Не наидов на слична тема,доколку има спојте ја..
Во последно време се повеке налетувам на деца кои посакуваат да бидат повеке ослободени од страна на родителите..
Ослободени-да објаснам што сакам да кажам со зборот а и верувам дека многумина знаат што сакам да кажам.
Да се слободни,да излаваат до период до кога тие сакаат,да се дружат со кој што сакаат,да имаат партнери уште во период кај што не се се уште оформени.
Знам случаеви кај што некои родители целосно ги оставаат своите деца на "цедило"во стил прави што сакаш јас имам доверба во тебе.
А и случаеви кај што децата се повеке строго држани дома со разни совети кои еве на нас децата ни се качува притисокот...
Како родител како би постапиле?Дали био дозволиле и што би дозволиле да праваат своите деца,што мислите дека е правилно а што не е правилно...
Нели,како дете јас живеам во друго време а моите родители во друго кое било построго а не како сега...И многу пати сме се ваделе со таа реченица..
Ама вие сте живееле во друг период а јас во друг-јас си живеам за мене ти за себе...
И до кога гледа родителот дека нема разбирање мегу него и своето дете едноставно го остава...Зборувам за оние кои не се премногу строги.
Како пример ќе се земам самиот себе си.
Од секогаш сум сакал да имам слобода.Да правам што сакам јас.Да не зависам од никого.Никој да не ми наредува.
Имав 14.5 години кога со тие мои ставови застанав цврсто на нозе.
Океј, рекоа моите.Штом така тогаш ти сам снаоѓај се.
Од тогаш, јас имав излез до кога сакам.Имав право да не кажувам каде одам.Со кого сум, итн итн.
Е сега да погледнеме од другата страна на тие смели потези од страна на тинејџерите денешни.
Моите видоа дека ја прифатив таа игра и дека терам по мое ми рекоа: Пари за скитање и пијанчење не добиваш.Не ни имаме.Снајди си се работи си, печали си твоја пара па
кај сакаш оди крши глава.
Почнав да работам.Печалев доволно за да си платам интернет, кредит за телефон, за искачање и да можеш да тргнеш нешто пари на страна.
Никогаш денар не ми побарале за да платам сметки дома или било што што мислам дека е многу фер од нивна страна.
Денешните тинејџери сакаат да имаат потполна слобода, да се
курваат и курцаат цела ноќ, и тоа на
сметка на нивните родители.Ајде бе?
Лесно е така, тате носи мама меси.
Ако толку сакаш да бидеш либерте тогаш сноси си ги одговорностите што идат заедно со тоа.
Е кога ќе почнат денешните мрсулковци и ороспичиња да печалат сами пари, тогаш да ги видам дали ќе се фрцкаат во град и ќе се пијанчат како жедни камили.
Како одат генерациите се’ повеќе и повеќе тонат.Многу ги жалам..
Така да мојот став е, доколку бидам родител ќе играм исто како моите родители.Па ако му држи гзот нека си биде слободен, кој го е*е.Еден товар помалку од мој грб.