Атеизам (генерална дискусија)

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
3,103
7,519
1,183
Big Sur
да ве прашам вас атеистите дека многу паментни ми се правите што е душа?
Знам што одговор очекуваш и што одговор ќе дадеш на тој очекуван одговор, па за да скратиме, ќе ти поставам едно прашање: Зошто мислиш дека душата е создадена/вдахната од Бога?

• Ми се допаѓа
Реакции: slb_bobo

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
да ве прашам вас атеистите дека многу паментни ми се правите што е душа?

И сеа демек „Ајмо ја сум паметен па да видиме кој ќе ми одговори точно“? Јас велам дека не постои душа, туку душата е измислено нешто т.е. фикција на човечкиот мозок и ни се наметнува уште од рано детство -> ерго твојот Бог за мене не постои. Среќен сега? Не, мојот мозок не му припаѓа на твојот Бог, моето тело не му припаѓа на твојот Бог, мојот разум не му припаѓа на твојот Бог. Свест немам затоа што и тоа не постои.

Паметњакович.

• Ми се допаѓа
Реакции: Alley3112 and maarrkooo

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
:rolleyes: А што имаш slb_bobo ?
Би те замолила во склоп на темата да ми одговориш.
Што си ти тогаш кога немаш тело,немаш душа,свест?
Не реков дека немам тело. Имам тело, имам се` што е потребно за да функционира и егзистира во природата.

Свеста ја немам ни јас, нити некој друг затоа што не постои. Тоа е измислено и наметнато нешто исто како моралот, исто како што е измислен поимот Бог и е наметнат, исто како што е измислен поимот душа. Тоа се се` измислени поими и наметнати од колено на колено и прифатени како такви без ни трунка сомнеж.

Јас сум оној кој што сум и кој постои сега, за некои Бобо, за некои slb_bobo, за некои само некој.

• Ми се допаѓа
Реакции: Alley3112

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
Не реков дека немам тело. Имам тело, имам се` што е потребно за да функционира и егзистира во природата.

Свеста ја немам ни јас, нити некој друг затоа што не постои. Тоа е измислено и наметнато нешто исто како моралот, исто како што е измислен поимот Бог и е наметнат, исто како што е измислен поимот душа. Тоа се се` измислени поими и наметнати од колено на колено и прифатени како такви без ни трунка сомнеж.

Јас сум оној кој што сум и кој постои сега, за некои Бобо, за некои slb_bobo, за некои само некој.
Не прашав за кого што си,туку само што си Ти.
Ти благодарам на одговорот.
Ако не постои душа,а сакањето и емоциите во една друга тема ако добро се секавам расчистивме дека не доагаат од срцето(кој е само орган),од каде доагаат емоциите тогаш?
Постои само телото,така?Од кој орган се "произлезени" емоциите?
Ајде да речеме бог не постои,како што од помодарство се тврди дека бог постои истото се тврди и дека не постои.
Кој има сигурен доказ за двете?
Имаш?

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Не прашав за кого што си,туку само што си Ти.
Ти благодарам на одговорот.
Ако не постои душа,а сакањето и емоциите во една друга тема ако добро се секавам расчистивме дека не доагаат од срцето(кој е само орган),од каде доагаат емоциите тогаш?
Постои само телото,така?Од кој орган се "произлезени" емоциите?
Ајде да речеме бог не постои,како што од помодарство се тврди дека бог постои истото се тврди и дека не постои.
Кој има сигурен доказ за двете?
Имаш?
Мхм. Жлезди, хормони, регулатори...мозок. При одредени ситуации телото реагира за да може да се заштити и да продолжи да живее. При тие ситуации се лачат хормони кои го диктираат однесувањето на телото (и личноста). Емоциите не велам дека не постојат, постојат но се последици на неколку активности на гореспоменатите органи.

(Патем ова е многу офтопик)

Nighty

Староседелец
24 февруари 2012
727
1,181
1,103
Атеист сум, не се срамам да го кажам тоа.
Верувам во наука, верувам во дарвиновата теорија на еволуцијата, верувам во големата експлозија (Биг бенг) и немам ама баш ниедно неодговорено прашање за потеклото и постоењето на човекот, светот и универзумот, па да барам некои „виши“ објаснувања.
НО!
Не се наметнувам себеси како атеист над другите, ја почитувам нивната религиозна (не)определба, и затоа и не сакам кога некој мене се обидува да ми наметне став на тоа поле, или да ме направи „будала на здрав мозок“...

• Ми се допаѓа
Реакции: Alley3112 and 048

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,024
9,655
1,683
Normandy
Атеист сум, не се срамам да го кажам тоа.
Верувам во наука, верувам во дарвиновата теорија на еволуцијата, верувам во големата експлозија (Биг бенг) и немам ама баш ниедно неодговорено прашање за потеклото и постоењето на човекот, светот и универзумот, па да барам некои „виши“ објаснувања.
НО!
Не се наметнувам себеси како атеист над другите, ја почитувам нивната религиозна (не)определба, и затоа и не сакам кога некој мене се обидува да ми наметне став на тоа поле, или да ме направи „будала на здрав мозок“...
Jaс само ќе го цитирам мислењево на Најти како свој став околу религиите.
Да, атеист сум.