И јас сум ЗА пиратеријата, без разлика дали е музика, филм или софтвер... А како не ја оштетувам музиката со тоа? Кога ќе го чујам бендот и ќе ми се свиѓа музиката, (што сум ја симнал), јас знам за тој бенд и неговата музика и ќе му идам на концерт кога ќе дојде во околинава (Белград, Софија), картата нема да е под 20 евра, можеби ќе купам нешто со бендот како привезок, упаљач или нешто такво (маици со бендови не носам), ете уште 5 до 10 евра за бендот... Колку кошташе албумот? Колку потрошив за концерот? Дали е бендот оштетен? Не е, баш напротив целата публика од 50 000 луѓе на концертот ја имаат благодарение на пиратеријата, затоа не се замараат со пиратерија. Филм, ќе го симнам од нет ќе го гледам, ако е добар ќе идам и во кино во 3Д да го гледам (кога би го имало), пак не е оштетен продуцентот. А за софтвер, програмерот му продава готов производ на нарачателот и за тоа зема пари или добива пари за да изработи програм кој му е нарачан, така да не го оштетувам програмерот туку некое дебело бирократско ѓубре у некоја корпорација (за кое баш ми е гајле).