Грб на Република Македонија

 • Подфорумот „Политика и политички настани“ се отвора со цел да се информираме и дискутираме за политичките збиднувања во Македонија и светот.

  Освен стандардните форумски правила, се молат членовите да:
  - Се држат настрана од својата пристрасност и да дискутираат во рамките на зададената тема, односно да ја држат дискусијата на соодветно ниво. Секое скршнување од истата ќе биде избришено и казнувано по потреба.
  - Не навлегуваат во конфликти околу политичките партии на кои (не) им се наклонети.
  - Секој обид за партиски активизам ќе биде санкциониран, а корисникот баниран.

  Пристап до овој подфорум имаат членови со над 50 мислења по останатите теми, односно членови чија цел не е ширење политичка пропаганда и нетрпеливост.

  Тимот на ЦрноБело форум се оградува од поддржување на било која политичка партија.

Дали ви се допаѓа новиот предлог за грб на РМ?


 • Вкупно гласале
  19

Y1K991

Parleur
1 март 2012
6,278
9,119
1,683
Предлогот за изгледот на новиот државен грб е на Здружението на хералдичари. Истиот е направен како резултат на експерти за грбови кои доста истражувале за оваа тема. Република дојде до верзијата која ја нацртал уметник, а врз нејзина основа се направи викторизација (компјутерската варијанта).
53331127-11FD-4D65-B10A-8047B0572524_w640_r1_s.jpg
Новиот државен грб на Македонија ќе биде црвен лав во златно – жолт штит со круна во горниот дел, како и мурална круна во облик на тврдина. Златно – жолтата круна која е украсена со бисери и рубини треба да го симболизира републиканското уредување на државата. Дизајнот на црвениот лав е базиран на историските грбови, илустрациите на Верланд од 1481 и грбовникот на Бароад од 1581 кој преку стемографиите на Витезовиќ во 1694 и Жерафовиќ во 1741 станал и земски грб на Македонија.
Повеќе материјали тука.
 

Y1K991

Parleur
1 март 2012
6,278
9,119
1,683
Лично, ми се допаѓа идејата за замена на сегашниот емблем на РМ со грб. Во Европа наместо грб користат емблем три ентитети: Белорусија, Македонија и ПМР (Приднестровска Молдавска Република).
Прво се изврши осакатување на емблемот во 2009, беше тргната црвената петокрака. Таа го симболизираше 4-годишната борба и крвопролевање на Македонскиот народ за слобода. Комунистичка била бе. Сега сме демократија.

технички:
 1. Круната не е македонска. Обично се става круна кај грбовите на држави кои се монархии, или биле монархии во нивната историја.
 2. Грбот не е македонски. Македонскиот земски грб од средновековието е златно жолт лав на црвена позадина. (1340 г., 1595 г., 1614 г., 1620 г.)
  • Во 1694 година Павле Витезовиќ го променил блазонот на македонскиот земски грб - лавот станал црвен, а штитот златен.[3] Истата промена била зачувана и во подоцните грбовници на Павле Витезовиќ. Христофор Жефаровиќ во преводот на грбовникот на Витезовиќ, именуван како Стематографија и издаден во 1741 година, го дава македонскиот земски грб во верзиjата на Витезовиќ со црвен лав и златен штит.
 3. Грбот е сличен со бугарскиот. Тоа би било "Един народ, две держави"
 

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Лично, ми се допаѓа идејата за замена на сегашниот емблем на РМ со грб. Во Европа наместо грб користат емблем три ентитети: Белорусија, Македонија и ПМР (Приднестровска Молдавска Република).
Прво се изврши осакатување на емблемот во 2009, беше тргната црвената петокрака. Таа го симболизираше 4-годишната борба и крвопролевање на Македонскиот народ за слобода. Комунистичка била бе. Сега сме демократија.

технички:
 1. Круната не е македонска. Обично се става круна кај грбовите на држави кои се монархии, или биле монархии во нивната историја.
 2. Грбот не е македонски. Македонскиот земски грб од средновековието е златно жолт лав на црвена позадина. (1340 г., 1595 г., 1614 г., 1620 г.)
  • Во 1694 година Павле Витезовиќ го променил блазонот на македонскиот земски грб - лавот станал црвен, а штитот златен.[3] Истата промена била зачувана и во подоцните грбовници на Павле Витезовиќ. Христофор Жефаровиќ во преводот на грбовникот на Витезовиќ, именуван како Стематографија и издаден во 1741 година, го дава македонскиот земски грб во верзиjата на Витезовиќ со црвен лав и златен штит.
 3. Грбот е сличен со бугарскиот. Тоа би било "Един народ, две держави"

Македонскиот земски грб од средновековието е златно жолт лав на црвена позадина. (1340 г., 1595 г., 1614 г., 1620 г.)

...плус 1340 било византиско а останатите години се под отоманско значи немало државен или политички ентитет маќедонија, ниту пак некоја грофовија или војводство...а што значи тоа `земски` грб?
th_template-philosoraptor.jpg
 
 • Ми се допаѓа
Реакции: alba and Saladin

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
Лав ставиле бе :rofl што не ставиле орел, или пак на лавот нека му додадат крила. Не оди вака иначе, ќе се лутат и другите.
Перење пари на големо. :)
 
 • Ми се допаѓа
Реакции: Katry

Y1K991

Parleur
1 март 2012
6,278
9,119
1,683
...плус 1340 било византиско а останатите години се под отоманско значи немало државен или политички ентитет маќедонија, ниту пак некоја грофовија или војводство...а што значи тоа `земски` грб?
Земски грб, демек грб на територијата :)
Мразам повикување на википедија но доволно е јасно :) батката не бил благородник, ама бидејќи сакал да стане нешто повеќе си цртал грбчиња. А после него други си цртале :) :)
http://mk.wikipedia.org/wiki/Грб_на...B5.D0.BC.D1.81.D0.BA.D0.B8_.D0.B3.D1.80.D0.B1
Зорт, нели земчо? Хаха
 
 • Ми се допаѓа
Реакции: Outrider

Y1K991

Parleur
1 март 2012
6,278
9,119
1,683
Апсолутно нема потреба за промена на грбот, а особено не во црвено-жолт штит со симбол на лав. Моменталниот грб перфектно одговара за нас и башка е дело на Цицо.
Модерната македонска држава нема грб, туку емблем. По теркот на социјалистички земји. Инаку да, се согласувам. Само и тој од Цицо е преработка.
 

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Земски грб, демек грб на територијата :)
Мразам повикување на википедија но доволно е јасно :) батката не бил благородник, ама бидејќи сакал да стане нешто повеќе си цртал грбчиња. А после него други си цртале :) :)
http://mk.wikipedia.org/wiki/Грб_на_Македонија#.D0.98.D1.81.D1.82.D0.BE.D1.80.D0.B8.D1.81.D0.BA.D0.B8_.D0.BC.D0.B0.D0.BA.D0.B5.D0.B4.D0.BE.D0.BD.D1.81.D0.BA.D0.B8_.D0.B7.D0.B5.D0.BC.D1.81.D0.BA.D0.B8_.D0.B3.D1.80.D0.B1
Зорт, нели земчо? Хаха

Значи муабетот со лавот е од некој дубровачки лик кој сакал да стане аристократ и си измислувал семејни истории и си цртал скроз фејк грбови а од неговите писанија препишувале подоцнежни собирачи на грбови :D
А ја мислио да ту има неко античко наслеџе, неке хунзе :rofl
 
 • Ми се допаѓа
Реакции: Y1K991

Y1K991

Parleur
1 март 2012
6,278
9,119
1,683
Значи муабетот со лавот е од некој дубровачки лик кој сакал да стане аристократ и си измислувал семејни истории и си цртал скроз фејк грбови а од неговите писанија препишувале подоцнежни собирачи на грбови :D
А ја мислио да ту има неко античко наслеџе, неке хунзе :rofl
И замисли лав. Од каде лав тука. Место златен мавровски рис да стават. Види го, убавина :)
ris.jpg
 
 • Ми се допаѓа
Реакции: Katry