Јога

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,154
7,681
1,183
земјата на чудата
Just five to 10 minutes of yoga can make a difference to your mind and body, says Kathryn Budig, author of The Women’s Health Big Book of Yoga. “The trick is to set an intention each time you roll out your mat,” she says. “Before you start moving, decide how you want to feel after your practice—more relaxed, energized, or stronger—then keep your intention in mind as you move.” These quick tips will help get you even closer to your goal.
Energize: Increase your heart rate by moving rapidly through five Sun Salutations.
Stretch: Anytime you do Downward-Facing Dog or Forward Bend, hold for five deep breaths.
Strengthen: Hold lunging poses for at least 60 seconds, focusing on lowering deeper and deeper into the posture.
Calm: End with one to three minutes of silence and stillness; as you lie there, breathe deeply and imagine your body sinking into the floor.


Мислам сите го владееме англискиот.
Ме мрзеше да го преведувам текстот,се надевам не е проблем.
 

Harmonija

Истакнат Член
12 јули 2013
600
405
363
24
Абе со вакви Tutorials еднаш стоев на раце ама баш како последното видео на Лена, жими се, ја следев теткава цел час уште од Cobra асаните. И кога го направив ова бев толку силно возбуден што морав да се спуштам на нозете пошто ќе си го скршев вратот. :)
Јас ја сакам Јогата, но не ја практикувам затоа што би сакал навистина да имам добар инструктор и да започнам од буквата А!
Инаку таа положба ја направив само со еден час вежбање и бев препотен целиот, а пред тоа цел ден бев на бања. :D
 

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,870
934
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Не мора да се виткате и прекршувате за да практикувате јога.
Доволно е рбетот да е исправен и рацете да ви се слободни ако планирате на пример да вежвате и пранајама.​
Ова важи за било која јога, хата, раџа...​
Јогата е вештина да се обедини умот на една идеја. Има четири методи:
  • Gnana Yoga или Единство со Знаење
  • Raja-Yoga или Единство со Волја
  • Bhakta-Yoga или Единство со Љубов
  • Hatha-Yoga или Единство со Храброст
додади Mantra-Yoga или Единство со Говор и Karma-Yoga или Единство со Работа. Овие се обединуваат преку врвниот метод на Тишина.
 
  • Like
Реакции: Lena and Prashina

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,154
7,681
1,183
земјата на чудата
Ќе напишам нешто повеќе во неколку делови околу посебните техники и разлики на јогата.
Постојат 7 различни јога практики.

1.Кундалини јога
2.Срце јога
3.Пранајама
4.Винајаса јога
5.Будистичка јога
6.Три-јога-фловс
7.Тантра јога.
.............................................................

*Kundalini yoga

Еден за себе затворен коплексен Hatha-Yoga
систем,кој содржи различни начини на движење,асани,интензивни вежби за дишење,
медитации,мантри и киртани,визуализации и вежби за пренасочување на штетни ментални сили.
Вежбите на Кундалини јога се строги и се работат со беспрекорна дисциплина.
Времето на траење е од најмалку 3 мин.до 15 мин.за една вежба.

-Значење на Кундалини јогата во секојдневието

За време на долгото,напорно вежбање се сретнуваме со сопствените агресии,гневови,стравови како и многу други диверзни негативни емоции.
Со тоа што продолжуваме да работиме концентрирано со една внатрешна опуштеност,
доаѓа до пресврт на емоциите,од негативни се претвораат во позитивни.
Со дисциплинирано вежбање ја осознаваме сопствената сила и енергија која е сокриена длабоко во нас.
Јогата не се практикува само на сунѓерот туку и во секојдневниот живот.
На тој начин развиваме еден етичен стил на живот кој ги пробива сите нивоа на нашето постоење.
Kundalini yoga е исто што и Hatha Yоga


to be continued
 
  • Like
Реакции: Змејче