Верување во Бог

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,220
1,747
253
Кај мртвите само душата е во заблуда..мислеле дека ќе одат во рајот а отишле во пеколот..(се шалам)
 

incule

Староседелец
5 јануари 2015
739
127
1,053
26
Верувам,он не создал,он ми помага,он е главниот,он ми дава енергија,он ми дава волја да живеам,се молев оздравев,бев болна кога бев мала ама кажував молитви исто и мајка ми,он ми дава сила
 

pozdrav eden topol

Истакнат Член
10 ноември 2017
606
345
63
Мислам дека луѓето повеќе се плашат од божјата казна кога ќе сторат некој грев отколку што веруваат во бога со искрена љубов кон него....(лажна вера од страв):^)
 

-alf-

Староседелец
28 август 2015
317
130
1,053
89
Мислам дека луѓето повеќе се плашат од божјата казна кога ќе сторат некој грев отколку што веруваат во бога со искрена љубов кон него....(лажна вера од страв):^)
Според твоето размислување , а во контекс на божјите заповеди како репер за тоа што е грев , сите тие луѓе со страв би го живееле животот , што во реалноста воопшто не е така.
Постепено, од генеараци во генерација "гревот" го губи своето значење како лоша постапка од која се добива осуда од семејството и општеството.

Па и тој страв повеќе нема да постои, а гревот и праведноста се помешаа, па што е грев ,а што не , останува во избор на поединец.

Бог , таков -каков што е опишан во книгите ја губи силата.
 

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,871
935
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Па и тој страв повеќе нема да постои, а гревот и праведноста се помешаа, па што е грев ,а што не , останува во избор на поединец.

Бог , таков -каков што е опишан во книгите ја губи силата.
Гледаш како знаеш :)
„Не вирее доблест во срцето на кукавицата. Биди без страв. Помини!“ - велеа оние од Златна Зора во нивниот ритуал за Неофит.

Верувањето во стариот еон е замена за надежта (надеж која ќе ти даде поттик да бидеш повеќе) со создавање на килава надеж измешана со догма, каде што работата врз себе си се смета за зло, бидејќи работата врз себе си значи спознавање, а спознавањето значи многу!

Затоа постојано „големите мудреци“ на стариот еон оправдување бараа(т) во она „блажен е оној кој што верува но не видел“ - големата стапица и големото оправдување на стариот еон да си мрзлив или погрешно убеден дека си неспособен за божествени ствари!
 

-alf-

Староседелец
28 август 2015
317
130
1,053
89
Гледаш како знаеш :)
„Не вирее доблест во срцето на кукавицата. Биди без страв. Помини!“ - велеа оние од Златна Зора во нивниот ритуал за Неофит.

Верувањето во стариот еон е замена за надежта (надеж која ќе ти даде поттик да бидеш повеќе) со создавање на килава надеж измешана со догма, каде што работата врз себе си се смета за зло, бидејќи работата врз себе си значи спознавање, а спознавањето значи многу!

Затоа постојано „големите мудреци“ на стариот еон оправдување бараа(т) во она „блажен е оној кој што верува но не видел“ - големата стапица и големото оправдување на стариот еон да си мрзлив или погрешно убеден дека си неспособен за божествени ствари!
Кај да запишам...ејјјјј alf пофален од Хептаграм дека нешто знае....

Разликите се големи помеѓу оние кој со помош на книга очајно пробуваат да се просветлуват и оние кои доживеале просветлување!
Вие викате , земете да прочитате и истражувајте за да се доближите до својот никулец, а јас велам бегајте од "мене" зошто сум најголемото зло кое постои.....
Вие зборувате за стар еон и нов еон...а за мене времето не постои.
(се искажувам симболично)

Дадов спротивности во нашите филозофии за да можеш да го разбереш
моето чудење дека во еден момент сме согласни за нешто!:gus
 

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,871
935
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Кај да запишам...ејјјјј alf пофален од Хептаграм дека нешто знае....

Разликите се големи помеѓу оние кој со помош на книга очајно пробуваат да се просветлуват и оние кои доживеале просветлување!
Вие викате , земете да прочитате и истражувајте за да се доближите до својот никулец, а јас велам бегајте од "мене" зошто сум најголемото зло кое постои.....
Вие зборувате за стар еон и нов еон...а за мене времето не постои.
(се искажувам симболично)

Дадов спротивности во нашите филозофии за да можеш да го разбереш
моето чудење дека во еден момент сме согласни за нешто!:gus
Книгите не се за просветлување. Туку за учење на... многу битни ствари.
Не знаеш што значи стар еон и нов еон нели? :)
Од форуми што си читаш во муабети со нас, кој знае што си смислил во умот... но тоа е, без книги секако се разбира.

Добро е што барем ти си просветлен и безвременски. На Кајгана имаше друг таков просветлен што не разбира ниту едно учење и за да не се заморува си измислил свое, каша попара од секакви секташки учења низ времињата па до сега, што му било лесно да запамети за да може полесно да зборува нејаснотии :)
Но животот изгледа почна да му создава проблеми. Само тогаш човек сфаќа дека не е толку просветлен како што мисли додека се оди во нагоран линија. Но за тоа, на друго место ќе расправаме...

И се согласив со тебе за тоа дека гревот е големото ограничување. Да те убеди некој дека си грешен ... не знам што треба да ти фали. ИЛи пак бог да те убеди дека само бедните по дух... пази, бедни по дух, ќе добијат било што.
Нема да добијат. Не добивале, не добиваат и нема да добиваат! Бидејќи тоа не е праведно во однос на оние кои животите ги даваат за да духот им пројде од едниот до другиот крај на бесконечната вселена, Нуит :)
 

-alf-

Староседелец
28 август 2015
317
130
1,053
89
Не знаеш што значи стар еон и нов еон нели? :)
Исто што и дете и старец, само што старците не ги тепаат децата ниту ги исмејуваат поради потребата да имаат родители.
Дали ти воопшто знаеш дека стариот еон е подножје на новиот, затоа внимавај кога плукаш кон оние кој сеуште се во стариот еон, може подножјетео да ти стане труло!