1. Еј...супер што го посетуваш Црнобело форумот. Слободно регистрирај се и приклучи ни се во дискусиите!

Десерти

Дискусија во форумот 'Готвење и рецепти' започната од efederer, 12 февруари 2012.

  1. Scars

    Scars Староседелец

    Зачленет на:
    17 февруари 2012
    Мислења:
    2,227
    Допаѓања:
    3,541
    Имате желба за сладолед, но премногу ви е топло да отидете до продавница и да купите? Не грижете се, за само неколку минути можете да си направите 100% овошен сладолед кој ќе ви помогне во борбата со топлината во летните денови.
    Потребни состојки:
    • киви
    • стопено чоколадо (240 мл)
    • кокосово масло (120 мл)
    • дрвени стапчиња
    Начин на подготовка: Излупете ги кивите, исецкајте ги на парчиња со дебелина од по 3 сантиметри, ставете им стапче и замрзнете ги.
    Измешајте ги чоколадото и кокосовото масло во еден сад додека се многу топли и оставете ги да се оладат до собна температура.
    Извадете ги кивите од замрзнувач и потопете ги во чоколадната смеса. Таа веднаш ќе стане „крцкава“ облога врз кивите. Послужете ги веднаш или вратете ги во замрзнувачот за да не се стопи чоколадниот дел…

    [​IMG]
    [​IMG]
     
    На КрисТина К., Martin_MKD, parvati и уште 1 член му се допаѓа ова.
  2. Selma

    Selma Ingenious

    Зачленет на:
    15 февруари 2012
    Мислења:
    4,375
    Допаѓања:
    7,071
    На 9гаг ги имам видено од одамна, но никако да ги направам. :D
     
  3. Selma

    Selma Ingenious

    Зачленет на:
    15 февруари 2012
    Мислења:
    4,375
    Допаѓања:
    7,071
    ПРед некој ден ги правев овие peanut butter cookies, иако ми згора 2 плехчиња 3то на време го извадив.
    Еве рецептот, ќе го напишам со USA/UK мерки, за наши мерки мислам дека ќе треба шолја од 250мл.

    1 ½ Cups брашно
    ½ tsp сида
    ¼ tsp сол
    ½ cup несолен путер со собна темепратура (ова е многу важно)
    ½ Cup шеќер
    ½ Cup кафеав шеќер ја користев 1cup обичен шеќер
    1 јајце
    ¼ tsp екстракт од ванила, јас не ставив бидејќи немам
    3/4 Cup plus 2 Tbsp путер од кикирики(smooth треба да биде, а не crunchy)

    Me мрзи да ги пишувам постапките па еве го видеото

    ако сакате пак ептен прецузно проверете овде
     
    На Lepaa му/ѝ се допаѓа ова.
  4. $3Я3|\||)&p&†Y

    $3Я3|\||)&p&†Y Староседелец

    Зачленет на:
    12 мај 2012
    Мислења:
    3,683
    Допаѓања:
    3,863
    мора да биде кокосово масло ? :)
     
    На Bum-Bum му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Scars

    Scars Староседелец

    Зачленет на:
    17 февруари 2012
    Мислења:
    2,227
    Допаѓања:
    3,541
    не знам :) ги немам правено :rolleyes:
     
    На Martin_MKD му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Јована

    Јована Истакнат Член

    Зачленет на:
    20 април 2012
    Мислења:
    144
    Допаѓања:
    311
    :gladen:gladen:gladen:gladen:gladen:gladen:gladen:gladen
    [​IMG][​IMG][​IMG]
     
    На КрисТина К. му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Scars

    Scars Староседелец

    Зачленет на:
    17 февруари 2012
    Мислења:
    2,227
    Допаѓања:
    3,541
    Мартини тортички

    Потребни состојки:
    • 75 г путер
    • 160 г брашно
    • 160 г шеќер
    • 1 и пол ќесичка прашок за пециво
    • прстофат сол
    • 120 мл бело Мартини
    • 3 јајца
    За филот потребно е:
    • 200 г бело чоколадо
    • 200 г крем сирење
    • џем од јагоди
    • 1 дозерка бело Мартини
    • путер по потреба
    Начин на подготовка: Загрејте ја рерната на 180 степени. Со миксер изматете ги путерот и шеќерот додека не станат пенести. Додадете ги брашното, прашокот за пециво и солта. Потоа додадете и Мартини и мешајте додека смесата не се соедини.
    Јајцата скршете ги така што ќе ги одделите жолчките од белките. Жолчите додадете ги во смесата, а белките матете ги посебно додека не добиете пена. Потоа и белките додадете ги во смесата и матете ги сите состојки додека не се соединат. Истурете ја смесата во калапи и печете ги тортичките 20 минути. Откако ќе се испечат, оставете ги тортичките да се оладат, а во меѓувреме подгответе го филот.
    Стопете го белото чоколадо на пареа, а потоа оставете го малку да се олади. Крем сирењето измешајте го со малку путер и додадете го чоколадото. Матете со миксер додека не добиете мек и густ крем. Од кремот нанесете на секоја тортичка. Една дозерка Мартини измешајте со џем од јагоди. Со овој прелив завршете ја декорацијата на тортичките. Добар апетит!

    [​IMG]
    извор
     
    На Lepaa му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Legioner

    Legioner Истакнат Член

    Зачленет на:
    18 април 2012
    Мислења:
    999
    Допаѓања:
    606
    [​IMG]
    Време на подготовка:
    20 мин.
    Време на готвење:
    25 мин.
    Вкупно време:
    45 мин.
    Порции

    20 лица
    Состојки

    • 4 јајца
    • 200 гр. шеќер
    • 1 дл. млеко
    • 2 дл. масло
    • 200 гр. брашно
    • 1 ванилин шеќер
    • 1 прашок за пециво
    • 2 портокали
    • 100 гр. шеќер
    • 1 дл. вода
    Фил

    • марамалад од портокали или сливи
    Прелив

    • 200 гр. чоколадо за готвење
    • 150 гр. маргарин
    Подготовка

    Изматете ги жолчките со 200 гр. шеќер. Додадете масло, ванилин шеќер, млеко, брашно и прашок за пециво и добро промешајте.
    На страна изматете ги белките па внимателно додадете ги во смесата. Промешајте ја смесата со лажица и истурете ја во плех обложен со хартија за печење.
    Печете го бисквитот во загреана рерна на 170 степени, 25 минути.
    Испечениот бисквит оставете го малку да се излади па исечете го на половина по должина. Едната половина вратете ја во плехот и премачкајте ја со мармалад од портокал или сливи.
    Другата половина од бисквитот искршете ја на парченца. Во едно тенџере растопете 100 гр. шеќер во 1 дл. вода на рингла на среден оган па со него прелијте ги парчињата бисквит. Додадете врз бисквитот рендана кора од портокал и сок од два портокали. Добро измешајте ги па распоредете ги рамномерно врз целото парче бисквит во плехот.
    Во тенџере искршете го чоколадото за готвење на коцки, додадете маргарин и растопете го на среден оган. Со глазурата прелијте го колачот и оставете го да се излади. Послужете го пресечен на коцки.
     
    На Alley3112, Aaliyah, Gemini и уште 2 други им се допаѓа ова.
  9. The_countess

    The_countess Истакнат Член

    Зачленет на:
    10 јуни 2012
    Мислења:
    441
    Допаѓања:
    547
    ЧОКОЛАДНА
    ПАНАКОТА



    СОСТОЈКИ

    500ml слатка павлака
    150g
    чоколадо за готвење
    80g
    шеќер во прав
    10g желатин (1 пакетче)

    ИНСТРУКЦИИ ЗА ПРИГОТВУВАЊЕ


    1. Во ѓезве ставете 7-8 лажици од слатката павлака. Распрскувајте го желатинот по површината додека мешате. Оставете го ѓезвето со желатин настрана 5-10 минути за смесата да набабри.
    2. Во сад за варење ставете ја преостанатата слатка павлака и шеќерот во прав. Ставете го садот на тивок оган. Мешајте за да се растопи шеќерот. Кога смесата ќе се загрее, додајте го , искршено на мали парчиња. Постојано мешајте за целосно да се растопи чоколадото. Не дозволувајте смесата да зоврие.чоколадото
    3. Ѓезвето ставете го на оган за да се стопи желатинот. Откако ќе се растопи, додајте го во чоколадната смеса.
    4. Кога ќе забележите дека смесата е пред вриење, тргнете го садот настрана.
    5. Додека смесата е топла, налејте ја во калапи за пудинг или суфле, или пак во шот чаши или чаши за мартини. Ако сакате панакотата да ја служите во чинија, тогаш изберете калап со интересна форма. Доколку сакате да ја служите директно, ставете ја во интересна чаша.
    6. Поставете ги калапите на послужавник и ставете ги во фрижидер. Потребно е да ги оставите да се ладат минимум 3-4 часа.
    7. Сервирајте ја панакотата ладна. Пред служење, можете да ја поросите со шеќер во прав, какао или кокос. Исто така, можете врз неа да ставите шлаг пена, или пак, сос одјагоди, малини, боровинки... Украсете ја чинијата и со мали парчиња овошје.
      [​IMG][​IMG]
     
    На The_Mayor, КрисТина К. и Scars им се допаѓа ова.
  10. Scars

    Scars Староседелец

    Зачленет на:
    17 февруари 2012
    Мислења:
    2,227
    Допаѓања:
    3,541
    Зашеќерени бадеми со цимет
    Потребно е:
    • 450 г непечени бадеми
    • 1 1/2 лажици шеќер
    • 3 лажици цимет
    • 1 белка
    • 1 1/2 лажиче екстракт од ванила
    • прстофат сол
    Подготовка: Рерната загрејте ја на 150 Целзиусови степени. Земете едно тавче за печење, обложете го со хартија за печење и премачкајте го со малку путер. Во еден сад измешајте ги шеќерот и циметот, а во друг сад на страна малку изматете ја белката. Во белката додадете ги ванилата и солта.
    Бадемите прво извалкајте ги во смесата со белка, убаво да се обложат сите, па потоа во шеќерот.
    Вака подготвени, истресете ги од вишокот шеќер и ставете ги во тавчето во еден слој да се печат 10 минути. По 10 минути, измешајте ги и печете ги уште 10 минути.На крај, измешајте ги за последен пат и печете ги уште дополнителни 5 минути. Оставете ги да се оладат пред да ги сервирате

    [​IMG]
     
    На AnnAmaa му/ѝ се допаѓа ова.

Сподели: