Што е човек?

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,154
7,681
1,183
земјата на чудата
значи кажав погоре....( АКО Е ДЕФИНИЦИЈА ) тоа.....ок е не се слагам
зошто тоа е сепак докажано дека човекот направил се за да преживее да опстане.....сите знаеме како и што почнал....
ако тоа го сметаме за дефиниција....тогаш значи човекот постое за да опстане....така некако би делувала дефиницијата
Но тоа го одговара прашањето:
Што створил човекот?
Како опстанува?

Но не го дава одговорот на:
Што е Човек?

Освен тоа дефиницијата не ти е точна.
 

cakar_ulav

Староседелец
20 февруари 2012
1,566
1,926
1,133
некаде во длабочините на темнината
Но тоа го одговара прашањето:
Што створил човекот?
Како опстанува?

Но не го дава одговорот на:
Што е Човек?

Освен тоа дефиницијата не ти е точна.
добро.....у право си за тоа.....
а за дефиницијата знам дека не е точна,кажав како би делувала ако е тоа дефиницијата
значи пак се враќаме на она што го кажа ти погоре....
така излева работава
 

theowndemon

Полноправен Член
Човекот е суштество со поголема способност за размислување и обавување на работите отколку останатите суштества. Не е битно она што Диоген го барал (читав страна понапред) зошто ние нарекуваме човек тоа што го гледаме секој ден на улица, а тоа што тој го барал сигурно не бил човек со сите човекови недостатоци и маани туку тој еден вид на барал совршенство, а тоа непосои, најмалку кај човекот.
 

Antares

Староседелец
11 мај 2012
468
414
663
27
Pax Terra
Човекот е живо суштество како и сите живи суштества на оваа планета, ама се дели со тоа што за разлика од сите суштества е многу поразвиено, но сепак не му е сменет инстинктот за преживување и да се стреми кон тоа да биде доминантно ама кога тогаш ке го удри тоа во глава.
 
  • Like
Реакции: Harmonija and parvati

онјаЛ

Полноправен Член
22 ноември 2012
69
85
18
Зошто да не постои дефиниција за човекот? Суштество (сеуште не знаеме како) создадено, некаде далеку во некој универзум, во некоја галаксија е таму на една планета со услови доволни да опстанува. И така. Ете сме живи, имаме нешто такозвано разум, па можиме да си свариме кафе, да си купиме чоколадо и да пишиме по форуми.
 

Idiot

Староседелец
5 март 2013
317
231
1,053
Muppet Show
Зошто да не постои дефиниција за човекот? Суштество (сеуште не знаеме како) создадено, некаде далеку во некој универзум, во некоја галаксија е таму на една планета со услови доволни да опстанува. И така. Ете сме живи, имаме нешто такозвано разум, па можиме да си свариме кафе, да си купиме чоколадо и да пишиме по форуми.
Сигурен ли си? Се што личи на човек е и човек? Хммм........ не би рекол.
Една идиотско искуство. Не знам што е човек, но знам што е нечовек, ги среќавам секој ден. Ај подразмисли што е Човек!
 

онјаЛ

Полноправен Член
22 ноември 2012
69
85
18
Ако веќе одиме да расправаме за чувствата и моралните вредности на тие околу нас, ќе им го потрошиме хард дискот на црнобело серверите. Него, некаде прочитав и ми остана во паметот: „На крајот нема паметни, нема ни глупи. Само сме различни“.
Тргни од ова мото. Логично е некако за се да се има причина, па и некој што го презираш и го мразиш поради она што тој го прави, сигурно има причина зошто. Многу тешко е да се согледа и сфати приказната од двете страни.
Ќе те молам ако имаш конкретен пример за причини поради кои презираш некоја личност, изнеси ја тука.

Најдобар пример за ова ти е балканскиот менталитет. Полн со предрасуди и смешно-глупи ставови. Едноставно не сме навикнати да живееме секој за својот газ. Многу ни е битен социјалниот статус меѓу оние кои не окружуваат, па затоа настојуваме да сме што поприфатени во оваа јама полна со глупости, наречена општество.
Заминав јас надвор од темата, но со други зборови ти одговорив на прашањето зошто ти воопшто се замараш и бараш (како што ти ги нарекуваш) “луѓе“ на планетата.
 
  • Like
Реакции: lady_blue

Idiot

Староседелец
5 март 2013
317
231
1,053
Muppet Show
Ако веќе одиме да расправаме за чувствата и моралните вредности на тие околу нас, ќе им го потрошиме хард дискот на црнобело серверите. Него, некаде прочитав и ми остана во паметот: „На крајот нема паметни, нема ни глупи. Само сме различни“.
Тргни од ова мото. Логично е некако за се да се има причина, па и некој што го презираш и го мразиш поради она што тој го прави, сигурно има причина зошто. Многу тешко е да се согледа и сфати приказната од двете страни.
Ќе те молам ако имаш конкретен пример за причини поради кои презираш некоја личност, изнеси ја тука.

Најдобар пример за ова ти е балканскиот менталитет. Полн со предрасуди и смешно-глупи ставови. Едноставно не сме навикнати да живееме секој за својот газ. Многу ни е битен социјалниот статус меѓу оние кои не окружуваат, па затоа настојуваме да сме што поприфатени во оваа јама полна со глупости, наречена општество.
Заминав јас надвор од темата, но со други зборови ти одговорив на прашањето зошто ти воопшто се замараш и бараш (како што ти ги нарекуваш) “луѓе“ на планетата.
Јас? На мене се однесува?