Верување во Бог

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,873
939
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com

Парадокс ами како...
„The initiate is well aware that his instruction will be misinterpreted by malice, dishonesty and stupidity: and not being omnipotent, he has to acquiesce in the perversion of his precepts. It is apart of the game.“
- „од силите кои владеат моментално со Земјата“ :)

P.S. Не можеш да избегаш од она што си, провејува Ошо и Гурџи насекаде... кој ќе ве трпи сеуште со вашите „мудри досетки“.
Но ново време, дозволено е :)
 

-alf-

Староседелец
28 август 2015
320
131
1,053
89

Парадокс ами како...
„The initiate is well aware that his instruction will be misinterpreted by malice, dishonesty and stupidity: and not being omnipotent, he has to acquiesce in the perversion of his precepts. It is apart of the game.“
- „од силите кои владеат моментално со Земјата“ :)

P.S. Не можеш да избегаш од она што си, провејува Ошо и Гурџи насекаде... кој ќе ве трпи сеуште со вашите „мудри досетки“.
Но ново време, дозволено е :)
Кој е тој Ѓурџи ?
Знаеш дека не читам книги , ама за тебе тоа е несватливо, знам.
Не се труди да ми одредиш духовно место, секојпат е различно.
И јас се откажав од тоа.
 

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,873
939
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
И те како е сфатливо - се познава по разговорите дека не читаш книги. Јас само велам дека треба да се читаат книги за да не заглави некој во бесконечен loop...

Најлесно е да се откажувате и да глумите мистици... глумете, не велам не - што можете, тоа правете.
Како беше: не може да даде тој што нема, не може да правиш нешто ако не си способен да го правиш :)

 

-alf-

Староседелец
28 август 2015
320
131
1,053
89
Најлесно е да се откажувате и да глумите мистици... глумете, не велам не - што можете, тоа правете.
Како беше: не може да даде тој што нема, не може да правиш нешто ако не си способен да го правиш :)
Полесно ви е да прифатите дека постојат сили кој владеат со земјата и нивниот пратеник Аиваз, отколку било што друго.
Цццццц..:kafe
 

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,873
939
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Се започнува во човекот со верување изградена врз доверба...
Во минатото беше заменета со заплашување и страв која раѓаше насилно верување во догми...

И денес човекот започнува со надеж! Со верување дека нештата се такви какви што тој во тој момент ги разбира и согледува...
Но денес го учиме човекот дека со текот на времето, ако се надминува себе си - ќе му се промени сликата за светот и за самиот себе - а со тоа и неговото верување ќе премине во знаење, кое ќе роди ново верување и нова надеж...

Дали да се верува во Бог како што е даден во старо-еонските религии? Јас не верувам дека постои такво нешто кое што има премногу човечки особини, како во грчките легенди и митови за боговите...
Богот се изнервирал и го понел гнев... say what? :)

Дали да се верува дека ова е само концепт на бог како една искра на едно дамнешно разбирање на една форма на божественост на нешто непоимливо за човечкиот ум под Бездната? Можеби може да се верува во тоа... но сепак, ако не се надмине... ништо.
 
Последна промена:

-alf-

Староседелец
28 август 2015
320
131
1,053
89
Како што децата имаат потреба од родител додека пораснат, така и луѓето имаат потреба од богови...додека духовно не созреат.
 

Stojne

Староседелец
29 јануари 2015
394
136
1,053
Ne veruvam vo Gospod. Zatoa sto tie sto pravat loso ne se kazneti, a stradaat pogresni luge. Nema pravda, vo ovoj svet poln so losotija, sto mislam deka nie, lugeto(opsto) ce pocneme da se davime megu sebe i oci da si kopame edni na drugi. Losotijata ne zapira, neznam do koga toa ce trae.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: antonio

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
791
1,133
41
www.oto-mk.net
Ne veruvam vo Gospod. Zatoa sto tie sto pravat loso ne se kazneti, a stradaat pogresni luge. Nema pravda, vo ovoj svet poln so losotija, sto mislam deka nie, lugeto(opsto) ce pocneme da se davime megu sebe i oci da si kopame edni na drugi. Losotijata ne zapira, neznam do koga toa ce trae.
Додека не сфатиш дека ,,доброто" и ,,злото" постојат само како нечива перцепција и немаат никаква врска со Господ.
Ако тоа не го разбереш во оваа инкарнација, тогаш ќе живееш со убедувањето за неправеден свет.
Ако имаш идеја за која сметаш дека е ,,праведна" треба самата да се бориш да ја пласираш пред останатите со цел да стане дел од нивната перцепција а не да чекаш некое надприродно битие да го стори тоа.
Господ што нештата ги дели на ,,праведни" и ,,неправедни" е апсурд, бидејќи според особините треба да биде апсолутно битие, а праведноста и неправедноста се терминологии што и припаѓаат на дуалноста. Апсолутното нема дуални карактеристики. Реалноста или Постоењето се како пирамида, на врвот е апсолутноста, на дното е релативноста. Тие се една целина, но од врвот можеш да видиш (Разбереш) повеќе нешта одколку од основата. А кога ќе ги разбереш, повеќе не се погрешни, неправедни, лоши, бидејќи имаат намена, цел зошто постојат и покрај тоа што таа цел не се гледа од ,,пониските" слоеви на Постоењето.
 
Последна промена:

-alf-

Староседелец
28 август 2015
320
131
1,053
89
Ne veruvam vo Gospod. Zatoa sto tie sto pravat loso ne se kazneti, a stradaat pogresni luge. Nema pravda, vo ovoj svet poln so losotija, sto mislam deka nie, lugeto(opsto) ce pocneme da se davime megu sebe i oci da si kopame edni na drugi. Losotijata ne zapira, neznam do koga toa ce trae.
Ako ne mozes da go promenish svetot , moses da se promenis sebesi...na primer da gi smenish "naocharite".Ne e sve taka crno! :)
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Ballet is my life