Милка чоколадна торта
Потребни состојки:
2 милка чоколади од јагоди
2 милка бели чоколади
2 чоколади за готвење
200 гр. лешници
800 гр. шлаг
300 гр. плазма
2 маргарина
10 јајца
2 дл. млеко
15 лажици шеќер во прав
10 лажици шеќер
1 кг. бисквити
100 гр. млечно чоколадо.
Припрема:
За прв фил: Изматете 10 белки со 10 лажици шеќер и во изматената смеса додадете ја мелената плазма.
За втор фил: Изматете 10 жолчки со шеќерот во прав, па додадете ги маргарините кои претходно сте ги изматиле со миксер.
Спојте ги двата фила, измешајте ги и поделете ги на три еднакви дела. Во првиот дел додадете една растопена чоколада од јагоди и една изрендана. Во вториот фил додадете една растопена бела чоколада и една рендана. Во третиот дел додадете го исецканиот лешник.
Загрејте го млекото и во него додадете го растопеното чоколадо за готвење. Бисквитите потопете ги во топлата чоколада.
Шлагот изматете го со вода или со млеко.
За филување: ред бисквити-фил од јаоди-бисквити-фил од лешник-шлаг-гил од бела чоколада-бисквити-шлаг.
Тортата премачкајте ја со растопено млечно чоколадо и украсете ја со мелени бисквити. Добар апетит!