Десерти

Scars

Староседелец
17 февруари 2012
2,227
3,542
1,143
Имате желба за сладолед, но премногу ви е топло да отидете до продавница и да купите? Не грижете се, за само неколку минути можете да си направите 100% овошен сладолед кој ќе ви помогне во борбата со топлината во летните денови.
Потребни состојки:
  • киви
  • стопено чоколадо (240 мл)
  • кокосово масло (120 мл)
  • дрвени стапчиња
Начин на подготовка: Излупете ги кивите, исецкајте ги на парчиња со дебелина од по 3 сантиметри, ставете им стапче и замрзнете ги.
Измешајте ги чоколадото и кокосовото масло во еден сад додека се многу топли и оставете ги да се оладат до собна температура.
Извадете ги кивите од замрзнувач и потопете ги во чоколадната смеса. Таа веднаш ќе стане „крцкава“ облога врз кивите. Послужете ги веднаш или вратете ги во замрзнувачот за да не се стопи чоколадниот дел…


 

Selma

Ingenious
15 февруари 2012
4,375
7,071
1,183
На 9гаг ги имам видено од одамна, но никако да ги направам. :D
 

Selma

Ingenious
15 февруари 2012
4,375
7,071
1,183
ПРед некој ден ги правев овие peanut butter cookies, иако ми згора 2 плехчиња 3то на време го извадив.
Еве рецептот, ќе го напишам со USA/UK мерки, за наши мерки мислам дека ќе треба шолја од 250мл.

1 ½ Cups брашно
½ tsp сида
¼ tsp сол
½ cup несолен путер со собна темепратура (ова е многу важно)
½ Cup шеќер
½ Cup кафеав шеќер ја користев 1cup обичен шеќер
1 јајце
¼ tsp екстракт од ванила, јас не ставив бидејќи немам
3/4 Cup plus 2 Tbsp путер од кикирики(smooth треба да биде, а не crunchy)

Me мрзи да ги пишувам постапките па еве го видеото
ако сакате пак ептен прецузно проверете овде
 
  • Like
Реакции: Lepaa

Scars

Староседелец
17 февруари 2012
2,227
3,542
1,143
Мартини тортички

Потребни состојки:
  • 75 г путер
  • 160 г брашно
  • 160 г шеќер
  • 1 и пол ќесичка прашок за пециво
  • прстофат сол
  • 120 мл бело Мартини
  • 3 јајца
За филот потребно е:
  • 200 г бело чоколадо
  • 200 г крем сирење
  • џем од јагоди
  • 1 дозерка бело Мартини
  • путер по потреба
Начин на подготовка: Загрејте ја рерната на 180 степени. Со миксер изматете ги путерот и шеќерот додека не станат пенести. Додадете ги брашното, прашокот за пециво и солта. Потоа додадете и Мартини и мешајте додека смесата не се соедини.
Јајцата скршете ги така што ќе ги одделите жолчките од белките. Жолчите додадете ги во смесата, а белките матете ги посебно додека не добиете пена. Потоа и белките додадете ги во смесата и матете ги сите состојки додека не се соединат. Истурете ја смесата во калапи и печете ги тортичките 20 минути. Откако ќе се испечат, оставете ги тортичките да се оладат, а во меѓувреме подгответе го филот.
Стопете го белото чоколадо на пареа, а потоа оставете го малку да се олади. Крем сирењето измешајте го со малку путер и додадете го чоколадото. Матете со миксер додека не добиете мек и густ крем. Од кремот нанесете на секоја тортичка. Една дозерка Мартини измешајте со џем од јагоди. Со овој прелив завршете ја декорацијата на тортичките. Добар апетит!


извор
 
  • Like
Реакции: Lepaa

Legioner

Истакнат Член
18 април 2012
999
606
423
Ohrid

Време на подготовка:
20 мин.
Време на готвење:
25 мин.
Вкупно време:
45 мин.
Порции

20 лица
Состојки

  • 4 јајца
  • 200 гр. шеќер
  • 1 дл. млеко
  • 2 дл. масло
  • 200 гр. брашно
  • 1 ванилин шеќер
  • 1 прашок за пециво
  • 2 портокали
  • 100 гр. шеќер
  • 1 дл. вода
Фил

  • марамалад од портокали или сливи
Прелив

  • 200 гр. чоколадо за готвење
  • 150 гр. маргарин
Подготовка

Изматете ги жолчките со 200 гр. шеќер. Додадете масло, ванилин шеќер, млеко, брашно и прашок за пециво и добро промешајте.
На страна изматете ги белките па внимателно додадете ги во смесата. Промешајте ја смесата со лажица и истурете ја во плех обложен со хартија за печење.
Печете го бисквитот во загреана рерна на 170 степени, 25 минути.
Испечениот бисквит оставете го малку да се излади па исечете го на половина по должина. Едната половина вратете ја во плехот и премачкајте ја со мармалад од портокал или сливи.
Другата половина од бисквитот искршете ја на парченца. Во едно тенџере растопете 100 гр. шеќер во 1 дл. вода на рингла на среден оган па со него прелијте ги парчињата бисквит. Додадете врз бисквитот рендана кора од портокал и сок од два портокали. Добро измешајте ги па распоредете ги рамномерно врз целото парче бисквит во плехот.
Во тенџере искршете го чоколадото за готвење на коцки, додадете маргарин и растопете го на среден оган. Со глазурата прелијте го колачот и оставете го да се излади. Послужете го пресечен на коцки.
 

The_countess

Истакнат Член
10 јуни 2012
441
547
193
24
ЧОКОЛАДНА
ПАНАКОТА


СОСТОЈКИ

500ml слатка павлака
150g
чоколадо за готвење
80g
шеќер во прав
10g желатин (1 пакетче)
ИНСТРУКЦИИ ЗА ПРИГОТВУВАЊЕ

  1. Во ѓезве ставете 7-8 лажици од слатката павлака. Распрскувајте го желатинот по површината додека мешате. Оставете го ѓезвето со желатин настрана 5-10 минути за смесата да набабри.
  2. Во сад за варење ставете ја преостанатата слатка павлака и шеќерот во прав. Ставете го садот на тивок оган. Мешајте за да се растопи шеќерот. Кога смесата ќе се загрее, додајте го , искршено на мали парчиња. Постојано мешајте за целосно да се растопи чоколадото. Не дозволувајте смесата да зоврие.чоколадото
  3. Ѓезвето ставете го на оган за да се стопи желатинот. Откако ќе се растопи, додајте го во чоколадната смеса.
  4. Кога ќе забележите дека смесата е пред вриење, тргнете го садот настрана.
  5. Додека смесата е топла, налејте ја во калапи за пудинг или суфле, или пак во шот чаши или чаши за мартини. Ако сакате панакотата да ја служите во чинија, тогаш изберете калап со интересна форма. Доколку сакате да ја служите директно, ставете ја во интересна чаша.
  6. Поставете ги калапите на послужавник и ставете ги во фрижидер. Потребно е да ги оставите да се ладат минимум 3-4 часа.
  7. Сервирајте ја панакотата ладна. Пред служење, можете да ја поросите со шеќер во прав, какао или кокос. Исто така, можете врз неа да ставите шлаг пена, или пак, сос одјагоди, малини, боровинки... Украсете ја чинијата и со мали парчиња овошје.
 

Scars

Староседелец
17 февруари 2012
2,227
3,542
1,143
Зашеќерени бадеми со цимет
Потребно е:
  • 450 г непечени бадеми
  • 1 1/2 лажици шеќер
  • 3 лажици цимет
  • 1 белка
  • 1 1/2 лажиче екстракт од ванила
  • прстофат сол
Подготовка: Рерната загрејте ја на 150 Целзиусови степени. Земете едно тавче за печење, обложете го со хартија за печење и премачкајте го со малку путер. Во еден сад измешајте ги шеќерот и циметот, а во друг сад на страна малку изматете ја белката. Во белката додадете ги ванилата и солта.
Бадемите прво извалкајте ги во смесата со белка, убаво да се обложат сите, па потоа во шеќерот.
Вака подготвени, истресете ги од вишокот шеќер и ставете ги во тавчето во еден слој да се печат 10 минути. По 10 минути, измешајте ги и печете ги уште 10 минути.На крај, измешајте ги за последен пат и печете ги уште дополнителни 5 минути. Оставете ги да се оладат пред да ги сервирате

 
  • Like
Реакции: AnnAmaa