнат Член
14 февруари 2012
552
696
93
34
Скопје
да влијае на нив и то како гледам стив џобс колку беше сиромашен чоеко или пак бил гејтс кутрио кај да е почни да пита по улици... да не спомнувам сега и други...
Не ме разбираш :/ не е важно богатството на некој човек, туку неговиот труд да создаде нешто. Ти да создадеш нешто нема да бараш пари за него? Ако не бараш секоја чест, ама така светот не функционира.

Baronessa

Истакнат Член
13 февруари 2012
541
751
93
Los Angeles!
Не влијае на нив, ама на програмерите и те како влијае :) за филм и музика не ми е ни гајле дали некој ќе спушта пиратски, ама за програмите ми е многу криво затоа што знам колку е тешко да се создаде програма. Вложуваш голем труд и напор и нормално си бараш некаков надомест за тоа и некој се прави највечи шизик у маало и не ти плаќа :/
абе нормално секој си бара надомест, но не сме во таква можност... верувам дека секој ако би имал би платил..

Jackal

Староседелец
13 февруари 2012
2,045
2,641
1,143
31
Битола
јас сум програмер да ти кажа мправо засег само аматерски ама се надевам и на професионално некогаш.. сите тие програмери шо ти ги направиле фотошоп, виндовс и останати програми сите тоа го направиле во договор на некоја фирма и за тоа добиле парична надохнада... си зеле пари оти некој му ги откупил авторските права за програмата и терај магарето шо викаат. и тие среќни и другите среќни.... а кој како се снашол..., некој шо има пари ја купил лиценцираан некој ја спуштил бесплатно...