Југославија - да или не?

 • Подфорумот „Политика и политички настани“ се отвора со цел да се информираме и дискутираме за политичките збиднувања во Македонија и светот.

  Освен стандардните форумски правила, се молат членовите да:
  - Се држат настрана од својата пристрасност и да дискутираат во рамките на зададената тема, односно да ја држат дискусијата на соодветно ниво. Секое скршнување од истата ќе биде избришено и казнувано по потреба.
  - Не навлегуваат во конфликти околу политичките партии на кои (не) им се наклонети.
  - Секој обид за партиски активизам ќе биде санкциониран, а корисникот баниран.

  Пристап до овој подфорум имаат членови со над 50 мислења по останатите теми, односно членови чија цел не е ширење политичка пропаганда и нетрпеливост.

  Тимот на ЦрноБело форум се оградува од поддржување на било која политичка партија.

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Пер значи земете си машина за патување низ времето и мрш назад во Југославија, што е филмот јас не знам? Тие старчуги кој носталгираат по Југославија се предавници и во Македонија нема потреба да живеат овде. СИТЕ НА ГОЛИ ОТОК! Кој НОБ кој сини очи бе? Каква Југославија какви Титови пионери, МРШ ОД ТУКА!!! :banghead и не ме нервирајте затворете ја темата... АДОЛФ ХИТЛЕР!ооооод вас македонците потооооомците на македон белата раса ја зачнав и од кај вас започнато се` е........до јапооооонското мореее
сите бели луѓе ваааааши браќа сееее бидејќи носат ген македонски
од Породин, Радово и Ангелци на север се населијааааа
 

990Freak

Староседелец
12 март 2012
1,275
1,911
1,123
Kumanovo
Пер значи земете си машина за патување низ времето и мрш назад во Југославија, што е филмот јас не знам? Тие старчуги кој носталгираат по Југославија се предавници и во Македонија нема потреба да живеат овде. СИТЕ НА ГОЛИ ОТОК! Кој НОБ кој сини очи бе? Каква Југославија какви Титови пионери, МРШ ОД ТУКА!!! :banghead и не ме нервирајте затворете ја темата... АДОЛФ ХИТЛЕР!

Прв збор од пост доста кажуе уствари што човек си ти. Хитлер би направија сапун од тебе, не си гу повикуј бељу :D
 

Jackal

Староседелец
13 февруари 2012
2,045
2,641
1,143
30
Битола
Можда сум кажал погоре ама ај еве пак. НЕ!
Зошто? Затоа што Југаославија, и покрај муабетите на сите Југоносталгичари, живееше на кредити. Повратни и неповратни од СССР и САД. То е зато што социјализмот е тотално неодржлив економски систем кој не нуди никаква конкуренција. Конкуренцијата во економијата значи напредок во општеството. Да не си играме играчки и да се лажиме ко мали деца: Југославија не умре заради смртта на тито или пак национализмот ја уништи. Југославија умре заради сиромашниот народ а социјализмот и такви општества ко југословенското можат да создадат само таков народ. Второ, Сакам да живеам во слободна држава. Југославија не била таква. Контрола над медиуми и што ке се чита или слуша или пее е глупава. Во Југославија немало слобода, ама нели кошо викаат Југоносталгичарите, за доброто на народот беше, е па еве шо вика Бенџамин Френклин: Секој што ке се откажи од малку слобода за малку повеќе безбедност, треба а и ке ги изгуби и слободата и безбедноста. И трето, како продолжение на овие две: Не сакам да живема во опшество како југословенското а ниту такво како шо е сега. Сакам да живеам во држава што ке има една и единствена задача: Да го заштити моето право на избор и да ја заштитити мојата приватна сопственост...
 

Luckky

Upright
22 февруари 2012
2,636
5,812
1,153
31
Western Sky, Land of Oz.
Можда сум кажал погоре ама ај еве пак. НЕ!
Зошто? Затоа што Југаославија, и покрај муабетите на сите Југоносталгичари, живееше на кредити. Повратни и неповратни од СССР и САД. То е зато што социјализмот е тотално неодржлив економски систем кој не нуди никаква конкуренција. Конкуренцијата во економијата значи напредок во општеството. Да не си играме играчки и да се лажиме ко мали деца: Југославија не умре заради смртта на тито или пак национализмот ја уништи. Југославија умре заради сиромашниот народ а социјализмот и такви општества ко југословенското можат да создадат само таков народ. Второ, Сакам да живеам во слободна држава. Југославија не била таква. Контрола над медиуми и што ке се чита или слуша или пее е глупава. Во Југославија немало слобода, ама нели кошо викаат Југоносталгичарите, за доброто на народот беше, е па еве шо вика Бенџамин Френклин: Секој што ке се откажи од малку слобода за малку повеќе безбедност, треба а и ке ги изгуби и слободата и безбедноста. И трето, како продолжение на овие две: Не сакам да живема во опшество како југословенското а ниту такво како шо е сега. Сакам да живеам во држава што ке има една и единствена задача: Да го заштити моето право на избор и да ја заштитити мојата приватна сопственост...


Прво, социјализмот не е економски систем. Во никој случај немаат допирна точка овие два поими. Да Југославија умре поради националистичките подбуцнувања и лакомоста кој повеќе да здипли од тоа што некогаш му припаѓало на еден човек. Задолженоста на Југославија во својот максимум е далеку помала од било која нејзина земја наследничка денес. Па така, рака на срце па денес дека го имаме ,,правото" на конкуренција ни цвета економијата. Па сите претпријатија што ги имаме се токму оние кои меѓу ретките го преживеале тој период. Не познавам некоја компанија која е оформена од осамостојувањето па денес. Да, како што имам потврдено насекаде низ темава принципот на командна економија и планирано производство било за никаде, ама резултатите и покрај таквата ситуација биле подобри од денес. А за живот во држава која ќе го заштитува правото на избор и заштита на приватна сопственост многу ни треба, како што спомна. Се додека се ставаат личните пред интересите на нардот и се додека партиската книшка како доказ повеќе вреди од пасошот на една држава ( мислам на давање предност на партија покрај живеење во иста држава и спроведување систем на рамноправност), далеку сме од тоа.

Целиот мој коментар не е да докажам дека не си во право или да се најдам во групата на југоностагичари. Зборувам од сосема неутрален став кон прашањето за или против. Како што имам кажано за економска соработка, секогаш.
 

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Можда сум кажал погоре ама ај еве пак. НЕ!
Зошто? Затоа што Југаославија, и покрај муабетите на сите Југоносталгичари, живееше на кредити. Повратни и неповратни од СССР и САД. То е зато што социјализмот е тотално неодржлив економски систем кој не нуди никаква конкуренција. Конкуренцијата во економијата значи напредок во општеството. Да не си играме играчки и да се лажиме ко мали деца: Југославија не умре заради смртта на тито или пак национализмот ја уништи. Југославија умре заради сиромашниот народ а социјализмот и такви општества ко југословенското можат да создадат само таков народ. Второ, Сакам да живеам во слободна држава. Југославија не била таква. Контрола над медиуми и што ке се чита или слуша или пее е глупава. Во Југославија немало слобода, ама нели кошо викаат Југоносталгичарите, за доброто на народот беше, е па еве шо вика Бенџамин Френклин: Секој што ке се откажи од малку слобода за малку повеќе безбедност, треба а и ке ги изгуби и слободата и безбедноста. И трето, како продолжение на овие две: Не сакам да живема во опшество како југословенското а ниту такво како шо е сега. Сакам да живеам во држава што ке има една и единствена задача: Да го заштити моето право на избор и да ја заштитити мојата приватна сопственост...


....на пример РМ huh :rofl

Презадолженоста на екс-југа е мит. Иако тој мит опстојува и во денешно време кога за 2 мин. може да се видат на нет бројките (15 милијарди долари надворешен долг во 1990 и 4 милијарди долари побарувања, што значи нет долг од 11 милијарди. прилагодено за инфлација денешни некои 20 милијарди...само Хрватска денес има скоро 3 пати повеќе долг со 6 пати помалку жители и за 2,5 пати помал период :D) екс-ју земјите се задолжуваат 15 пати побрзо отколку екс-југа...па сега види кој живее на кредит.

РМ освен кредити, живее и од 1,5 милијарди евра девизни дознаки на иселениците, 22% од БДП се пари кои раја праќа по родбина да им помогне. скоро 1/4 од БДП е поклон. Срамота е. Долгови, фискални манипулации, срања, претурања од шупливо во празно, се поголеми намети, давачки и драконски казни....тоа е економскиот модел на РМ.

За РМ не се знае точно колку должи, од Југославија наследиле 819 милиони долари долг а сега официјално е накај 2,5 милијарди, иако како што спомена екс-гувернерот на Народна банка, Петар Гошев, цифрата е лажна, денешната пресметка била ефтина манипулација без да се земат предвид долговите на многу државни ентитети, локални власти и што све не, цифрата е со цел да се прикрие реалноста, никој не ја знае сумата која може да е и 3 пати поголема. Така и во Грција се криел долг додека се` не отишло во неповрат...

Какви неповратни кредити од СССР?! Русија сеуште должи на РМ како еден од наследниците на СССР околу 90 милиони долари клириншки долг, се договараа да исплатат во натура нешто...

За Титовата диктатура може да се прави муабет, тоа не е мит, постоела и имала свои последици, да се споредува со други диктатури и слично.
Но да се зема долгот како причина за распад е комично, Грција досега требаше 33 пати да се распадне а тек земји како Хаити кои постојат 200+ години, имаат капитализам и покровителство на САД еден век......и гладуваат и мизеруваат отсекогаш...
 

alba

Староседелец
15 март 2012
1,424
2,015
1,123
....на пример РМ huh :rofl

Презадолженоста на екс-југа е мит. Иако тој мит опстојува и во денешно време кога за 2 мин. може да се видат на нет бројките (15 милијарди долари надворешен долг во 1990 и 4 милијарди долари побарувања, што значи нет долг од 11 милијарди. прилагодено за инфлација денешни некои 20 милијарди...само Хрватска денес има скоро 3 пати повеќе долг со 6 пати помалку жители и за 2,5 пати помал период :D) екс-ју земјите се задолжуваат 15 пати побрзо отколку екс-југа...па сега види кој живее на кредит.

РМ освен кредити, живее и од 1,5 милијарди евра девизни дознаки на иселениците, 22% од БДП се пари кои раја праќа по родбина да им помогне. скоро 1/4 од БДП е поклон. Срамота е. Долгови, фискални манипулации, срања, претурања од шупливо во празно, се поголеми намети, давачки и драконски казни....тоа е економскиот модел на РМ.

За РМ не се знае точно колку должи, од Југославија наследиле 819 милиони долари долг а сега официјално е накај 2,5 милијарди, иако како што спомена екс-гувернерот на Народна банка, Петар Гошев, цифрата е лажна, денешната пресметка била ефтина манипулација без да се земат предвид долговите на многу државни ентитети, локални власти и што све не, цифрата е со цел да се прикрие реалноста, никој не ја знае сумата која може да е и 3 пати поголема. Така и во Грција се криел долг додека се` не отишло во неповрат...

Какви неповратни кредити од СССР?! Русија сеуште должи на РМ како еден од наследниците на СССР околу 90 милиони долари клириншки долг, се договараа да исплатат во натура нешто...

За Титовата диктатура може да се прави муабет, тоа не е мит, постоела и имала свои последици, да се споредува со други диктатури и слично.
Но да се зема долгот како причина за распад е комично, Грција досега требаше 33 пати да се распадне а тек земји како Хаити кои постојат 200+ години, имаат капитализам и покровителство на САД еден век......и гладуваат и мизеруваат отсекогаш...

Значи се распадна затоа што ниедна држава неможеше да прифати претседател од друга националност ?
 

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Значи се распадна затоа што ниедна држава неможеше да прифати претседател од друга националност ?


Комплексно прашање, нема баш едноставен одговор, национализмот секако играше главна улога во самиот распад.
Трагата води кон оние кои имаа најголема корист од распадот а тоа е политичката елита која виде начин да стане и економска елита, олигархија, да има моќ многу поголема од тогаш.

Во сите новосоздадени земји, врвот на комунистичката партија се преоблече во ново одело, преку ноќ станаа демократи и капиталисти а имајќи база и средства, нормално дека победуваа на избори. Следела приватизација т.е. масовен грабеж на сето она кое било градено 50 години, ставање на целиот државен апарат под своја контрола, воено профитирање во хаосот на најтешката европска војна после 1945, профитирање од ембаргата на ОН, запленување на девизните заштеди на граѓаните, пирамидални шеми, корупција која стана правило а не исклучок....може до утре да се набројува... за да се стигне до денес и ова што постои во седумте нови држави кои никнаа врз лешот на Југославија...

Ако се види кој имал најголема корист, ќе се види и кој и зошто ја растурил екс-државата :)
Suckers во целата приказна се оние кои им овозможија да се богатат, раја која војуваше за нив, одеше на улица поради затворени фабрики, умираше поради немање лекови за доброто на новата држава... гревови... го начекале народот со ефтини прикаски - и успеале.
 

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,881
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Значи се распадна затоа што ниедна држава неможеше да прифати претседател од друга националност ?

Се распадна со импулс од надвор, директно во центарот...

Југославија беше совршен пример како би изгледала вистинската Пан-Европа со нејзините разлики (зборувам за моментите додека беше жив Тито), а сигурно тоа му сметаше на некој, затоа сега имаме некоја си чудна форма на Европска Унија каде што никој никаде не може да оди слободно, секој има чудни цени на производи кои не одговараат на секоја држава, чудни начини и причини за влез...

Ево Тито шта то каже :)

П.С. Еден човек додека беше жив не можеше ниту од надвор ниту од внатре да почнат размисли за разлики помеѓу народите! Еден човек... потоа дојдоа претседателства од различни држави, почнаа да си ги фаворизираат своите држави додека ги водеа претседателствата и тоа создаде поделба.

Како беше она од Бранко Коцкица (ако ја знаете или ако се сеќавате на емисијата) со седумте гранки жито! Заедно сите гранки не можеш да ги скинеш лесно, но одели ги една од друга постепено и лесно ќе ги уништиш! Тоа се случи со Југославија, успеаа да го натераат човекот да се сомнева во другиот, да не го почитува другиот, да почне национализам од најзаостанат вид! Конец филма :)
 
 • Ми се допаѓа
Реакции: Saladin and parvati

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,024
9,655
1,683
Normandy
Југославија како сакаш сврти го, крајот и` беше неизбежен. Што поради економскиот притисој од страна (да стане капиталистичка земја) што од приватизирањето.

Национализмот е факторот како таа се распадна. А тоа го гледаме и ден денес. Сите раскарани меѓу себе, без грам доверба.
Мислам да би можело да се тргне тој национализам на страна и да се распадневме на мирен начин, ќе бевме далеку подобри независни држави.