Solstice, јас сум лошиот само затоа што ги искењав тие што ги искењав?

Пер, ти цитирам еден познат светски признат уметник-фотограф од Македонија со кој јас ете имам можност често да разговарам, а тој вели „Знаеш што ме нервира во Македонија? Општо се` што е уметност се случува да не наидува на критика. Јас не сум прочитал во некоја колумна или напис некој да каже дека бил на свирка и нешто не му се свиѓало, друго нешто му се свиѓало, бил на изложба и да напише што му се допаѓа што не му се допаѓа.“
Јас стварно не дискутирам за вкусови, пример тебе ти се свиѓа повеќе техникал дет, гриндкор, краст и сл. (онака зборам, не конкретно за тебе) и мене ми е во ред тоа, неам ништо против. Но кога станува збор за анализирање парче музика обично сите се навредувате ако некој каже дека некој технички не е добар, нешто не било ко што треба и сл. Напротив, јас би бил среќен кога во Македонија би видел навистина спремна метал сцена, ама ако сакаме такво нешто треба малку и самокритичност. Не се секогаш криви тонците, не се секогаш криви нити бендовите, ете често пати некои имаат проблеми со мониторите или нешто слично па не го слушаат остатокот од бендот убаво и не се дотолку искусни за да се снајдат. Но за да се надмине сето тоа треба сите да си ги прифатат грешките кои ги прават. Јас сум имал можност да правам муабет со неколку гитаристи од Македонија и повеќето постојано се вадат на тоа дека тонците ги местат за да звучат така намерно демек, гитарите им се криви (демек не им лежеле убаво), после па појачалата и сл. сите се криви освен тие самите. Но има и такви кои што си признаваат дека ете ги фатило трема пред публика, не вежбале доволно со бендот, имаат проблем со одреден дел од техника и сл. и тоа ми е многу поприфатливо одошто нон-стоп да се вадат на едно исто демек „Можеме повеќе, ама тонецот мамата негова он е крив“.
Само пример ќе ти ги дадам Алогија од Србија. Пред две години кога им бев на свирка пред нив беа Серпентин и Хол оф синс. Нашиве бендови тотално се изгубија, ја мислев дека нешто не е во ред со озвучувањето. Онака крш свирка. Идат Алогија и се` е супер. Слушаш убав звук, солидно отсвирени солажи, убаво среден звук. Ама искуството си го прави своето.