Помош за проектни задачи/состави/писмени

Dea

Активен Член
14 февруари 2012
156
196
43
26
Не знаеш како да започнеш? Како да го направиш воведот, главниот и крајниот дел? Или нешто друго? :)

• Ми се допаѓа
Реакции: Smiley_1996

LadyInPink

Истакнат Член
14 февруари 2012
1,236
1,749
113
Малку таму, малку овде...
Луге ќе може ли мала помош од вас ... :pomos
Вчера професорката ни закажа писмена за во понеделник ... Но ние прв пат работиме на ваква писмена ... Делови од лектири што сме ги читале ... Професорката не ни ни објасни што треба да пишуваме ... само ни ги даде темите ... Немем идеја за темите ... Ќе може ли да ми дадете некоја идеја за темите ???:trepka ...
:pomos
Теми:
~Животот е минлив,делата остануваат (Гилгамеш)
~Хероизмот на Гилгамеш
~Хектор-идеален епсли херој (Илијада)
Ви благодарам однапрет ... :kafe
Се зависи што сака професорката од вас.
Еве за Гилгамеш конкретно ќе ти кажам: кога ние правевме за тоа писмена во вовед од нас се бараше да напишеме општо да делото, инспирацијата, темата, ете нешто за сумерската литература и тоа.
Во главен дел го опишувавме Гилгамеш и негото другарство со Енкиду додека во заклучок заклучивме за бесмртноста по која трагал Гилгамеш.
Да напоменам, темата не беше ниедна од овие горенаведениве.

• Ми се допаѓа

Jackal

Староседелец
13 февруари 2012
2,045
2,641
1,143
30
Битола
Луге ќе може ли мала помош од вас ... :pomos
Вчера професорката ни закажа писмена за во понеделник ... Но ние прв пат работиме на ваква писмена ... Делови од лектири што сме ги читале ... Професорката не ни ни објасни што треба да пишуваме ... само ни ги даде темите ... Немем идеја за темите ... Ќе може ли да ми дадете некоја идеја за темите ???:trepka ...
:pomos
Теми:
~Животот е минлив,делата остануваат (Гилгамеш)
~Хероизмот на Гилгамеш
~Хектор-идеален епсли херој (Илијада)
Ви благодарам однапрет ... :kafe

еве вака сега ке ти спомнам јас како би напишал за темата поврзана со гилгамеш..

во воведот ке напиши нешто окулу делото гилгамеш. онак кратки информаци и со неколку реченицеи ке објасниш, кај е напишано кога е напишано и слично...

во главниот дел пошо темата ти гласи живото е минлив а делат остануваат, ке пишуваш исклучиво за Живото и се она што опфаќа. ке пишуваш како се она што го правиме останува или пак се заборава, затоа колку живото е убав или лош, тешок или лесен и слично. одвреме навреме можиш сето тоа можиш да г оспоредиш со некоја ситуација од гилгамеш н осепак мора некаде во главниот дда имаш некој помал дел за делат што човекот ги право во живото..

и на крајот во завршниот дел ке пишуваш повторно за гилгамеш за тоа колку се памтат ил исе заборени делат на гилгамеш и сето тоа ке го поврзиш со она шт оси го напишала во главниот дел...

мислам дека ако ова вака го напишиш гарант добиваш 5 ...

• Ми се допаѓа

Luckky

Upright
22 февруари 2012
2,636
5,812
1,153
32
Western Sky, Land of Oz.
Еве јас за Хектор ќе ти помогнам

Во воведниот дел можеш да пишуваш или за Хомер и Илијада општо или пак нешто општо за јунаштвото (потребата да се има јунак, симболот на јунаштвото за обичниот човек и сл)

Во главниот дел ќе го разработиш комплетно ликот на Хектор.... можеш да дадеш и школски опис прво на физичките карактеристики па на неговиот карактер.... гледај секоја особина да ја поврзеш со некој настан а ги има доста :) ) најбитното за него е да спомнеш дека и покрај тоа што е храбар,силен борбен и сл. тој пред се е грижлив сопруг и татко за разлика од Ахил .. и дека е растргнат помеѓу љубовта кон семејството и потребата за одбрана на честа и гордоста на Троја.

Заклучокот нека биде креативен.. дека тој е идеален тип на јунак поради неговата човечност.. бла бла.. дека големината на јунакот пред се се гледа во грижата и љубовта за најбилските но и преку пожртвуваноста за татковината.

Јас ја имав истата тема на писмена и имав 5+ :p

• Ми се допаѓа

Nikola

Полноправен Член
20 февруари 2012
59
41
18
Skopje
Итно ми треба проект за Топлотна изолација и заштеда на енергија. Ве молам доколку имате некој материјал испратете ми го!!! :)

Selma

Ingenious
15 февруари 2012
4,366
7,054
1,183
Ако има некој нешто на овие теми, може да ми прате порака:
  1. Животот на Кирил
  2. Животот на Методиј
  3. О писменех
  4. Пофалното слово за Кирил од Климент

InnaLaurie

Истакнат Член
12 март 2012
281
322
363
31
На некој пуст остров
Да нема некој случајно проект за Амнестија или помилување, околу 5 страни, или матријал да се направи. Барав на интернет ништо не најдов.