Десерти

efederer

Админ
Член на администрација
2 октомври 2011
156
256
1,063
Кој е вашиот омилен десерт? Споделете кој е најдобриот начин на подготовка. Добредојдени се и фотографии од финалниот производ :)
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Hip.Hop_MKD

efederer

Админ
Член на администрација
2 октомври 2011
156
256
1,063
toplo ladno.jpg
Рецепт за Топло Ладно

Освен наведените состојки потребни ви се калапчиња со форма во која сакате да ви биде колачето и секако сладолед од ванила.
Потребни состојки
• 500 гр чоколадо​
• 10 јајца​
• 125 гр путер​
• 200 гр брашно​
• 10 лажици шеќер​
Начин на подготовка
Чоколадото и путерот се ставаат во подлабок сад. Потоа, на умерен оган, се топи смесата. Откако ќе се растопи, садот се трга од шпоретот и се остава смесата да се излади.​
Јајцата се матат заедно со шеќерот. Потребно е јајцата малку да се изматат, односно да бидат пенести. Потоа, јајцата и шеќерот се додаваат на смесата со чоколадо. Сите состојки се мешаат со жица за матење, а брашното го додаваме постепено, со постојано мешање.​
На крајот, треба да се добие густа и хомогена чоколадна смеса. Калапите се мачкаат со путер и се попрскуваат со брашно, пред да се налее смесата во нив.​
Во меѓувреме, се загрева рерната на 250℃. Се пече само 5 минути.​
Или ако ви е мака да испробувате многу - многу, купете спремна смеса од Dr. Oetker (Lava Kolac) и следете го упатството ;) за половина час сте готови!​
 

Smiley_1996

Истакнат Член
14 февруари 2012
345
802
393
Кумановоoo !
Десерт: Рецепт за „Црна торта“Потребни состојки:

Тесто за торта:
3 малечки јогуртчиња
300 гр брашно
120 мл масло за јадење
25 гр какао
2 лажички сода бикарбона
путер за премачкување

Глазура:
150 г путер
150 г чоколадо за готвење
120 гр шеќер
120 мл млеко
250 г шеќер

Начин на подготовка:
Во поголем сад ставете ги јогуртот, брашното, шеќерот, маслото, какаото и содата бикарбона се мешаат со електричен миксер за 2-3 минути. Истурете ја смесата во тава која претходно сте ја намрсиле со путер и печете во загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 20 минути. Ставете го путерот во сад на жешка рингла и мешајте додека не зобрие, потоа тргнете го на страна а во него додајте ги чоколадото за готвење, шеќерот и млекото и мешајте додека не се изедначи смесата. Откако ќе го испечете тестото, оставете го да се излади и потоа прелијте го со чоколадната смеса. Послужете торта со шлаг крем, или со овошје по желба.
meksikanska_torta2_121110.jpg



Десерт: Чоколаден мус од бело и темно чоколадо!
Потребни состојки:


125 гр црно чоколадо
100 гр бело чоколадо
3 јајца
2 дл слатка павлака
20 гр шеќер во прав
малку сол
изрендано чоколадо за декорација

Начин на подготовка:
Во мало тенџере ставете ја слатката павлака. Нека зоврие, а потоа додајте го белото чоколадо, искршено на коцки. Земете едно јајце и додајте ја само жолчката во претходната смеса и мешајте постојано додека не се стопи чоколадото и не се спои смесата. Потоа, оставете ги настрана малку да се оладат, па ставете го во фрижидер. Истата постапка направете ја и за кремот од темно чоколадо.

Земете три белки од јајца и ставете малку сол на врв на кафена лажичка, па изматете ги со миксер додека не добиете шлаг. Потоа, додајте го шеќерот во прав и додајте го кремот од црно чоколадо. Матете додека смесата не се изедначи. Ставете ја потоа во високи и широки чаши или стаклени садови и кремот од бело чоколадо изматете го повторно со малку слатка павлака, па ставете го врз првиот крем. Ставете фолија врз чашите и оставете ги во фрижидер околу четири часа, а потоа декорирајте ги со рендано чоколадо и послужете
.
recept_cokoladen_mus_krem.jpg
recept_cokoladen_mus_krem2.jpg


:trepka:giggle:gladen:kafe . . .
 

Libra

Староседелец
15 февруари 2012
208
327
673
Tiramisu-Mascarpone%5B1%5D.jpg

Тирамису

Потребно е:
5 жолчки
60 гр. шеќер
100 мл. десертно вино, поделно по 50 мл
400 гр. маскарпоне сирење
200 мл. слатка павлака
50 мл. сварено нес кафе, без шеќер
1 лажиче екстракт од ванила
200 гр. пишкоти
какао во прав за посипување

Подготовка:
Во мало тенџерече загреано на средна температура ставете вода(2 чаши). Оставере водата да зоврие. Во огноотпорен сад, одвојте 5 жолчки и ставете го шеќерот. Убаво матете додека не побелат и да се згуснат жолчките. Садот ставете го врз тенџерето со вода и додавајте го виното(50 мл.) мешајќи со жицата. Ставете го екстрактот од ванила. Гответе 5 мин додека да се добие убав и густ крем. Покријте го садот со пластична фолија и ставете го во фрижидер 45 мин. Во сад настрана ставето го маскарпонето измешајте со лажица и додадете ја слатката павлака со 3 лажици шеќер. Целата смеса со маскарпонето и слатката павлака измешајте ја убаво. Кремот ставете го во фрижидер да остстои 1 час. Измешајте го виното(другите 50 мл. со нес кафето).
Земете правоаголно тавче. Секоја пишкота натопете ја во миксот од кафе и вино и наредете ги во еден слој од тавчето. Врз нив намачкајте од филот рамномерно. Врз филот посипете од какаото. Потоа истата постапка се повторува.
Се става во фрижидер да се олади неколку часа и спремно е за јадење.:gladen

cizkejk-01.jpg

Чизкејк

Состојки:

Пандишпан:
2 шолји трошки од чајно пециво
3 с.л. топен путер или маргарин
3 с.л. шеќер

Фил:
800g. крем сирење
1 шолја шеќер
3 с.л. пченкарно брашно
1 с.л. екстракт од ванила
1 шолја кисела павлака
4 јајца
свежо овошје(јагоди, боровинки..)

Подготовка:
1. Во длабок сад измешајте ги трошките од чајно пециво со топениот путер и додајте 3 с.л. шеќер. Наместо трошки од чајно пециво, можете да издробите бисквити или пак кекс.
2.Обложете правоаголна тава за печење со едно големо парче алуминиумска хартија, чии што рабови треба да излегуваат надвор од тавата за да можат подоцна да послужат како рачки за лесно подигање на тортата.
3.Истурете ја смесата со трошките во тавата, распоредете ја подеднакво насекаде и со помош на дно на чаша притискајте за да оформите пандишпан
4.Еден од триковите за правењето на чизкејк е јајцата и крем сирењето да бидат на собна температура. Уште подобро е пред да го употребите крем сирењето, да го омекнете во микробранова печка 15 секунди.
5.Во длабок сад ставете го крем сирењето, додајте 1 шолја шеќер, 3 с.л. пченкарно брашно, 1 с.л. екстракт од ванила и 1 шолја кисела павлака.
6.Мешајте со миксер додека смесата не стане хомогена, без грутки.
7.Додавајте ги јајцата едно по едно. По секое додадено јајце мешајте со миксерот додека не се соедини со смесата. Но, не претерувајте со мешање, затоа што при печењето така може полесно да испука горниот дел.
8.Претурете ја смесата во тавата за печење и разнесете ја рамномерно.
9.Печете 40-45 минути во претходно загреана рерна на 180°C, додека рабовите на тортата не започнат да ја менуваат бојата. Центарот може да ви изгледа како да не е доволно печен, но кога ќе олади ќе изгледа одлично.
10.Оставете ја да отстои во фрижидер минимум 4 часа пред сервирање. Најдобро е да стои во фрижидер 1 ден.
Buon apetito ;-)
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Hip.Hop_MKD

Baronessa

Истакнат Член
13 февруари 2012
541
751
93
Los Angeles!
ЧОКОЛАДНА ЛАВА

cokoladna-lava.jpg



СОСТОЈКИ

120g
чоколадо за готвење
120g
путер
1 шолја
шеќер во прав (100g)
2
јајца
2
жолчки од јајца
6 лажици
брашно
ИНСТРУКЦИИ ЗА ПРИГОТВУВАЊЕ

  1. Загрејте ја рерната на 220°C. Подгответе си тава со калапи за мафини или пак форми во кои можете да печете. Премачкајте ги калапите со малку путер или маргарин.
  2. Во длабок сад ставете го путерот, исечкан на парчиња, и чоколадото за готвење, искршено на коцки. Потребно е да го растопите путерот за да може во него да се растопи и чоколадото. Ако имате микробранова печка, ставете ги заедно во неа додека не се стопи путерот, а потоа со мешање постепено растопете го во него и чоколадото. Другата опција е да ги ставите во тенџере на тивок оган додека не се растопи путерот, а потоа да го тргнете тенџерето од огнот и да мешате додека не се растопи и чоколадото.
  3. Во течната смеса од чоколадо и путер додајте го шеќерот и мешајте додека смесата не се изедначи.
  4. Потоа, додајте ги јајцата и жолчките и матете додека не добиете хомогена смеса. На крајот постепено додајте го брашното и добро промешајте за да нема грутки.
  5. Во секој калап ставете од смесата, но не ги полнете калапите догоре. Добро е да ги наполните околу ¾ од нивната висина.
  6. Ставете ги колачите во рерната и печете околу 7-10 минути, така што однадвор да се цврсти, а внатре меки. Внимателно одделете ги од калапите и превртете ги во чинија. Ако со лажичка пресечете едно парче, од внатрешноста на колачот треба да истече „чоколадна лава“.
  7. Послужете ги колачите топли, поросени со шеќер во прав, со топка сладолед, парче овошје и/или шлаг.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Hip.Hop_MKD and Sugar

Selma

Ingenious
15 февруари 2012
4,366
7,054
1,183
Браунис со крем
2 големи лажици крем
1јајце
4-5 големи лажици брашно
ореви/бадеми по желба

Во еден сад изматете ги кремот и јајцето и додадете го брашното. Смесата ставете ја во модли за печење и печете на 200-250 степени 10тина минути или додека се убаво испечени. Испечени се кога ќе ставете стапче за заби и нема да има тесто по стапчето.
Јас ги правев неколку пати и превкусни се, а и многу брзо се прават.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Alley3112 and Hip.Hop_MKD

Davidovic

Активен Член
17 февруари 2012
167
62
28
34
Десерт: Рецепт за „Црна торта“Потребни состојки:

Тесто за торта:
3 малечки јогуртчиња
300 гр брашно
120 мл масло за јадење
25 гр какао
2 лажички сода бикарбона
путер за премачкување

Глазура:
150 г путер
150 г чоколадо за готвење
120 гр шеќер
120 мл млеко
250 г шеќер

Начин на подготовка:
Во поголем сад ставете ги јогуртот, брашното, шеќерот, маслото, какаото и содата бикарбона се мешаат со електричен миксер за 2-3 минути. Истурете ја смесата во тава која претходно сте ја намрсиле со путер и печете во загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 20 минути. Ставете го путерот во сад на жешка рингла и мешајте додека не зобрие, потоа тргнете го на страна а во него додајте ги чоколадото за готвење, шеќерот и млекото и мешајте додека не се изедначи смесата. Откако ќе го испечете тестото, оставете го да се излади и потоа прелијте го со чоколадната смеса. Послужете торта со шлаг крем, или со овошје по желба.
meksikanska_torta2_121110.jpg



Десерт: Чоколаден мус од бело и темно чоколадо!
Потребни состојки:

125 гр црно чоколадо
100 гр бело чоколадо
3 јајца
2 дл слатка павлака
20 гр шеќер во прав
малку сол
изрендано чоколадо за декорација

Начин на подготовка:
Во мало тенџере ставете ја слатката павлака. Нека зоврие, а потоа додајте го белото чоколадо, искршено на коцки. Земете едно јајце и додајте ја само жолчката во претходната смеса и мешајте постојано додека не се стопи чоколадото и не се спои смесата. Потоа, оставете ги настрана малку да се оладат, па ставете го во фрижидер. Истата постапка направете ја и за кремот од темно чоколадо.

Земете три белки од јајца и ставете малку сол на врв на кафена лажичка, па изматете ги со миксер додека не добиете шлаг. Потоа, додајте го шеќерот во прав и додајте го кремот од црно чоколадо. Матете додека смесата не се изедначи. Ставете ја потоа во високи и широки чаши или стаклени садови и кремот од бело чоколадо изматете го повторно со малку слатка павлака, па ставете го врз првиот крем. Ставете фолија врз чашите и оставете ги во фрижидер околу четири часа, а потоа декорирајте ги со рендано чоколадо и послужете
.
recept_cokoladen_mus_krem.jpg
recept_cokoladen_mus_krem2.jpg


:trepka:giggle:gladen:kafe . . .


кога кажес малли јогуртчиња мислиш на они во мало канче (може да казам и чашка) од 0,25 мл ?
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Hip.Hop_MKD