Состојки за палачинките - 130 грама пченично брашно тип 550, 1 јајце, 1 жолчка, 250 мл млеко, малку сол, масло за печење. За филот- 1 пудинг од ванила, 500 мл млеко, 2 лажици шеќер. - За преливот од карамела - 200 гр шеќер, 30 гр путер и 200 мл слатка павлака
Подготовка : Во длабок сад се мешаат јајцата и малку сол, и постепено се додава брашното и млекото. Од вака припремената смеса се прават и се печат палачинки. Пудингот од ванила лесно се подготвува ( секое пакетче различно пишува па следете ги инструкциите од таму ако сте почетници ) За карамелот се гори шеќерот додека не добие златно/кафеава боја. Заедно се додаваат слатката павлака и путерот со постојано мешање. На средината на печените палачинки се става лажица од пудингот од ванила и се превиткуваат два пати ( се добива облик на четвртина). Палачинките мора да се стават на топла чинија,и се прелива со карамелот.
Ќе ми се заблагодарите покасно
Подготовка : Во длабок сад се мешаат јајцата и малку сол, и постепено се додава брашното и млекото. Од вака припремената смеса се прават и се печат палачинки. Пудингот од ванила лесно се подготвува ( секое пакетче различно пишува па следете ги инструкциите од таму ако сте почетници ) За карамелот се гори шеќерот додека не добие златно/кафеава боја. Заедно се додаваат слатката павлака и путерот со постојано мешање. На средината на печените палачинки се става лажица од пудингот од ванила и се превиткуваат два пати ( се добива облик на четвртина). Палачинките мора да се стават на топла чинија,и се прелива со карамелот.
Ќе ми се заблагодарите покасно