Дали го одобрувате таквото казнување на децата? Ако да, зошто?
Во никој случај не го одобрувам. Нема апсолутно никакво оправдување за тепање на своето дето. Има многу подобри и по-ефективни начини за да се воспита детето или да му се укаже дека тоа што го прави/го направило не е прифатливо. Но тепањето ги уништува децата. Ќе поминат многу време во страв, ќе се прашуваат што згрешиле?
Со тек на време, како што растат, некои деца ќе заборават. Некои не.
А потоа тука е и можноста да пораснат во насилни луѓе кои ќе одобруваат секаков вид на насилство. Врз семејството, пријателите, некој кој малку ќе ги изнервира, па дури и некој кој нема да ги изнервира воопшто.
Која е причината за тоа казнување? Зар не може ли да се реши на подобар начин?
Можеби родителот не може да се контролира? Можеби е под дејство на нешто? Можеби едноставно бил изнервиран во тој момент и морал врз некого да се истури - па тука било детето. Можеби станува збор за некоја болест или психичка состојба.
Има премногу одговори. Можеме само да претпоставуваме. Или пак ако има некој родител кој го тепал своето дете - да ни објасни.
И дури и тука нема да можеме да знаеме дали е вистината или не. Зад тој еден одговор (пр.) "Па ме имаше излажано" може да има некоја целосно различна приказна.
Или може тоа да е само еден дел од реченицата. Може да биде "Па ме имаше излажано, а јас пред тоа добив лоша вест и се изнервирав" или "Па ме имаше излажано, а јас само што се вратив од кафана со пријателите/пријателките каде што се налокав ракија како утре ден да не е".
Или можеби плачело детето, и самиот звук го изнервирал родителот. Па ќе почне родителот да му вика на детето - детето ќе почне погласно да плаче и ќе се одвива тоа неколку минути се додека на родителот не му пукне филмот и го зашамара детето.
Многу одговори. Многу.
Дали до сега ве имаат физички казнувано? Или дали сте биле сведок кога родителите го казнувале физички вашето другарче?
Да, кога бев мал ме имаа тепано. Не бев тепан поголем период од моето детство, туку беше еден помал период ама со интензивно тепање - и не само со рака.
А не сум сигурен дали сум бил присутен додека родител тепа некој мој другар или другарка, мислам дека не сум бил.