Редовна војска

Bum-Bum

Истакнат Член
3 март 2012
1,126
1,845
423
Еден досаден град
Така е....Тоа е исто како да не сакаш да плаќаш данок...Кој те прашува тебе...Тоа е одлично животно искуство...И е многу потребно...младината би била по здрава и би ималло помалку гејови...Или пак повеќе зависи од која страна на гледаш хахаха

• Ми се допаѓа
Реакции: parvati and Гонзо

Реми

Староседелец
18 февруари 2012
542
957
1,093
У близина
Сум за и тоа ради две причини:
- Се стекнува навика за станување, местење на кревет, се стекнува дисциплина и се зголемува физичката моќ.
- Експресно сечење на папочна врска, долга 18 години.

Jackal

Староседелец
13 февруари 2012
2,045
2,641
1,143
30
Битола
Ова е демократска држава, и секој има право на слобода. Не сум јас роб, па некој да ме носи некаде со сила.
ако добр оте сфатив бидејки ова е демократија ти можеш шо сакаш да правиш така? значи можеш и да убиеш зашт ое демократија така? Арно велам ајс и премногу слобода не е арно ... Инаку да ке одам во војска.. ако ме фати лошо од септември ке бида м во униформа ако не здравје боже после завршување на факултет ке одам ...

Везилка

Активен Член
20 февруари 2012
118
220
43
33
Ти кога си бил, сигурно било задолжително.. ама јас и кога би било задолжително повторно нема да одам.
Демократска држава не би можела да те присилува на ништо. :)
Кхм. По ова мислење, демократска држава не треба да те присилува да одиш на училиште, ама пак одиш и тоа задолжително.
Мое мислење е дека треба да има. Не поради тоа што ако пукне војна нема да знаат пушка да држат, туку ради тоа што врие педерчиња. Мислам дека откако се укина редовната војска почнаа се повеќе педери да никнуваат.Ама тоа е што е, кога би можела да бирам влез во НАТО или редовна војска, тогаш мижејќи првото ќе го одберам. Кој сака да оди нека оди, не е задолжително ама е доброволно.
И не се согласувам со тоа дека АРМ е мачкина кашлица, ок во споредба со ЈНА е, ама и не е толку лесно како што ја опишувате. Не е само во метењето работата, прво треба да бидеш доста подготвен за да одиш таму, психички те истрошува многу повеќе отколку физички.
Јас бев 10 дена во војска, за жал многу бев многу слаба, така да потфрлив и не издржав до крај при што мораа поради здравствени проблеми да ме вратат дома.

• Ми се допаѓа
Реакции: Bum-Bum and Реми

Trajche

Староседелец
13 февруари 2012
1,542
2,557
1,133
Штета што ја укинаа, колку само би сакал да ја има редовно, и едно време се нафаќав да одам доброволно, платена војска, но ми рекоа дека им давале само да ја косат тревата по цел ден. (facepalm)

• Ми се допаѓа
Реакции: Bum-Bum

Реми

Староседелец
18 февруари 2012
542
957
1,093
У близина
Кхм. По ова мислење, демократска држава не треба да те присилува да одиш на училиште, ама пак одиш и тоа задолжително.
Мое мислење е дека треба да има. Не поради тоа што ако пукне војна нема да знаат пушка да држат, туку ради тоа што врие педерчиња. Мислам дека откако се укина редовната војска почнаа се повеќе педери да никнуваат.Ама тоа е што е, кога би можела да бирам влез во НАТО или редовна војска, тогаш мижејќи првото ќе го одберам. Кој сака да оди нека оди, не е задолжително ама е доброволно.
И не се согласувам со тоа дека АРМ е мачкина кашлица, ок во споредба со ЈНА е, ама и не е толку лесно како што ја опишувате. Не е само во метењето работата, прво треба да бидеш доста подготвен за да одиш таму, психички те истрошува многу повеќе отколку физички.
Јас бев 10 дена во војска, за жал многу бев многу слаба, така да потфрлив и не издржав до крај при што мораа поради здравствени проблеми да ме вратат дома.

Браво!
И после мажулиња ќе се лупаат во гради дека биле мажи, а не можат 10 склека да направат.
Тие од кога се зачнати се кревки. Раснати со кашички и првокласни млекца па својата кревкост на постоење ја воздигнале со седење на пц, евентуално со драпање муда пред зграда или во теретана.

Редовна војска треба да се врати. Тие што не сакаат да одат, не треба да уживаат во бенефиции на државата. Не можат други да гинат за зачување на интегритет и суверенитет на државата, за подоцна првиве да сместат газ во фотеља или да се лечат по исти цени, додека друг давал живот за тоа.
И ако се фаќа за даноци, плаќал и имал неоспорливо право да се лечи по иста цена, треба да се запраша дали воопшто ќе можел да се лечи, ако друг не се борел за да му пружи опција - лечење?!
Ебате фосилите.

Нека оди тој што сака во војска и тој нека ме брани мене како граѓанин на земјава за кое тој ќе си има одредени бенифиции нели?

Да.
- Ќе има право да упише државна квота на факултет, ти не.
- Ќе има право зуб да поправа за 200 денари, ти за 500.
- Ќе има право да биде ослободен од данок или да плаќа намален данок, ти не.

Везилка

Активен Член
20 февруари 2012
118
220
43
33
Нека оди тој што сака во војска и тој нека ме брани мене како граѓанин на земјава за кое тој ќе си има одредени бенифиции нели?
Да, како што имаат бранителите од 2001ва.

• Ми се допаѓа
Реакции: Bum-Bum, parvati and Jackal

Jackal

Староседелец
13 февруари 2012
2,045
2,641
1,143
30
Битола
да ниту ке имаат инвалидска пензија
ниту ке имаат било каква здравствена заштита
ке бидат омаловажувани зашто ја бранеле татковината,
нема да имаат никакава пензија

а додека овие другите уште малку ке добијат се шо сакаат ...

LMFAO

Истакнат Член
8 април 2012
381
301
63
Треба да се направи само доколку служиш војска да имаш одредени бенифиции. На пример во САД ако служиш војска имаш бесплатен факултет, што е стварно мн добра бенифиција кај нас би можело на пример да плаќаш упола цена или нешто такво ... би било многу добитно, секако за тие што сакаат да ја бранат државата.

The_Mayor

Фраер од пелени
18 март 2012
2,840
6,532
1,153
Градибачалник на Прибој
Јас бев во редовна војска и освен метење со метла и копање со едни мали ашовчиња(пола мотика пола лопата се прават) као на расклапање се,и неколку пати на стрелиште друго не научивме ништо.
Не знам колку само пати не тераа како да научиме да местиме кревет(да го скоцкаш) и демек тоа е многу битно за во војна.
Јас сум на кој му се иде нека зима пари нека иде,не е секој за војна и пушка
Тоа се вика дисциплина, се надевам дека си научил да расклопуваш , да чистиш и да стрелаш со огнено оружје.
Нема начини да барам, ќе им кажам јасно НЕ САКАМ ДА ИДАМ ВО ВОЈСКА и готово, решена работа. :D
И доволни ми се овие навики што сум ги стекнал дома, не сакам други. :)
За време на вонредна состојба ликовите како тебе кога ќе ги регрутираат преживуаат трауми. Биди маж ти треба да си ја браниш фамилијата а не комшијата да те брани тебе.
Да бе брат.Треба војска да се оди нормално.
Ќе се пукаме со пиштоли.
Муахаха :D
Ти ќе падниш на психо-тестот нема да те примат во војска.