Мафини или cupcakes се мали колачиња, јас ги обожавам и многу често ги правам. Споделете рецепти за мафини.
Tирамису мафини (за 12мафини)
мерки
1cup=шоља 250, 1/4 м.лаж е колку еден прстофат, 1 tbsb e околу 12 грама шеќер(ги пишав како големи лажици) Јас ги користам американските мерки бидејќи дома имам 1cup и лажиците. Овие ги правев и се мнооогу вкусни.
Потребно:3 tbsp/големи лажици
1/3 зејтин
2 јајца
1 топла вода
1 ½ брашно
1шеќер
2 г.лажици какао
¼ м.лаж. сода
¼ м.лаж. сол
3 г.лаж. млеко
За декорација:
1 cup хопла или шлаг
2 г.лаж шеќер во прав
Во садот со топла вода го додавате еспресото и оставате малку да постои. Во друг сад ги мешате сувите состојки, а во друг сад ги матите јајцата, шеќерот, лекото и зејтинот. Откако убаво ќе се измати втората смеса додате го еспресото и сувите измешани состојќи. смесат е течна, но воопшто не смета.
Се печат на најјако околу 20минути или додека се готови.(проверувате со стапче за заби)
Еве видео, за полесно.
Еве уште едни: рецептот овде.
Ме мрзи сега да ги пресметувам во грамови, но на гугл да пишете мерката во грамови ќе ви пронајде сајтови за пресметување.
И овие се вкусни, но не како претходните.
Чаша од 250гр ќе ви треба.
1/2чаша зејтин
2јајца
1ванила
1часа псирани/гмечени банани (овоа се заедно се измешеа со меша и се додава)
1чаша брашно
1мала лаж. сол
1мала лаж. сода
1чаша овесни снегулки
1чаша сецкано чоколадо
Ова се меша убаво и се пече во сад за мафини (во книжни може или калапчињата подмачкани со зејтин/маргарин/путер) и се печат 15-20минути на 200степени. Зависи од шпоретот печи додека не се испечени.
Tирамису мафини (за 12мафини)
мерки
1cup=шоља 250, 1/4 м.лаж е колку еден прстофат, 1 tbsb e околу 12 грама шеќер(ги пишав како големи лажици) Јас ги користам американските мерки бидејќи дома имам 1cup и лажиците. Овие ги правев и се мнооогу вкусни.
Потребно:3 tbsp/големи лажици
1/3 зејтин
2 јајца
1 топла вода
1 ½ брашно
1шеќер
2 г.лажици какао
¼ м.лаж. сода
¼ м.лаж. сол
3 г.лаж. млеко
За декорација:
1 cup хопла или шлаг
2 г.лаж шеќер во прав
Во садот со топла вода го додавате еспресото и оставате малку да постои. Во друг сад ги мешате сувите состојки, а во друг сад ги матите јајцата, шеќерот, лекото и зејтинот. Откако убаво ќе се измати втората смеса додате го еспресото и сувите измешани состојќи. смесат е течна, но воопшто не смета.
Се печат на најјако околу 20минути или додека се готови.(проверувате со стапче за заби)
Еве видео, за полесно.
Еве уште едни: рецептот овде.
Ме мрзи сега да ги пресметувам во грамови, но на гугл да пишете мерката во грамови ќе ви пронајде сајтови за пресметување.
И овие се вкусни, но не како претходните.
Чаша од 250гр ќе ви треба.
1/2чаша зејтин
2јајца
1ванила
1часа псирани/гмечени банани (овоа се заедно се измешеа со меша и се додава)
1чаша брашно
1мала лаж. сол
1мала лаж. сода
1чаша овесни снегулки
1чаша сецкано чоколадо
Ова се меша убаво и се пече во сад за мафини (во книжни може или калапчињата подмачкани со зејтин/маргарин/путер) и се печат 15-20минути на 200степени. Зависи од шпоретот печи додека не се испечени.