Јога

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,154
7,681
1,183
земјата на чудата
Долго време имав проблеми со здравјето,како последица од преголем стрес..
Одев од доктор до доктор барајќи помош,никој од нив неможеше да најде никаква грешка во организмот..
Почнав да одам на јога,..
На почеток имав проблеми да се концентрирам на позите и на вежбите,и воошто да ги исклучам мислите и да се концентрирам на дишењето и телото.
Тешко ми беше и да се балансирам:).
Меѓутоа после едно месец дена,приметив како сум посмирена,болките во телото/желудникот попуштија.
Научив да го контолирам стресот,а не тој мене..
Концентацијата ми се подобри,и воопшто имав некое чувство како сум поблиска со сопственото тело.
Пред тоа ми бесе јасно дека имам тело,ама некако не го чувствував на тој начин како после јогата..
Пилатес е нешто слично,ама онака некако без врска ми е.
Јогата спојува дух и тело,прави да се една целина.
Има спиритуална јога и фитнес јога..
Фитнес јогата е добра за држење на телото,за болки во грбот и кичмата и воопшто за секој дел од телото.
Спиритуалната јога е и за телото и ѕа духот.
 

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,154
7,681
1,183
земјата на чудата


Да не се заборави темава,
еве неколку основни вежби за почетници.
Важно:
секогаш практикувајте да го правите она што телото ви го дозволува, без да одите со сила против него, затоа што на тој начин може само да си заработите истегнувања на мускулите:)
 
  • Like
Реакции: Idiot, warr and Trajche