Грб на Република Македонија

• Подфорумот „Политика и политички настани“ се отвора со цел да се информираме и дискутираме за политичките збиднувања во Македонија и светот.

Освен стандардните форумски правила, се молат членовите да:
    - Се држат настрана од својата пристрасност и да дискутираат во рамките на зададената тема, односно да ја држат дискусијата на соодветно ниво. Секое скршнување од истата ќе биде избришено и казнувано по потреба.
    - Не навлегуваат во конфликти околу политичките партии на кои (не) им се наклонети.
    - Секој обид за партиски активизам ќе биде санкциониран, а корисникот баниран.

Пристап до овој подфорум имаат членови со над 50 мислења по останатите теми, односно членови чија цел не е ширење политичка пропаганда и нетрпеливост.

Тимот на ЦрноБело форум се оградува од поддржување на било која политичка партија.

Дали ви се допаѓа новиот предлог за грб на РМ?

• Вкупно гласале
    19

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Барем четниците, усташите и јанезите имаат нешто као автентични грбови, четири ес-ес, шаховница, триглав.
Овие со лавови и змејови се ептен фејк, маќедонија, балгарија и кои беа таму финска... финска и лавови јебо их фројд :D а врвот се косово и босна со стилизирани ЕУ мотиви:pusi

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
И замисли лав. Од каде лав тука. Место златен мавровски рис да стават. Види го, убавина :)
ris.jpg

... плус е загрозена врста, емигрант :frantic

• Ми се допаѓа
Реакции: Saladin

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
3,103
7,519
1,183
Big Sur
Интернетов моментално врие расправии околу грбов, и додека некои сталожено и со знаење полемизираат, мене ми се поинтересни т.е. потрагични овие што мислат дека those-who-must-not-be-named го создале лавот ко симбол...ама да не навлегуваме во тоа.

У реду, нека сменат, мислам само ние останавме заглавени со социјалистичка тематика, ама чудово па не е грб, гроб е!
Боите се толку кич дречави, уште ова ни фалеше за таман да оправдаме зашто сме Банана Република. Што имаше еден твит „Уште барокни столбови од страна фалат“. И еве, наместо лав - една стрижана овца, а наместо круна - кече. Топ.
Мене овој и овој ми се совршени. А, на ова новово чудо круната ко замок ја направиле, мислиш кралство Дизниленд сме. Па и боите сменети. (facepalm)

Ова е од официјалната фан страна на Горде. Новите пасоши како би изгледале.
10845951_10152390556581682_3154544341304984772_n.jpg
Али еј, колку се провидни со темпирањава. Таман конечно ќе дигнеме глас за нешто (еве пример студентскиве протести сега), тие ќе измислат некаква глупост да оттргнат внимание од (по)битни проблеми. :^)

Katry

Нов член
6 декември 2014
5
9
3
Уште што ли нема да им текне. (facepalm)
Ах ,моја чудесна земја Македонија !

Последна промена:

alba

Староседелец
15 март 2012
1,424
2,015
1,123
Одсекогаш ама баш одсекогаш сум мразела историја, ја мразам таа наука а особено нашата историја и стојам зад она кој е на власт тој ја пишува историјата. Секогаш тие што ги познавам а студираат историја ги прашувам што сме ние од кај сме и одговор никаков демек ние научна фантастика сме за светот и никако не може да се дефинираме. И не дека не е важна историја мн е важна зш како велат дрво без корен - нема лисја. А што се случува со нашата историја едно се негира друго се воведува итн итн и откако средимве се во државата дојде на ред грбот да го смениме и ке го смениме и се заради тоа што ние наводно амблем сме имале а сите во европа со грб биле , така да не срамиме ние како една економска и воена сила каде што бележиме значајни успеси на секое можно поле цело време ајде да ојчаме леџа са лавом зш житото е мн комплицирано за работа.
Која ебана држава сме пред некој саат освен циганчињата што буричкаат по контењери во мојот град нели сме навикнени нив секојдневно да ги гледаме е видов еден човек кој небеше циган и додека поминуваме тој се вртеше со главата и ја наведнуваше вајда за да не го презнаеме и срамеше (така ми се виде) а истовреме беше со нас една смрдла кој стално се наметнуе и стално се фали како зема 23 000 ден а седи дома уствари не седи така за џабе него чека место да ослободи и ќе биде советник на Претседателот на собрание и стално е тој муабет. И сега кога ке го сменат грбот вајда ке има што да јаде човекот а и тие што се прехрануваат од контењери. Сите вие кои сте како ау одушевени што се менува грбот пак ке јадете ајвар со леб дома а за сирење ке сонуеме ама и за рибчињата пошто иде св. Никола. А да најбитното откако ке се смени грбот нема потреба одма да се мењата документите ама ај да видиме какви казни ке измислит за тоа како за возачка која треба да ја смениме за со чип да била е таман сега и со нов грб ке биде а зависи може да ти згршат име и презиме па + да си плаќаш за нова е тоа мене ми се случи и цела полиција ја „кренав“ во воздух и пак испаднав крива не ми е за тие ебани 500 ден дебилизмот и идиотизмот што владее. Во нашите реки течат канализациите и мислам какви дајдат па ке тече канализација низ наша блиска иднина видивоме дека не заслужуеме држава јебига така не учат. Со гордост носете си го грбот какв и да е ама оваа слика не покажува што народ сме првин се смеев кога а ја видов ама реалноста е таа.

10501586_10204605838098267_5062489214850607526_n.jpg

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,024
9,655
1,683
Normandy
Барем четниците, усташите и јанезите имаат нешто као автентични грбови, четири ес-ес, шаховница, триглав.
Овие со лавови и змејови се ептен фејк, маќедонија, балгарија и кои беа таму финска... финска и лавови јебо их фројд :D а врвот се косово и босна со стилизирани ЕУ мотиви:pusi
Знаеш дека хиералдиката потекнува од италските средновековни градови/републики.
Смешното е што мешаат антички елементи во причата а врска немаат и немаат седнато и прочитано основни работи на едно историско изучување.
Лавот е скоро секаде сеприсутен, исто важи и за (двоглавиот) орел. По ништо не би се разликувале од повеќето држави.
Настрана од фактот дека ќе мора да се фркнат пак пари за нова документација (пасош/л.карта)
Ко кец на десетка доаѓа и одвлекување на јавното мислење во врска со многу побитни проблеми како екстерните тестови, проблем со име, идентитет.
@alba историјата е племенита наука. Само ако се изучува објективно субјективистички.

Y1K991

Parleur
1 март 2012
6,278
9,120
1,683
Знаеш дека хиералдиката потекнува од италските средновековни градови/републики.
Смешното е што мешаат антички елементи во причата а врска немаат и немаат седнато и прочитано основни работи на едно историско изучување.
Лавот е скоро секаде сеприсутен, исто важи и за (двоглавиот) орел. По ништо не би се разликувале од повеќето држави.
Настрана од фактот дека ќе мора да се фркнат пак пари за нова документација (пасош/л.карта)
Ко кец на десетка доаѓа и одвлекување на јавното мислење во врска со многу побитни проблеми како екстерните тестови, проблем со име, идентитет.
@alba историјата е племенита наука. Само ако се изучува објективно субјективистички.
Нема потреба да се менуваат сега. Ама сега за да вадиш една лична карта треба да имаш документ од катастар за местото каде што живееш. После да имаш потврда од УЈП дека не си должен на РМ. Па сеа ти види. Не дај боже да имаш заостаната неплатена радиодифузна такса. нема да имаш лична карта или возачка и ако те зачека џандар. Најебо си.
Плус во Прилеп лани ги изменија имињата на улиците.
http://www.prilep.gov.mk/article/mk/ulici-vo-grad-prilep-zvanicni-i-stari-oktomvri-2013-god/
Сега грбот.

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
Абе сега ми текна мене. Тој што го правел грбов сигурно гледа Game of Thrones и е фан на Ланистерови. :)

Еве, исто е.
game_of_thrones_lannister_crest_by_letgodesign-d5mmgtn.jpg