Телема

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Утре сигурно ке го прочитам,сега мозочево ми е на off,но уште ова кажи ми.Колку и да сакаме да живееме како ни е воља,јас колку пати сум рекла-од утре мењам лист и живеам јас како сакам,пак сум се зезнала,дали тие наметнати кодекси на однесување,дали чувството дека треба да бидам жртва за децата и да трпам се,дали ке те прогласат за безчувствителна,ненормална?Знам дека не треба да гледаме што мислат другите,зошто нивното да е исправно а ние знаеме дека ние сме во право,така сакаме,но но пак стои едно прашалниче длабоко закопано во нашиве души кои не можат да го прифатат мислењето Живеј како ти е воља.Пак се вртам во круг,нели.

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Утре сигурно ке го прочитам,сега мозочево ми е на off,но уште ова кажи ми.Колку и да сакаме да живееме како ни е воља,јас колку пати сум рекла-од утре мењам лист и живеам јас како сакам,пак сум се зезнала,дали тие наметнати кодекси на однесување,дали чувството дека треба да бидам жртва за децата и да трпам се,дали ке те прогласат за безчувствителна,ненормална?Знам дека не треба да гледаме што мислат другите,зошто нивното да е исправно а ние знаеме дека ние сме во право,така сакаме,но но пак стои едно прашалниче длабоко закопано во нашиве души кои не можат да го прифатат мислењето Живеј како ти е воља.Пак се вртам во круг,нели.
Неможеш истовремено да живееш и за другите и за себе. Ако ги почитуваш другите, ќе ги прифатиш какви што се, истото важи и за нив во врска со тебе. Во спротивно ќе страдаш.

• Ми се допаѓа
Реакции: Harmonija

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Неможеш истовремено да живееш и за другите и за себе. Ако ги почитуваш другите, ќе ги прифатиш какви што се, истото важи и за нив во врска со тебе. Во спротивно ќе страдаш.
Конечно ми стана јасно зошто страдам,ем неможам да ги прифатам маните на другите,ем несакам да ги оставам и си го поделив животот на два дела

Конечно ми стана јасно зошто страдам,ем неможам да ги прифатам маните на другите,ем несакам да ги оставам и си го поделив животот на два дела
Телемата може ли со пракса да те научи да се сакаш себе повеке од другите,или да не им подлегнуваш на емоциите,т.с.да ми ја извадат вољата на површината од свеста?

Последна промена од модератор:

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Телемата може ли со пракса да те научи да се сакаш себе повеке од другите,или да не им подлегнуваш на емоциите,т.с.да ми ја извадат вољата на површината од свеста?
Праксата не е за да се сакаш себеси повеќе од другите, туку да се разбереш себеси повеќе од другите. Да допреш до твојата суштина и да се осознаеш.

Пробај да прифатиш дека луѓето се такви какви што се, наместо да се обидуваш да ги смениш во тоа што ти сакаш или очекуваш да бидат и ќе видиш какви резултати ќе има тоа.

Последна промена од модератор:

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Овде ќе застанеме со разговор!:)
Правете што ви е волја и тоа нека биде целиот закон.
Мудро од твоја страна да застане разговорот... бидејќи премалку знаеш за новиот закон... реков со старо-еонски концепти и разбирања не можеш ништо да разбереш за новиот човек во овој еон...
Нема ништо од овие твои пароли во Законот на Телема, се е тоа старо-еонски разговори и ветувања... празни ветувања нели...
Телемата има сосема друго учење од сето тоа... немоќта е незнаење и немање искуство ! ;)
Но сепак, да застанеме со разговорот. Ти со твојот јас со мојот закон низ животот! :sreken

П.С. Не е „правете“ туку Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот Закон ! ;)

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Пробај да прифатиш дека луѓето се такви какви што се, наместо да се обидуваш да ги смениш во тоа што ти сакаш или очекуваш да бидат и ќе видиш какви резултати ќе има тоа.
Тоа може да се примени само кога ти и сите околу тебе се здрави,самостојни и не им треба помош.Никогаш не сум се обидувала да ги сменам луѓето како јас сакам,но они успеале(принудно поради болест)да ме сменат мене,и мојот живот да го подредам спрема нивните потреби.Тука ми цело време прашањето за законот на животот.Како да живееш како што ти е воља?Како да живее една мајка што родила на пр.дете со аутизам или слепо,болно,или во тек на животот се слушуваат разни несреќи,од здрав стануваш непокретен дали ти или некој друг во фамилија и КАКО ти ги продолжиш посвоја воља?Ке ги оставиш да се мачат сами,зарем нема да им помогнеш а со тоа ке се смениш и почнеш да живееш за нив?

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Тоа може да се примени само кога ти и сите околу тебе се здрави,самостојни и не им треба помош.Никогаш не сум се обидувала да ги сменам луѓето како јас сакам,но они успеале(принудно поради болест)да ме сменат мене,и мојот живот да го подредам спрема нивните потреби.Тука ми цело време прашањето за законот на животот.Како да живееш како што ти е воља?Како да живее една мајка што родила на пр.дете со аутизам или слепо,болно,или во тек на животот се слушуваат разни несреќи,од здрав стануваш непокретен дали ти или некој друг во фамилија и КАКО ти ги продолжиш посвоја воља?Ке ги оставиш да се мачат сами,зарем нема да им помогнеш а со тоа ке се смениш и почнеш да живееш за нив?
Неможеш да ги смениш околностите, можеш само да го смениш начинот на кој ќе гледаш на нив. Затоа предходно реков дека јас на тешкотиите се трудам да гледам како на предизвици, не како на проблеми. Земи го како пример Стивен Хокинг, човекот е комплетно неподвижен, единствено што може да движи се неколку прсти од раката, но тоа не го спречува да биде научник со најмногу ентузијазам. Но имаш и спротивни примери, каде познати, богати и славни личности запаѓаат во депресии, стануват алкохоличари, се лечат од зависности и се несреќни и мизерни.

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Неможеш да ги смениш околностите, можеш само да го смениш начинот на кој ќе гледаш на нив. Затоа предходно реков дека јас на тешкотиите се трудам да гледам како на предизвици, не како на проблеми. Земи го како пример Стивен Хокинг, човекот е комплетно неподвижен, единствено што може да движи се неколку прсти од раката, но тоа не го спречува да биде научник со најмногу ентузијазам. Но имаш и спротивни примери, каде познати, богати и славни личности запаѓаат во депресии, стануват алкохоличари, се лечат од зависности и се несреќни и мизерни.
Тешкотиите ги гледаш како предизвици,но ете те спречуваат во извршувањето и постигнувањето на твојата воља во целост,колку и сакаш да живееш по свое,пак не сме створени како единка,"врзани сме стално со нешто друго.Болни умови,наркомани,алкохоличари,коцкари иде.што и од своето дете ке им земат пари за своите зависности,тие живеат по своја воља.Има добри размислувања во телемата но и некои работи што никако не ми идат во глава.Не наидов нигде како они ја доживуваат смртта,ритуали идр.Можеби сето ова од мене ти е глупости од неначианост и неукост за телемата но со вакви прости прашања ми е полесно за разбирање.

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Тешкотиите ги гледаш како предизвици,но ете те спречуваат во извршувањето и постигнувањето на твојата воља во целост,колку и сакаш да живееш по свое,пак не сме створени како единка,"врзани сме стално со нешто друго.Болни умови,наркомани,алкохоличари,коцкари иде.што и од своето дете ке им земат пари за своите зависности,тие живеат по своја воља.
Тешкотијата што те спречува да живееш според твојата волја треба да биде поттик да ја надминеш таа тешкотија. Никаде и никој нема да те залажува дека тоа е лесно и едноставно, или дека треба само да се покориш на некој бог или да се молиш и работите ќе ги среди за тебе некое семоќно суштество. Телемата е нова парадигма во која секој треба да се избори за своето право да биде тоа што е, ако не успее во тоа ќе страда.
Има добри размислувања во телемата но и некои работи што никако не ми идат во глава.Не наидов нигде како они ја доживуваат смртта,ритуали идр.Можеби сето ова од мене ти е глупости од неначианост и неукост за телемата но со вакви прости прашања ми е полесно за разбирање.
Смртта и Животот се две страни од една иста суштина - постоењето. Бидејќи се е дел од Бог, ништо неможе да се уништи нуту да се создаде, туку само да премине од еден вид во друг.
Прочитај го овој пост - Death in Thelema

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Тешкотијата што те спречува да живееш според твојата волја треба да биде поттик да ја надминеш таа тешкотија. Никаде и никој нема да те залажува дека тоа е лесно и едноставно, или дека треба само да се покориш на некој бог или да се молиш и работите ќе ги среди за тебе некое семоќно суштество. Телемата е нова парадигма во која секој треба да се избори за своето право да биде тоа што е, ако не успее во тоа ќе страда.

Смртта и Животот се две страни од една иста суштина - постоењето. Бидејќи се е дел од Бог, ништо неможе да се уништи нуту да се создаде, туку само да премине од еден вид во друг.
Прочитај го овој пост - Death in Thelema
Оваа религија се повеке ми се допаѓа затоа што на луѓето им се дозволува да се самозапознаат себеси, додека во христијанството постојат одредени закони на кои треба да се придржуваме а ако не тогаш сме направиле грев,и цел живот луѓето живеат во страв од тој грешен живот(некој повеке некој пиомалце,не е битно)и постоењето на пеколот. Еве што ми се допаѓа од разните мислења за ВОЉА. Вољата е кормилото на твојот брод(душата) а љубовта е ветерот што дува во едрата за да може тој да плови.Љубовта мора да биде под вољата инаку патот ке биде полн со лудост,пропаст,сигурен бродолом.Љубовта без воља прави од човека овца,и им дозволува на религиските и економски и др. институции се повеке да ја зацврстат својата власт.Како ете Ватикан,тоа е една обична мафијашка организација во која папите имаат огромни дебели салда во банките,а кога дале пари за помош негде во светот,жените се уште се нерамноправни(жена неможе да виде папа). Ова сега за сите жени да го напишам:Љубов без воља прави водењето љубов кај жените никогаш да не го запознаат оргазмот а камоли сосотијбата на свест која следи после тоа. Имам прашање за @Abraxas да ми објасни за-од книгата на законот-поглавје 2 9.Постоењето е чиста радост,дека сите таги се само сенки,тие поминуваат и завршуваат,но постои нешто што останува.-Јас те прашувам што останува? 21.Сочувството е порок на кралевите,згази ги бедните и слабите,тоа е закон на силните. Не е ли ова одвратно и бедно,зашто мораме да ги газиме,па нели се и тие звезди,богови сами на себе како и ние?