Кој е вашиот омилен десерт? Споделете кој е најдобриот начин на подготовка. Добредојдени се и фотографии од финалниот производ
Десерт: Рецепт за „Црна торта“Потребни состојки:
Тесто за торта:
3 малечки јогуртчиња
300 гр брашно
120 мл масло за јадење
25 гр какао
2 лажички сода бикарбона
путер за премачкување
Глазура:
150 г путер
150 г чоколадо за готвење
120 гр шеќер
120 мл млеко
250 г шеќер
Начин на подготовка:
Во поголем сад ставете ги јогуртот, брашното, шеќерот, маслото, какаото и содата бикарбона се мешаат со електричен миксер за 2-3 минути. Истурете ја смесата во тава која претходно сте ја намрсиле со путер и печете во загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 20 минути. Ставете го путерот во сад на жешка рингла и мешајте додека не зобрие, потоа тргнете го на страна а во него додајте ги чоколадото за готвење, шеќерот и млекото и мешајте додека не се изедначи смесата. Откако ќе го испечете тестото, оставете го да се излади и потоа прелијте го со чоколадната смеса. Послужете торта со шлаг крем, или со овошје по желба.
Десерт: Чоколаден мус од бело и темно чоколадо!
Потребни состојки:
125 гр црно чоколадо
100 гр бело чоколадо
3 јајца
2 дл слатка павлака
20 гр шеќер во прав
малку сол
изрендано чоколадо за декорација
Начин на подготовка:
Во мало тенџере ставете ја слатката павлака. Нека зоврие, а потоа додајте го белото чоколадо, искршено на коцки. Земете едно јајце и додајте ја само жолчката во претходната смеса и мешајте постојано додека не се стопи чоколадото и не се спои смесата. Потоа, оставете ги настрана малку да се оладат, па ставете го во фрижидер. Истата постапка направете ја и за кремот од темно чоколадо.
Земете три белки од јајца и ставете малку сол на врв на кафена лажичка, па изматете ги со миксер додека не добиете шлаг. Потоа, додајте го шеќерот во прав и додајте го кремот од црно чоколадо. Матете додека смесата не се изедначи. Ставете ја потоа во високи и широки чаши или стаклени садови и кремот од бело чоколадо изматете го повторно со малку слатка павлака, па ставете го врз првиот крем. Ставете фолија врз чашите и оставете ги во фрижидер околу четири часа, а потоа декорирајте ги со рендано чоколадо и послужете
.
:trepka . . .