Чет муабети (ти реков-ми рече)

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
3,103
7,519
1,183
Big Sur
Fle
Toa e vo red, no shto e so zatvaranjeto oci pred navredite upateni od clenovite od drugata strana ? Trpe rekol deka lejdi e ubiec , no i outrider mu rece na corki deka e sposoben da izvadi oko na bebe. Znam deka situacijata e totalno poinakva, no toa vo momentov mi pagja na pamet koga sakam da dadam nekakov primer.
Добро. И што се случило со тие мислења? Дали едниот бил казнет/бришан, а другиот не?

• Ми се допаѓа
Реакции: lady_blue

BioTrpe

Истакнат Член
29 октомври 2015
252
173
143
Се е тоа во ред но и лековите се правени како продолжение на природните карактеристики на разни растенија, пеницилинот на пример бил од мувла кој се нафатила на тие петри диш каде што имало бактериски култури и мувлата ги уништила. Дваесетина години подоцна - екстрактот на пеницилин спасувал милиони животи кои ќе завршеле ако се потпирале само на традиционална медицина. Нема ништо лошо во традиционална медицина но таа не е доволна да излезе на крај со разни тешки болештини.
Пеницилинот е вештачки лек, додека растението е природен лек. Дури и да помага при лекување на некои болести фармацевстката индустрија прави се, секакви лекови кои немаат додирна точка со лечење, со превентивни дејности, вешачки лекови секако за да си ја подобрат својата финансиска состојба.
Еве ке ти направам споредба со музички бенд. Скоро секој од постарите Метал, Хеви Метал, Рок бендови на почетоците (првите еден, два, три албуми) им биле совршени .. но со тек на времето ради околината (со други бендови) и тие самите почнуваат да прават неубава музика, комерцијална музика секако да направат некој денар повеке. Така и со фармацето. И да почнале да прават лекови лекови (до некаде може да се наречат лекови) денес веке 99% од тоа е чиста пара.

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
What was read cannot be unread :kafe

Fle
Toa e vo red, no shto e so zatvaranjeto oci pred navredite upateni od clenovite od drugata strana ? Trpe rekol deka lejdi e ubiec , no i outrider mu rece na corki deka e sposoben da izvadi oko na bebe. Znam deka situacijata e totalno poinakva, no toa vo momentov mi pagja na pamet koga sakam da dadam nekakov primer.

Ова се случува често, можеби 7-8 пати на форумов од разни членови. Како да владее епидемија на дисклексија наоколу...
Аутрајдер не рече дека наведениот член е способен да извади око на бебе, Аутрајдер го праша наведениот член дали тоа би го направил доколку му се додели уште една субвенција. Логичкиот след на размислување беше исповоциран од изјавите на членот дека во здравството во мкд тече мед и млеко што е типична партиска пропаганда. Ако некој тврди такво нешто наспроти реалноста и наспроти илјадници мртви особи како резултат на тој систем - ситуацијата е јасна. Тој е дел од тој систем и се додека си зема субвенции ќе го подржува, без разлика на смртта на другите.
Нема тука никаква навреда.
Можеби поради моите екстратерестриал гени :rofl или поради нешто друго, не ми е јасно како не се навредувате од такви ставови во кои се оправдува смрт на деца... damn, been a while out of the mothership now...:x

Јас би прашал и чувар на конц-логор нешто слично (ок, малку се живи, стари се и живеат далеку)...

Значи читајте како шо е напишано, како шо рекол Дража Михајловиќ...:D

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Пеницилинот е вештачки лек, додека растението е природен лек. Дури и да помага при лекување на некои болести фармацевстката индустрија прави се, секакви лекови кои немаат додирна точка со лечење, со превентивни дејности, вешачки лекови секако за да си ја подобрат својата финансиска состојба.
Еве ке ти направам споредба со музички бенд. Скоро секој од постарите Метал, Хеви Метал, Рок бендови на почетоците (првите еден, два, три албуми) им биле совршени .. но со тек на времето ради околината (со други бендови) и тие самите почнуваат да прават неубава музика, комерцијална музика секако да направат некој денар повеке. Така и со фармацето. И да почнале да прават лекови лекови (до некаде може да се наречат лекови) денес веке 99% од тоа е чиста пара.

Тоа е лажна дихотомија природен вс. вештачки, како шо рекол другарот Пинг не е важно дали мачката е црна или бела важно е да лови глуфци.
Растенијата не се користат ниту во традиционалната медицина како шо ги дала природата туку се обработуваат, се сушат, се прават тинктури и масла, се цедат, се варат... и со тоа се нели, вештачки по дефиниција.

Друга работа е што медицинско-индустрискиот комплекс прави срања во трка за профит, тоа е зло секако... но не треба ни да се заборават позитивните ствари како што е спасување на милијарди раја, болести како вариола вера, туберколоза, маларија, полио и еден куп други повеќе не се закана (барем во одредени делови на светот)

• Ми се допаѓа
Реакции: Electra and Selene

Selene

Модератор
6 јуни 2012
720
1,865
1,103
Јас одговорно тврдам дека ова НЕ е вака. Не сум фармацевт, меѓутоа мој близок човек е. Сите се фаќаат на несаканите ефекти на лековите, кои by the way се 1 на 10.000 или 1 на 100.000. И кога некој ќе ми негира револуција на лековите и вакцините глава ме заболува. Знаете ли каква револуција е пеницилинот? Знаете ли дека без антибиотици светот денес ќе беше преполовен? Знаете ли дека се отстранети болести како колера, вариола вера, дифтерија и многу други? Секако дека некој ќе јави реакција, не може кај сите 100% да работи, меѓутоа што е помало зло, еден заболен на 10.000 или три/четири/пет цифрена бројка на заболени. Денес се оди кон подобрување на тие лекови, кон губење на тие несакани дејства, не знам од каде е оваа информација дека лек се произведува за чиста пара. Наброј ми барем еден таков, од било која фармацевстка компанија.
Назад на темата, конкретно за воспитувањето на децата, мислам дека клучот на добар родител е да знае да ги искористи двете. Да го казни детето кога треба, ама исто и да го награди. Никако само на едниот начин, затоа што само со казни психички ќе го направи нестабилен, човек кој е нон стоп казнуван цело време гледа да избегне казна, а не го пушта својот ум да оди напред, а доколку пак е само наградуван може како што некој спомна да стане арогантно суштество кое мисли дека знае најдобро.

• Ми се допаѓа
Реакции: existence and Outrider

BioTrpe

Истакнат Член
29 октомври 2015
252
173
143
Тоа е лажна дихотомија природен вс. вештачки, како шо рекол другарот Пинг не е важно дали мачката е црна или бела важно е да лови глуфци.
Растенијата не се користат ниту во традиционалната медицина како шо ги дала природата туку се обработуваат, се сушат, се прават тинктури и масла, се цедат, се варат... и со тоа се нели, вештачки по дефиниција.

Друга работа е што медицинско-индустрискиот комплекс прави срања во трка за профит, тоа е зло секако... но не треба ни да се заборават позитивните ствари како што е спасување на милијарди раја, болести како вариола вера, туберколоза, маларија, полио и еден куп други повеќе не се закана (барем во одредени делови на светот)
Како не се користат во природна состојба. Не мора растението да е тревка која мора да се вари, толца и слично. Плодот од растението содржи исто така лековити својства. Друго е тревките да ги вариш, а друго е да пиеш фабричко обработено ,,нешто,, кое има повеже негативни влјијанија отколку позитивни.

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,070
1,133
What was read cannot be unread :kafe

Ова се случува често, можеби 7-8 пати на форумов од разни членови. Како да владее епидемија на дисклексија наоколу...
Аутрајдер не рече дека наведениот член е способен да извади око на бебе, Аутрајдер го праша наведениот член дали тоа би го направил доколку му се додели уште една субвенција. Логичкиот след на размислување беше исповоциран од изјавите на членот дека во здравството во мкд тече мед и млеко што е типична партиска пропаганда. Ако некој тврди такво нешто наспроти реалноста и наспроти илјадници мртви особи како резултат на тој систем - ситуацијата е јасна. Тој е дел од тој систем и се додека си зема субвенции ќе го подржува, без разлика на смртта на другите.
Нема тука никаква навреда.
Можеби поради моите екстратерестриал гени :rofl или поради нешто друго, не ми е јасно како не се навредувате од такви ставови во кои се оправдува смрт на деца... damn, been a while out of the mothership now...:x

Јас би прашал и чувар на конц-логор нешто слично (ок, малку се живи, стари се и живеат далеку)...

Значи читајте како шо е напишано, како шо рекол Дража Михајловиќ...:D
Znam za shto se odneesuvashe tvojot post, duri i napomenav deka losh primer dadov, ne mi teknuvashe drug od brzanje.

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,024
9,655
1,683
Normandy
„Драг ми је род, али дража ми је Михајловиќ“

Секој национал социјалист во бившите Ју простори.
(тибам, Аутрајдер не ме поттикнувај да праам глуп хумор :zelen)

• Ми се допаѓа
Реакции: Outrider

Makedonec

Модератор
Член на администрација
15 јуни 2014
1,473
1,200
1,133
Ме ставија како модератор на Чет муабети, па и како таков да ви се обратам на сите кои пишувате во темава.
Темава не е за да мериме на кој му е подолг со тоа што ќе идеме контра, туку е направена во вид чат муабет на фер и пријателски да комуницираме и да не ги труеме другите теми со оффффтопик.
Нормално е во еден муабет од двајца едниот да има различно мислење а не па кога учествуваат повеќе луѓе, но тоа не е причина да не се почитува мислење од друг член и да се напиња дека модераторите го бранат овој или оној.
Исчитав 70 страни со бесмислен муабет колку мислења да се билдаат или да се стане нешто интересен. Администрацијата вие ја избравте, можеше и да предложите и да гласате така да нема овој оној си се местат.
Темата нека продолжи во нормален тек како пред тие 70 страни.
#дабидемефер #peaceforall #коста #четмуабети #pleasebitches

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Се и не се.
Зависно од перцепцијата на другата личност. Исто и од субјективното гледање - што таа САКА да види. Можеби ќе ја забележи вистината во очите, но таа посекако ќе се залаже и ќе си направи филм за да ја проголта вистината подобро.
како дојдов јас тука??