Филмски клуб

Harvie

Староседелец
8 декември 2014
83
59
1,018
Не ги имам читано тоа детските приказни така да не знам шо и како но во случајот со филмов и наводната алегорија може да се каже дека е можна таква интерпретација со помош на троа имагинација но ако се има предвид митот за Адам и Ева (или фактот ако прашаме ха-це рисјанин:cool:) тогаш не постои алегорија. Не е стварта во прераскажување туку тоа што алегоријата мора да се однесува на заеднички елементи.
Пример, може да има филм во кој Долф Лундгрен ќе биде алтруистички настроен припадник на црвениот крст :unsure и некој може да тврди дека тоа е уствари алегорија на Хесус пошто имаме крст во причата, човекољубие, саможртва... само што Долф му ја кршел кичмата на 99 души за да ја спаси женската и малото црнче, пушел, пиел, пцуел и правел небогоугодни дела и не е баш алегорија на безгрешниот Хесус него крстот и саможртвата се коинциденција а не алегорија.
И за алегорија е потребно нешто повеќе од добра желба :)
Крстот не би бил алегорија, тогаш, туку метафора. За да стане алегорија, потребни се повеќе врски на ознаки со означено.

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
Гледам пишува дека филмов бил хорор драма, ае си викам кој ќе го гледа сега. Ама добро, филмов е се ама не хорор, трилер драма може.
Актерката ме нервира, многу, во филмов што знам, имаше некои добри моменти. Добро е филмчево, ново е и малку фалеше да не го гледам ама не згрешив што го гледав. Некои пресврти имаше и тоа, интересно.

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Јас си го гледав важно, your loss :kafe

Ќе се надоврзам од една друга тема на која сум постирал

Мистери трилер Во некое забаталено рударско гратче исчезнуваат деца....криза е, се` нема пара, родители се оддаваат на алкохол, дроги и лоша телевизија, патња и мамурлак... истрага околу судбините на децата, осомничени, завера.... и ненормален plot twist to end all plot twists, играње со перцепцијата на гледачот сето тоа мајсторски изведено од режисерот Паскал Ложие (!?) за кој првпат слушам но ако и остали филмови ги снима како овој ќе биде легенда. Нормално и сценариото си прави свое, глумата е на ниво, одлично доловен вајт треш амбиент и безнадежност...
Нема нешто посебно познати актери, оваа Џесика шо е на постерот ја имам видено во некој друг филм, останатите не баш.

Одлична појдовна идеја како тема на филмот за која се надевам дека постои и надвор од филмското платно.....некаде......некако......

Приказна за подземна мрежа на луѓе кои се организираат со цел да спасат она кое што системот не може или не сака да го спаси, најранливите, децата, запоставени во срање фамилии или самохрани морони и моронки кои во едната рака држат шише а во другата даљинско. Идејата се појавила кај лажно покојниот сопруг на главната актерка кој работејќи по земји од третиот свет успеал да спаси извесен број деца и сето тоа покасно го пренел во домовината, ју-ес-еј каде постои огромна популација на вајт-треш, несклони кон градење идина за децата.
Сопругата која не може да има деца, станува попатна парт-тајм мајка на десетици деца, блага компензација за немањето свое чедо.

Начинот на кој децата добиваат нова шанса во животот е самиот по себе крајно дискутабилен - киднапирање од кај дебилни родители и давање на посвојување кај ок раја преку мрежата. Не е само нелегалноста тука е и моралниот аспект. Колку и да се лоши родители зарем е оправдано киднапирање и ширење муабет за наводен митски манијак кој краде деца со цел да се создаде психоза и да се измамат истражните органи?
За законот не, но за децата кои утре ќе се навлечат на лепак, муншајн и реалити шоуа - тоа се чини е единствен излез. Бидејќи тоа се случува на многу мала возраст тие не се ни сеќаваат на претходните родители.
Освен девојката која што имаше мака со говорот и прилична интелегенција и која сфати за што станува збор, но не ги пријави бидејќи и самата сакаше да се спаси преку мрежата, да ја однесе Високиот човек во мракот :) Проблем беше што беше тинејџерка и голем ризик да се издаде, но сепак на крај доби шанса.

Граѓаните на Вајт-трешвил имаа сомнежи, посебно таа алкохоличарката која игром случаја го виде сина си во куќата, ФБИ ровареше за да најде нешто и на крај сепак трагите водеа кон куќата со тунелот. Двете жени кои управуваа со мрежата во тој реон имаа избор, да избегаат и да ги навлечат органите на прогонот на трагата и евентуално да ја откријат и уништат мрежата или да ја направат ултимативната саможртва. Едната се обеси а другата се предаде на властите, со засекогаш уништен живот и репутација на сериски убица. Знаејќи дека е во право и знаејќи дека остатокот од животот ќе го пројде во затвор, на крај се отвори кон мајката на претпоследното дете кое го однесе `високиот човек` и го кажа еден од појаките монолози кои сум ги слушнал на филм во последниве години. Секако залудно бидејќи од спотивната страна имаше морон.

Глумата сосема добра, посебно ако се има во предвид дека се работи за анонимуси, фотографијата сосема ок, сценариото феноменално,целокупниот впечаток е бескомпромисен и остава колку горчина, толку и надеж.
Кражба на деца од родител? Триумф на злото? Има ли нешто полошо за еден родител, колку и да е гад? Можеби нема. А децата? Кои ќе пораснат во полуписмени идиотчиња, алкоси, наркоси и вреќи со комплекси и трауми? Too hard to say.

Доколку имате прилика зарем не би оттргнале некое дете (имаше пред некој ден на тв нешто за тригодишно дете во скопје кое снифало лепак) од рацете на биолошки родители морони?:unsure

• Ми се допаѓа
Реакции: MoonFairy and Altaïr

Harvie

Староседелец
8 декември 2014
83
59
1,018
Не сакам да коментирам многу за техничките аспекти на овој филм, ете, да претпоставиме дека супер е се во тој поглед. А зошто не сакам да коментирам? Од проста причина што на филм кој се заснова на премисата дека сиромашни родители по дифолт не се добри родители не треба ни да му се даде шанса да биде коментиран. Дали тоа сценаристот и режисерот сакаат да не убедат дека привилегијата да бидат родители треба да ја имаат само богатите (што не само што е навредливо, туку и статистички неточно), или сметаат дека сме идиоти? Ветуваше одличен трилер по првиот дел на филмот, заврши како патетична драма со ужасна тематика креирана од умоболни суштества.

P.S. И овој коментар беше повеќе од што треба - и да ме цитирате, на оваа тема нема да дискутирам повеќе.

• Ми се допаѓа
Реакции: Loyal

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,085
7,019
1,683
Huntington Beach, California
silence-all-i-want-to-say.tumblr.com
Јас пошо почнав со работа неделава, практично немам ни седнато на лаптоп (башка ме зезаше со тие абдејтите), али филмчево си го симнав денес, па може и утре да прокоментирам (ако стигнам да го изгледам). Ако не успеам ни наредна недела со филмовиве, јбг... I'm out.

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Не сакам да коментирам многу за техничките аспекти на овој филм, ете, да претпоставиме дека супер е се во тој поглед. А зошто не сакам да коментирам? Од проста причина што на филм кој се заснова на премисата дека сиромашни родители по дифолт не се добри родители не треба ни да му се даде шанса да биде коментиран. Дали тоа сценаристот и режисерот сакаат да не убедат дека привилегијата да бидат родители треба да ја имаат само богатите (што не само што е навредливо, туку и статистички неточно), или сметаат дека сме идиоти? Ветуваше одличен трилер по првиот дел на филмот, заврши како патетична драма со ужасна тематика креирана од умоболни суштества.

P.S. И овој коментар беше повеќе од што треба - и да ме цитирате, на оваа тема нема да дискутирам повеќе.

Може дека си нов на форумот па поради тоа ти бега смислата на постирање на форум а тоа е дискусија. Значи пишуваш некое мислење за нешто, ти реплицираат, релицираш понатаму итн. Спротивно на форум, имаш платформа позната како Блог каде можеш да си пишуваш што сакаш, непредизвикан. :)
`Нема да дискутирам` на форум е едноставно бесмислено - или не си сигурен во тоа што си го напишал или тоа што си го напишал го сметаш за евангелие. И двете опции не се на арно...
Режисерот никаде не убедува дека сите сиромашни родители се лоши родители, туку дека сиромашни ретарди се лоши родители, затоа и не исчезнуваат сите деца туку извесен број кои растат во дисфункционални семејства, како што можеше да се забележи од сцените каде многу деца се мотаат по градот. Значи твојата премиса дека постоела премиса дека само богатите заслужувале да имаат деца е тотален фејл.

И во легалното посвојување постои еден куп предуслови кои семејството кое посвојува треба да ги исполни, вклучително и финансиска состојба. Баш на темата за чедоморство имаше случај во некоја селендра во РМ каде некој лик кој направил 12 деца - убил три од нив, а како живеат другите со 1.900 денари социјалка (како што беше наведено во текстот) може само да се замисли...
Семејното насилие, алкохолот, негрижата, ќотекот, силувањата и остали срања се факт, во случајов кај вајт треш популацијата во САД.

Интересно е што постојат особи кои сметаат дека давањето шанса на деца на кои детството и младоста ќе им помине во тепање, негрижа и безнадежност - била

ужасна тематика креирана од умоболни суштества

Спасување деца од очај? Па тоа е умоболие бе, посебно во споредба со режисери кои снимаат гмечење тестиси со цигла и сечење клиторис со ножици:pusi

• Ми се допаѓа
Реакции: MoonFairy and Altaïr

Loyal

Нов член
6 октомври 2014
16
6
3
32
Овој е еден од тие mind-fucking филмови. Барем според мене. Damn колку твистови имаше приказнава не е нормално а од друга страна е толку многу оргинално.
Филм со многу моќна порака. Јас лично одкако го изгледав имав толку mixed feelings но верувам дека го направија правилниот избор за тие деца на некој многу чуден и језив начин.

Толку многу навлегов во целата приказна што навистина ме интересира што се случило со девојчето што имаше мака со говорот? Колку би било добро да има уште еден дел..

Дефинитивно го додавам во мојата колекција и го препорачувам

• Ми се допаѓа
Реакции: Outrider

BlackTulip

Староседелец
15 март 2013
628
790
1,103
@BlackTulip да не се заборави малку? :)
Дај ајде ми се гледа филм.
Се извинувам :giggle
Прво се мислев за The judge, но многу ме интересира прв впечаток на Gone girl, бидејќи ја читав книгата прво после филмот, не ја доловив мистериозноста на филмот која е прикажана. Станува збор за психолошки трилер напишан од Џилијан Флин, директор на филмот е Давид Финчер, главни улоги Бен Афлек и Росамунд Пике. I don't wanna spoil it, затоа последна ќе пишам критика

Последна промена:
  • Ми се допаѓа
Реакции: Altaïr

MoonFairy

Староседелец
28 септември 2012
1,335
1,964
1,133
Малку каснам со коментаров за The Tall Man...
Доста добар филм, со неколку пресврти, мрачен, напнат, тензичен...
Да не ви ги читав спојлерите, можда повеќе ќе се вознемирев и поинаку ќе го доживеев, ама моја грешка...
Филмов предизвикува низа прашања...
Дали социјалните служби потфрлаат секаде низ светот?
Дали е во ред да се земе правдата во свои раце?
Дали е во ред да се одлучува за судбината на туѓо дете?
Дали со еден ваков радикален чекор навистина се менува нешто или се менува само животот на неколку деца?
Дали е тоа доволно за да смени нешто?
Дали е етички?
Интересен, морам да признаам...вистински трилер...иако глумицата не ја обожавам многу, ама беше добра...
Сцената со киднапирањето на Дејвид ми остави многу впечаток...и си помислив е вака се бори една мајка за своето дете (ја искаса кучиштето, се бореше со него, се преврти со камионот, се нурна во шумата без размислување, се закопа во кал итн.) се’ до моментот кога сфатив дека не му е мајка туку е киднаперка...и на сцена стапи нели неговата вистинска мајка и после и за неа си помислив...види вистинска мајка, си го организирала киднапирањето на сопственото дете само за да го врати, зашто не може без него...
И...навистина е дрско на жената на која си и’ го киднапирала синот, да и’ нудиш кафе...
Што значи гестот? Милостина? Сожалување? Каење? Емпатија?
Не знам дали е во ред или не да се одлучува за судбината на други деца...можеби е подобро да живеат во семејства кои можат да им пружат апсолутно се’, без разлика дали се нивни биолошки родители или не...можеби е подобро отколку да гние во никакви услови со вистинските родители...
Повеќето беа сеуште мали, така да со време ќе заборават се’ (или пак ќе ги “маваат“ некогаш повремени флешови од тоа искуство)...ама за поголемо девојче како Џени сигурно не е сеедно...особено што во случајов одлуката ја донесе сама...
Во секој случај добар трилер со многу дискутабилна приказна...
Добар избор @Outrider...(bravo)