Верување во Бог

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,874
939
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Исто што и дете и старец, само што старците не ги тепаат децата ниту ги исмејуваат поради потребата да имаат родители.
Дали ти воопшто знаеш дека стариот еон е подножје на новиот, затоа внимавај кога плукаш кон оние кој сеуште се во стариот еон, може подножјетео да ти стане труло!
Ти како да си млад татко, постојано детето ти е симбол за нештата.
Ок, не се противам во однос на детето како симбол. Ова е Еонот на Детето, се е игра и барање искуство за Човештвото.
А ти знаеш ли дека и кислородот е истиот од стариот еон, но други нешта се сменети во однос на новото време.
Старите ритуали се отфрлени бидејќи се... што?
И што друго во однос на боговите?
Научи за новиот еон и Законот, како што ние го знаеме стариот за да го крепиме новиот! ;)

Боговите се опасна ствар за луѓе кои не читаат свети книги. Секташки погледи не се добредојдени. Создаваат премногу патеки кои не водат никаде и не може да му се помогне на таков аџија - но може да му се забрза одот кон провалијата на својата заблуда.
 

-alf-

Староседелец
28 август 2015
321
132
1,053
89
Ти како да си млад татко, постојано детето ти е симбол за нештата.
Ок, не се противам во однос на детето како симбол. Ова е Еонот на Детето, се е игра и барање искуство за Човештвото.
А ти знаеш ли дека и кислородот е истиот од стариот еон, но други нешта се сменети во однос на новото време.
Старите ритуали се отфрлени бидејќи се... што?
И што друго во однос на боговите?
Научи за новиот еон и Законот, како што ние го знаеме стариот за да го крепиме новиот! ;)

Боговите се опасна ствар за луѓе кои не читаат свети книги. Секташки погледи не се добредојдени. Создаваат премногу патеки кои не водат никаде и не може да му се помогне на таков аџија - но може да му се забрза одот кон провалијата на својата заблуда.
Искусена е и провалијата ,нешто од кое ти се плашиш.
„Не вирее доблест во срцето на кукавицата. Биди без страв. Помини!“ -
 

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,874
939
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Искусена е и провалијата ,нешто од кое ти се плашиш.

Што не ти чини од она што ти го кажав погоре па вакви испади со неповрзани муабети?
Сеуште веруваш во бог како Аллах или Исус и нивните ритуали?
Веруваш дека си грешен? Ок, веруваш дека си просветлен, така да...
 

-alf-

Староседелец
28 август 2015
321
132
1,053
89

Што не ти чини од она што ти го кажав погоре па вакви испади со неповрзани муабети?
Сеуште веруваш во бог како Аллах или Исус и нивните ритуали?
Веруваш дека си грешен? Ок, веруваш дека си просветлен, така да...
Не се испади, незнам како не се препозна во текстот кој сам си го напиша?
Не ли можеш да приметиш дека имаш секташки поглед?

Иако читаш свети книги!
 

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,874
939
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Не се испади, незнам како не се препозна во текстот кој сам си го напиша?
Не ли можеш да приметиш дека имаш секташки поглед?

Иако читаш свети книги!
Нормално дека се секташки погледи.
Не си ја читал „Книгата на Рамнотежа“ кај мене на блогот?

Еве извадок:
„Во вистинската религија нема секти.... “ а бидејќи стариот еон изобилува од религии кои изродија купишта секти и учења и за малку ќе го уништеа и она малку што остана од старите учења - мора да зборуваме така. :)
И внимавај, имаме две религии од стариот еон кои се дијагонално спротивставени една на друга и во однос на учења и во однос на ритуали...
Не сум јас крив, такво беше времето... мораше така, ако се анализира историјата...

Дали верувањето е причина за тоа и догматското кастрирано дрдорење без искуство, не знам. Но да е богот крив и дал закон без врска - не оди некако, нели :)

 

-alf-

Староседелец
28 август 2015
321
132
1,053
89
Нормално дека се секташки погледи.
Не си ја читал „Книгата на Рамнотежа“ кај мене на блогот?

Еве извадок:
„Во вистинската религија нема секти.... “ а бидејќи стариот еон изобилува од религии кои изродија купишта секти и учења и за малку ќе го уништеа и она малку што остана од старите учења - мора да зборуваме така. :)
И внимавај, имаме две религии од стариот еон кои се дијагонално спротивставени една на друга и во однос на учења и во однос на ритуали...
Не сум јас крив, такво беше времето... мораше така, ако се анализира историјата...

Дали верувањето е причина за тоа и догматското кастрирано дрдорење без искуство, не знам. Но да е богот крив и дал закон без врска - не оди некако, нели :)

Битно вие си имате идеален закон даден од сили кој владеат со земјата.(facepalm)
 

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,874
939
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Битно вие си имате идеален закон даден од сили кој владеат со земјата.(facepalm)
Извини што законот на кој што се повикуваш постојано од евреите и христијаните изроди секти...
Не сум јас крив за тоа, па мене сега да ми се истураш... јас само ти покажав факти.

Како знаеш што имаме и дали е идеално кога не го знаеш тоа што го имаме?
Да легнеш ти на страната што ти е просветлена без читање книги и да размислиш за работите...

Што се заморуваш кој што има, кога може ти да загубиш се што имаш бидејќи и да си бог на Земјата, која пак е атом во бесконечната вселена, си само црв? :)
Заборавате... ве понесува омразата... Агапе и Телема и верувањето нема да ви биде проблем во однос на било што. :)
 

-alf-

Староседелец
28 август 2015
321
132
1,053
89
Извини што законот на кој што се повикуваш постојано од евреите и христијаните изроди секти...
Не сум јас крив за тоа, па мене сега да ми се истураш... јас само ти покажав факти.

Како знаеш што имаме и дали е идеално кога не го знаеш тоа што го имаме?
Да легнеш ти на страната што ти е просветлена без читање книги и да размислиш за работите...

Што се заморуваш кој што има, кога може ти да загубиш се што имаш бидејќи и да си бог на Земјата, која пак е атом во бесконечната вселена, си само црв? :)
Заборавате... ве понесува омразата... Агапе и Телема и верувањето нема да ви биде проблем во однос на било што. :)
Каде тоа виде/прочита дека се повикувам на било кој закон?
Ако бараш мое мислење , прашај убаво и ќе ти кажам.
Не може да даде нешто кое го нема (се мисли на закон), бидејќи зборовите се празни иако истите некој ќе ги втемели во филозофија и каже ова да ви биде закон.
Човекот духовно еволуира според следење закон или со кршење на законите?
Но, има и такви кој еден одреден закон ќе го сметаат за идеален за сите луѓе и ќе пробаат да им го понудат што на сила (старо еонските религии) а некој со примамување ела прочитај , имај пракси ,следи го законот итн..(ново еонските филозофии).
Јас велам , законите се дадени и изговорени само поради слабоста на човекот и временската рамка која го стега од телените промени.
Следиш ли закон ,стремисе кон негово "кршење", за да се ослободи духот и умот.
Но ако неможеш да го "скршиш" , не барај оправдување за својата слабост со тоа што ќе величиш законот.
Љубов ли била, слободна воља , мир или човечност без разлика што е , ако ти не постанеш тоа и не го надминеш, законот останал без "род".
 

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,874
939
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Човекот духовно еволуира според следење закон или со кршење на законите?

За ова прашање од погоре, а и за да ти се растераат маглите со кои се обвиткуваш, а мене ми е премногу смешно сето ова, она што следи подолу е извадок од Коментарите на „Книгата на Законот“ :


За Закон што не ги опфаќа пак сите, на пример еден атеист кој што духовното му е фантазија и непостоечко, не е апсолутен Закон кој што може да се следи, да те направи подобар и откако ќе постигнеш - да се ослободиш.

Не може да скршиш Закон и да се ослободиш ако не си го надминал преку пракси со кои се спознаваш себе си, а потоа и се надминуваш.
Тоа е лага на неспособните и оние кои не работат врз себе си и секогаш бараат како водата, пат со најмал отпор!
Извини... но тоа е тоа...

Затоа намалете со тоа „кршење закони“ и „слобода“ - бидејќи ниту едното го можете, ниту пак за второто сте способни да го живеете!
А Законот на Телема е токму тоа: Слобода, Живот, Светлина и Љубов. Види ја Liber CL , De Lege Libellum :)
 

-alf-

Староседелец
28 август 2015
321
132
1,053
89

За ова прашање од погоре, а и за да ти се растераат маглите со кои се обвиткуваш, а мене ми е премногу смешно сето ова, она што следи подолу е извадок од Коментарите на „Книгата на Законот“ :


За Закон што не ги опфаќа пак сите, на пример еден атеист кој што духовното му е фантазија и непостоечко, не е апсолутен Закон кој што може да се следи, да те направи подобар и откако ќе постигнеш - да се ослободиш.

Не може да скршиш Закон и да се ослободиш ако не си го надминал преку пракси со кои се спознаваш себе си, а потоа и се надминуваш.
Тоа е лага на неспособните и оние кои не работат врз себе си и секогаш бараат како водата, пат со најмал отпор!
Извини... но тоа е тоа...

Затоа намалете со тоа „кршење закони“ и „слобода“ - бидејќи ниту едното го можете, ниту пак за второто сте способни да го живеете!
А Законот на Телема е токму тоа: Слобода, Живот, Светлина и Љубов. Види ја Liber CL , De Lege Libellum :)
Хепта, еден пример еве.
Ти "произведуваш" струја со движење на водата , јас со соларен панел (без движење).
И јас и ти "произведуваме" струја, спротивните начини до која доаѓаме се сукоб.

Толку различни , а сепак зборуваме за исто.

Може да се "скрши" секој закон , вскушност е " кршење" на себеси и своето внатрешно постоење односно до позиција на непостоење.
Тогаш секој закон ја губи својата сила.

п.с. Примерот за струјата е да ја согледаш спротивноста.