Смртна казна

Воведување смртна казна во Македонија?

• Вкупно гласале
    64

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
Кога размислувам за ова, самите мисли ми се контрадикторни. Некогаш си викам „кога се осудиле да убијат човек/да силуваат/да измачуваат, заслужуваат да умрат“ потоа си викам„а кои сме ние да одлучуваме кога да згасне нечиј живот“ потоа пак се враќам назад и си викам„а поболно е да го осудиш на доживотна робија, да го измачуваш, да ја види суровоста на животот, да пати и да умре по законите за пишување трагедија од Антично време“.

Како што кажав, ептен сум контрадикторен во мислите.
Ама кога ќе седнам да размислам подлабоко.
Родител, си силувал четири годишно девојче - што ќе му е да живее?
Маж, си ја испотепал жена му затоа што некој ја погледнал накосо, а потоа ја исекол на парчиња - вреди ли таков човек да го дели воздухот со нас останатите?
Будала, направил список на жени со слични карактеристики, ни криви ни должни ги фатил една по една, сите ги суредил - што повеќе бараш од таков човек? Што може таа битанга да придонесе за ова општество? Ако е во затвор му треба храна... што има да се троши леб за него, подобро да се даде на некој сиромав бездомник лебот наменет за него,а тој да се лиши од „правата“ на оваа земја.

И во сето ова „длабоко размислување“ мене ми доаѓа мисла...
Кој сум јас да одлучувам чие дело е доволно „тешко“ за да му се одземе животот?

Гласав на анкетата дека сум за, ама изгледа сум неодлучен :)

• Ми се допаѓа
Реакции: Selene

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Кога размислувам за ова, самите мисли ми се контрадикторни. Некогаш си викам „кога се осудиле да убијат човек/да силуваат/да измачуваат, заслужуваат да умрат“ потоа си викам„а кои сме ние да одлучуваме кога да згасне нечиј живот“ потоа пак се враќам назад и си викам„а поболно е да го осудиш на доживотна робија, да го измачуваш, да ја види суровоста на животот, да пати и да умре по законите за пишување трагедија од Антично време“.

Како што кажав, ептен сум контрадикторен во мислите.
Ама кога ќе седнам да размислам подлабоко.
Родител, си силувал четири годишно девојче - што ќе му е да живее?
Маж, си ја испотепал жена му затоа што некој ја погледнал накосо, а потоа ја исекол на парчиња - вреди ли таков човек да го дели воздухот со нас останатите?
Будала, направил список на жени со слични карактеристики, ни криви ни должни ги фатил една по една, сите ги суредил - што повеќе бараш од таков човек? Што може таа битанга да придонесе за ова општество? Ако е во затвор му треба храна... што има да се троши леб за него, подобро да се даде на некој сиромав бездомник лебот наменет за него,а тој да се лиши од „правата“ на оваа земја.

И во сето ова „длабоко размислување“ мене ми доаѓа мисла...
Кој сум јас да одлучувам чие дело е доволно „тешко“ за да му се одземе животот?

Гласав на анкетата дека сум за, ама изгледа сум неодлучен :)

Ех, тоа е моментот. Ај да го земеме погорниот пример со будалата што убива жени. Од каде знаеш дека со тоа што убил пет жени, една од нив не планирала да направи масакар денот после нејзината смрт? Дали будалата направил добро дело што спасил (хипотетички) 50 деца во најблиското училиште кои жената планирала да ги убие?

Selene

Модератор
6 јуни 2012
720
1,865
1,103
Да. И тоа со две раце го потпишувам ова.

Оние кои ги наброи Аркантос, едноставно не заслужуваат да живеат.
Оние кои пред една година ни го направија црн Велигден, не заслужуваат да живеат.

• Ми се допаѓа
Реакции: Arkantos

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
Ех, тоа е моментот. Ај да го земеме погорниот пример со будалата што убива жени. Од каде знаеш дека со тоа што убил пет жени, една од нив не планирала да направи масакар денот после нејзината смрт? Дали будалата направил добро дело што спасил (хипотетички) 50 деца во најблиското училиште кои жената планирала да ги убие?

Не знам. Не можам да знам, ама знам пример дека пред неколку години беа убиени неколку жени од Кичево само поради фактот дека работеле како чистачки во една сега веќе затворена фабрика поради транзицијата. И тој човек потоа „се самоуби“ во кофа со вода.
Како што кажа Selene со две раце потпишувам дека требаше да биде убиен без милост.
Исто така, тој од Норвешка не ми текнува како се викаше... го однесоа во затвор како цар го гледаат, а колку невини деца уби? Само поради фактот дека биле муслимани(ако не се лажам).

• Ми се допаѓа
Реакции: Selene

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Не знам. Не можам да знам, ама знам пример дека пред неколку години беа убиени неколку жени од Кичево само поради фактот дека работеле како чистачки во една сега веќе затворена фабрика поради транзицијата. И тој човек потоа „се самоуби“ во кофа со вода.
Како што кажа Selene со две раце потпишувам дека требаше да биде убиен без милост.
Исто така, тој од Норвешка не ми текнува како се викаше... го однесоа во затвор како цар го гледаат, а колку невини деца уби? Само поради фактот дека биле муслимани(ако не се лажам).
Брејвик? Погледни на крупен план, човекот само си ја бранел нацијата затоа што во Норвешка норвежаните стануваат малцинство. Да, сите што ги уби беа муслимани но прочитај за него малку повеќе и ќе видиш зошто го направил тоа што го направил без ни трошка каење. Не го оправдувам, ама не го ни обвинувам.

• Ми се допаѓа
Реакции: Lillian

Keepitreal

Полноправен Член
3 мај 2013
78
38
18
Пошто тој ја лишил од тоа право ќе биде казнет соодветно, во установи предвидени баш за таквите.
И не знам како дискутираш за правото на живот, кога подржуваш смртна казна?!
Подржувам во одредени случаи ! Мое мислење е тоа што го направил да се казни соодветно со иста мера.

Lillian

Истакнат Член
7 април 2013
198
263
163
И како сега ти си сигурен дека е тој човек убиец?
Од чаршиските муабети низ Кичево ли што вртат?
Па јасно е дека беше најзамрсен случај и дека прво за тие жени беа натоварени други луѓе што отслужуваат доживотна па излезе дека е тој новинарот а вистината е баш нејасна.

Keepitreal

Полноправен Член
3 мај 2013
78
38
18
Брејвик? Погледни на крупен план, човекот само си ја бранел нацијата затоа што во Норвешка норвежаните стануваат малцинство. Да, сите што ги уби беа муслимани но прочитај за него малку повеќе и ќе видиш зошто го направил тоа што го направил без ни трошка каење. Не го оправдувам, ама не го ни обвинувам.
Значи и БИЛ и небил во право што ги убил ? Така или неубо те разбирам ?

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
И како сега ти си сигурен дека е тој човек убиец?
Од чаршиските муабети низ Кичево ли што вртат?
Па јасно е дека беше најзамрсен случај и дека прво за тие жени беа натоварени други луѓе што отслужуваат доживотна па излезе дека е тој новинарот а вистината е баш нејасна.
Јас не сум ниту дел од некој истражувачки служби, не сум ни судија. Така одлучија оние органи кои се задолжени за таквите одлучувања и јас им верувам.
Тоа значи дека јас ако сакам да придонесам за доброто на Кичево (да станеме повторно мнозинство), треба да застанам, да се изнаоружам и да одам во БелаКула, Раштани, Зајас, и да ги суредам сите Албанци?
Значи, така ќе имам доволна причина и да убивам новороденчиња, деца од 9 години, тинејџери...
Дај не ме заебавај...
Кој и да се причините, убиството не е решение.

Lillian

Истакнат Член
7 април 2013
198
263
163
Јас не сум ниту дел од некој истражувачки служби, не сум ни судија. Така одлучија оние органи кои се задолжени за таквите одлучувања и јас им верувам.
Па тој не беше ни осуден ако добро паметам,не беше изнесен пред суд?