Телема

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
вашиот концеп е контрирање на другите верувања и религии,а ниту С од себеосознавање.
Нашиот концепт не се занимава со другите, освен во ситуација кога другите ги користат нивните морални начела, погледи и стандарди за да им судат и да ги дефинираат останатите преку нив. Значи ако ти ме судиш мене врз база на твоите разбирања и стандарди, тогаш може да очекуваш дека ќе те негирам и контрирам. Ако ти си свесен дека секој има право да биде апсолутен господар над својот живот, тогаш ќе немаш потреба да дефинираш никого како "грешник", "неверник", "секташ" и слично.
Телемата е начин за себеспознавање, и на тој пат несмее да застане ништо! Ако некој има проблем со мојот начин на живот, тогаш проблемот е во него, не во мене, бидејќи јас не кажувам никому како да живее, што да мисли и во што да верува.

• Ми се допаѓа
Реакции: diva orhideja

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Да се вратиме на темата,ако дозволите,alf,Abraxas или Хептаграм се небитни,темата е телема.
Имавме добри теми за разговор,се бараше себеси,како се пронаоѓа во она или ова,како си ги бранеше неколкуте правила од сатанизмот,интересен муабет,па конечно се најде во средина која го истакнува егото.(инициран)
Што ќе биде сега? Темава е телема и не е потребна дискусија за мене, тебе и хепта, или ќе оправаме на кој форум кој што барал, што пронаоѓал и што истакнувал?
Не мислиш дека малку е параноична твојава опсесија со мене?

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
@Abraxas ... да се потсетиме, а и другите да научат нешто повеќе :)

„Запознаен(а) си со Четирите Сили на Сфингата, кои и се препишани од Адептите во старите времиња на нејзините Четири Елементи.

• Воздухот е да се Знае, Scire
  • Огнот е да се има Волја, Velle
  • Водата е да се Осмели, Audere
  • Земјата е да се Молчи, Tacere.
Но, сега кога Петтиот Елемент, Духот, е сеопшто признаен во Кабалата, сметам дека е погодно да се додаде и соодветната Петта Моќ: да се Оди, Ire. (Книга на Тот).
Според тоа, како што Духот е Почетокот, Суштината, Збирот од другите четири, така и да се Оди (to Go) е во корелација со тие сили. А да се Оди, е самото значење на името БОГ(GOD), како што е покажано и на други места со овие букви; така Египетските Богови се означувани како такви со нивното носење на Анк, кој што е ремен од Сандала и е во форма на Crux Ansata, Розин Крст т.е. средства преку кои ја прикажуваме Божественоста на нашата Природа.“
--- МАГИКА БЕЗ СОЛЗИ, А. Кроули

Ете Ви за учење и дискусии и пракса и се... а не да ми забегувате со празни муабети :)

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Значи ти сакаш одговор како што ти си го замислил да биде?! Како бре ти знаеш што јас сум искусил што не сум искусил? Каде виде дека сум рекол - "преку праксите ги осознавам симболите"? Јасно кажав што мислам - симболиката што се среќава кај телемата ја споредив со фреквенција, затоа ја ставам цело време во наводници, за тоа служат! Ако не го наместиш приемниког на фреквенција, нема да го примиш сигналот! Проста е компарацијата. Значи ако таа симболика допира до некого, ќе му биде алатка која ќе ги "состави делчињата од сложувалката", во спротивно ќе му биде лудост, глупост, мистерија и што уште не.
Незнам дали си свесен, ама ја тупиш и ја спамираш темава, досаден си со твојава тврдоглавост. Ако сметаш дека е погрешна, изостави ја темава! Знаеш колку пати ти е кажано ова? Ако не ме разбираш, тогаш немора да ме читаш ниту да ме цитираш.
Овде видов!
Има луѓе што во драматичноста, церемонијата наоѓаат соодветен начин (фреквенција) која резонира во нив, која ја отсликува суштината. Јас сум таков, за мене ритуалот е начин што во мене го буди Разбирањето....

Ако симболиката е тој "тригер", тогаш умот е на фреквенција на која е и пораката во таа симболика, во спротивно истата ќе биде доживеана како лудост, глупост или бесмисленост.
Не се работи за искуство, туку за начин на кој симболизмот се доживува...
Умот ако е на таа фрекфенција ќе ја покаже пораката које е во симболиката, која буди Разбирање кое не е искуство.:(
Залудно е било што да те прашам!

Тема како тема,секој има право да дојде и да прочита што пишувате,да може да постави прашање и да добие одговор.
Поставив едно прашање,а вие ни на тоа не одогворивте како треба,го однесовте муабетот во погрешна насока.
Тежината на исказот кој го спориме е со иста тежината кога викате, да се има волја која е во допир со божјата,а со тоа е и еднаква на неа.
Сте го искусиле тоа или не,дали често спомуваните споредби за големината на телема и се што може човек да постигне преку неа е веќе доживеано или само се празни муабети,само да се импресионираат читателите,а со тоа да се намамат оние кој се оделиле од веќе постоечките религии и почнат слепо да веруваат дека токму тоа ќе го постигнат?
Што ќе биде сега? Темава е телема и не е потребна дискусија за мене, тебе и хепта, или ќе оправаме на кој форум кој што барал, што пронаоѓал и што истакнувал?
Не мислиш дека малку е параноична твојава опсесија со мене?

Тоа прашај го твојот штитеник кој го започна тој разговор.

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Овде видов!
Умот ако е на таа фрекфенција ќе ја покаже пораката које е во симболиката, која буди Разбирање кое не е искуство.:(
Залудно е било што да те прашам!
Се согласувам дека е залудно, затоа послушај си го сопствениот совет и престани да се замараш со мене.

• Ми се допаѓа
Реакции: Хептаграм XI

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Се согласувам дека е залудно, затоа послушај си го сопствениот совет и престани да се замараш со мене.
Поставувам прашање во контекст на темата,филозофија или верување не би постоело ако нема кој да ја промовира или преставува,затоа немој да бидеш егоистист,не ме интересираш ТИ,туку балонот телема која го надува.(а сега издишан балон);)

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Поставувам прашање во контекст на темата,филозофија или верување не би постоело ако нема кој да ја промовира или преставува,затоа немој да бидеш егоистист,не ме интересираш ТИ,туку балонот телема која го надува.(а сега издишан балон);)
Си доби одговор, телемата е метод за себеспознавање, ако некој во нејзината симболика најде начин што ќе кореспондира со неговата гледна точка, може да ја смета истата за правец што би бил за него, во спротивно може да гледа се и сешто и да носи погрешни заклучоци. Ако сметаш дека ваквиот одговор е погрешен, тогаш тоа си е твој проблем.

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Си доби одговор, телемата е метод за себеспознавање, ако некој во нејзината симболика најде начин што ќе кореспондира со неговата гледна точка, може да ја смета истата за правец што би бил за него, во спротивно може да гледа се и сешто и да носи погрешни заклучоци. Ако сметаш дека ваквиот одговор е погрешен, тогаш тоа си е твој проблем.
Да,да ....се разбира,а што би можела да биде друго телема!

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
“We are whole-hearted extroverts; the penalty of restricting oneself is anything from neurosis to down right lunacy; in particular, melancholia. You ask whether these remarks do not conflict with my repeated definition of Initiation as the Way In. Not at all; the Inmost is identical with the All. As you travel inward, you become able to perceive all the layers which surround the “Self” from within, thus enlarging the scope of your vision of the Universe… When the entire system of the Universe is conterminous with your comprehension, “inward” and “outward” become identical.”

-Magick Without Tears, chapter 28

• Ми се допаѓа
Реакции: Хептаграм XI

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Читателите и оние што ги интересира Законот на Телема „се намамени“ да имаат искуство, знаење и разбирање, а не да зборуваат напамет како старо-еонските фанатици и догматичари, како христијаните и муслиманите на пример - кои зборуваат сешто и философираат, а немаат никакво искуство со божеството за кое зборуваат!
Во „Еквинокс на Боговите“ е запишано и друго: Законот е да се даде секому. Постои и книга „Законот е за Сите“ - за да барем малку имате знаење за Законот!

Не смее никој слепо да верува дека ќе постигне било што, да верува дека постои било што од она што го прочитал во нашите книги!
Зарем не си прочитал во нашите книги дека токму тоа е најлошото? Зарем не знаеш зошто не ја коментираме „Книгата на Законот“ на други?
За да не се занесат и нашето разбирање стане нивно!

Исто, видете ја Liber O:
„This book is very easy to misunderstand; readers are asked to use the most minute critical care in the study of it, even as we have done in its preparation.
In this book it is spoken of the Sephiroth and the Paths; of Spirits and Conjurations; of Gods, Spheres, Planes, and many other things which may or may not exist.
It is immaterial whether these exist or not. By doing certain things certain results will follow; students are most earnestly warned against attributing objective reality or philosophic validity to any of them.

Слепо и бесцелно не напаѓаш - немаш никакво знаење за Телемата, а не можам ни да најдам разбирање.
Ти прашуваш општи работи кои јас не гледам никаде поврзаност со Телемата како Закон на Новиот Еон, Еонот на Крунисаното и Освојувачко Дете, каде што се е искуство, игра!
Оди учи!

П.С. @Abraxas абе што не го послушаш @alf ? Биди како него :) Ќе треба само да заборавиш на оној стих од „Книгата на Законот“: Секој маж и секоја жена е Ѕвезда. :)
Ех, тешко тебе и твојата Ѕвезда со планетите кои ги привлекуваш :D

• Ми се допаѓа
Реакции: Abraxas