Атеизам (генерална дискусија)

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,024
9,655
1,683
Normandy
Но науката не е верување, не можеш да веруваш во наука и да правиш религија од тоа.
Нормално. Науката е само начин или процес до стигнување на некаков резултат.

alba

Староседелец
15 март 2012
1,424
2,015
1,123
Неее ти го праша како може да е атеист, човек кој верува во наука, а да бара емпириски доказ. :D

Јас ти реков дека атеизам и наука не се поврзани.
а чек ти не ми извртуј зборовите јас прашав како тоа атеис а верува во наука а не неи е емпириско докажано ...
ај сега објасни како не е поврзано ???? и што за тебе е верување????

• Ми се допаѓа
Реакции: melpomena

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
а чек ти не ми извртуј зборовите јас прашав како тоа атеис а верува во наука а не неи е емпириско докажано ...
ај сега објасни како не е поврзано ???? и што за тебе е верување????
Цитатите не лажат:)

Значи душа = совест ?
Малку си ми контрадикторен нели атеист си и веруваш во се она што науката го докажала а овде велиш дека нешто постои а не емпириски докажано затоа те прашувам

Или јас грешка те разбрав или ти ти ти ти... ги поврза атеизмот и верувањето во наука?

alba

Староседелец
15 март 2012
1,424
2,015
1,123
Цитатите не лажат:)

Или јас грешка те разбрав или ти ти ти ти... ги поврза атеизмот и верувањето во наука?
јас ги поврзав а ти разграничи ми го тоа ок?
и објасни ми што е тоа верување?
ај да не се вртиме у круг ке дојде газда Шмекси и ке рече пак немам капацитет да разберем :zelen

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
јас ги поврзав а ти разграничи ми го тоа ок?
и објасни ми што е тоа верување?
ај да не се вртиме у круг ке дојде газда Шмекси и ке рече пак немам капацитет да разберем :zelen
Верување е нешто што ти дозволува да се потпреш на склоп тврдења и да веруваш во нив толку што ни доказ нема да ти биде потребен.

alba

Староседелец
15 март 2012
1,424
2,015
1,123
Верување е нешто што ти дозволува да се потпреш на склоп тврдења и да веруваш во нив толку што ни доказ нема да ти биде потребен.
ако речам сега - јас верувам во тебе - дали е тоа верување?

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
ако речам сега - јас верувам во тебе - дали е тоа верување?
Ако веруваш во мене тогаш што и да направам, што и да речам, ти ќе веруваш и ќе го земаш тоа за твое мислење и нема да ти биде потребно да ти докажувам зошто сум рекол или сум направил нешто туку веднаш ќе си го присвоиш и ќе го браниш тоа од било кој што ќе се обиде да го побие или негира.

• Ми се допаѓа
Реакции: Saladin

alba

Староседелец
15 март 2012
1,424
2,015
1,123
Ако веруваш во мене тогаш што и да направам, што и да речам, ти ќе веруваш и ќе го земаш тоа за твое мислење и нема да ти биде потребно да ти докажувам зошто сум рекол или сум направил нешто туку веднаш ќе си го присвоиш и ќе го браниш тоа од било кој што ќе се обиде да го побие или негира.
е добро ај сега објасни како верување во наука не е верување ?

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
е добро ај сега објасни како верување во наука не е верување ?
Затоа што бараш доказ, науката не функционира така. Поставуваш некое прашања т.е. теза. Потоа правиш истражувања со цел да ја докажеш таа теза. Ако успееш да ја докажеш, тогаш е точна. Ако успееш да ја побиеш тогаш е неточна и поставуваш антитеза. Тоа не е слепо верување, туку е рационално прикажување докази кои потврдуваат или негираат теза.

• Ми се допаѓа
Реакции: Jackal and Saladin

alba

Староседелец
15 март 2012
1,424
2,015
1,123
Затоа што бараш доказ, науката не функционира така. Поставуваш некое прашања т.е. теза. Потоа правиш истражувања со цел да ја докажеш таа теза. Ако успееш да ја докажеш, тогаш е точна. Ако успееш да ја побиеш тогаш е неточна и поставуваш антитеза. Тоа не е слепо верување, туку е рационално прикажување докази кои потврдуваат или негираат теза.
знам јас ти на страната на газдата си :D
ај пак верување е нешто што ти дозволува да се потпреш на склоп твдење и да веруваме во нив без доказ а верување во наука каде има докази не е верување ?