Телема

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Духовна логика... хм :)
Момче, ми даде идеја за тезата што ја пишувам за Чет (буква од еврејскиот алефбет) чија бројна вредност е 8 , Зборот на Еонот и 32-те патеки на Дрвото на Животот !!!
Феноменално... Благодарам...
Не знам како дојде со XOR до 32... бинарно? :)

А за 0=2 - тоа мислам дека се кабалистички иследувања на еврејското Ништо или Аин, од кое настанало Се според некои философии од истокот, дури и самата дуапност која ја опфаќа свесноста кај човекот која е и причина за таа двојка во равенството.
Кинезите го решавале ова преку философиите на јин и јанг, кои ги прошириле преку осумте триграми до 64 !!! Ете ти пак ова твоето 8 :)
Ќе оставам @Abraxas ако сака да се позанимава со ова... дали ќе му се објаснува...
П.С. 0 како Ништо секако е 32 :) Ако си се позанимавал со еврејските езотериски школи... само многу долга „математика“ е тоа за решавање и докажување. Премногу е тоа за овој скромен форум...

Кај ги наоѓаш информациите... не да се лоши информациите, гнасни се до бесвест !!!
Мене ме мрзи да се заморувам со вакви информации и да те поправам :)
Се опседна со Кроули ти, не со изучување на Телемата...
Немој да се лутиш,знам дека и на форумот во кајгана те "дават"со разни прашања и разни информации прочитани ваму таму,но сепак се некои податоци,а дали се измислени или точни,неможам да гарантирам.Опседната не сум со АК,но тој ги ставил темелите,основата на филозофијата телема,нели во 1904 год.он ја напишал книгата но незнам кој му диктирал.Верувам дека навистина те мрзи да повторуваш едно те исто,но ти со ништо не докажа дека он не бил порочен човек.

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Многу лоши информации најдов денес,интересно е кај човекот што лошите работи побрзо ги памети од добрите.После завршување на ратот А.Кроули бил 6 год.во затвор поради извршени силувања внатре во редот.Освен силувања се спомнуваат брутални ритуали на црна магија,пиење на менструална крв,пиење на сперма,дури и убивање на животни и деца.Во филозофијата на телема стои објаснување дека треба да се конзумира спермата и крвта,оти тоа било човечки биолошки материјал која дава сила.
Нема врска со вистината лага е. Ако бараш информации по таблоиди ништо нема да постигнеш, нив не ги интересира вистината, туку читаноста и спремни се да лажат до бесвест само за да бидат читани.

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Нема врска со вистината лага е. Ако бараш информации по таблоиди ништо нема да постигнеш, нив не ги интересира вистината, туку читаноста и спремни се да лажат до бесвест само за да бидат читани.
Многу е тешко да се одлучиш на кого ке му веруваш,кој лаже а која е правата вистина.

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
@Хептаграм
Ексклузивна дисјункција и Еквиваленција се логички сврзници. Ако од 0 (Т) <=> 2 (Т) вашето толкување е 0=2 тогаш зошто да не е моето 0=32 од 0(Т) ⊕ 32 (¬T)? Т<=>T е Т исто како и Т ⊕ ¬T, што значи дека вашиот исказ има иста вистинитосна вредност како и мојот исказ.

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Немој да се лутиш,знам дека и на форумот во кајгана те "дават"со разни прашања и разни информации прочитани ваму таму,но сепак се некои податоци,а дали се измислени или точни,неможам да гарантирам.Опседната не сум со АК,но тој ги ставил темелите,основата на филозофијата телема,нели во 1904 год.он ја напишал книгата но незнам кој му диктирал.Верувам дека навистина те мрзи да повторуваш едно те исто,но ти со ништо не докажа дека он не бил порочен човек.
Не се лутам, но штом си видела кај пишувам на „Кајгана“ форумот, нема потреба и тука истото...
Ама мене ми сеедно каков бил тој, Кроули... ако погледнеш во „Најчесто поставуваните прашања во врска со О.Т.О.“ ќе видиш дека ние не градиме култ кон човекот познат како Кроули ! Ние немаме потреба да му ги пегламе грешките на Кроули, како ете што е направено со Исус за да се прикаже совршен и најдобар !!!
Знаеш зошто не се заморувам со грешките кои и самиот Кроули ги признава во своите „Исповеди“?
Заради еден стих од
Liber Librae (Книга на Рамнотежа) кој што гласи:
„Не брзај другите да ги осудуваш; како можеш да знаеш дека ти на нивното место би одолеал на искушението. И дури да е така, зошто би презирал некого кој е послаб од тебе?“
Тоа е тоа... а ти, заморувај се...
Па јас што реков за Ништото претходно во врска со 32?
0 како Ништо секако е 32 :) Ако си се позанимавал со еврејските езотериски школи... само многу долга „математика“ е тоа за решавање и докажување. Премногу е тоа за овој скромен форум...

Ајде, ете и твојот исказ е точен како „нашиот“ :) Завршена работа...

• Ми се допаѓа
Реакции: diva orhideja

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
Јас немам потреба да лажам, ако не ми веруваш немора да дискутираш со мене.
Од каде знаеме дека немаш пореба за да лажеш?
Можеш да ми докажеш?:)
Секако дека неможеш.

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Од каде знаеме дека немаш пореба за да лажеш?
Можеш да ми докажеш?:)
Секако дека неможеш.
Ако ние силуваме и пиеме крв, како тоа никаде нема полициски извештај за такво дело? Мислам ако такви дебилни тврдења ги сметате за нешто кое може и треба да се смета за вистина, тогаш зошто сте овде на темава? Ете ви ги таблоидите верувајте им. Според нив многу егзотични вистини ќе дознаете за нас, од тоа дека сме правеле оргии на гробишта, па се до тоа дека сме рептили што владеат со човештвото.

Последна промена:
  • Ми се допаѓа
Реакции: Хептаграм XI

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Во прилог следи коментар во врска со тоа дали или не ОТО е култ или популарно "секта":

Иако некои наши членови љубат да се шегуваат дека сме култ (на македонски погрешно преведено како “секта”), во реалноста не е така. Следуваат некои од вообичаените елементи кои може да се пронајдат во “штетните” култови (самоубиствени итн.):
1. “Перење мозок” – иако О.Т.О. тврди дека ги подучува кандидатите за одредени тајни учења, не користиме методи за “контрола на умот”, како што се: “опсипување со љубов,” ускратување на спиење и сон, диетални ограничувања или какви и да било други методи за присилна манипулација.
2. Забрането напуштање – на ниеден и никаков начин не ги спречуваме членовите да го напуштат Редот.
3. Откажувања – во ниту еден момент не бараме ниеден од членовите да се откажат од нивните сегашни или минати верувања, припадности, активности или животен стил. Ниту пак членовите се исповедаат кому и да било дека сториле нешто “лошо.”
4. Изолација – не исклучуваме никого (директно или индиректно) од нивното семејство, пријатели, работа или општеството воопшто.
5. Финансиски манипулации – иако постои член од нашиот устав за тоа дека повисоко рангираните членови се откажуваат од нивната сопственост, во реалност и пракса од ниту еден член не се очекува да се откаже од сета своја сопственост или добра во полза на Редот. Понатаму, ние сме невладина и непрофитна организација и приходот на Редот не е наменет за збогатување на неговите водачи.
6. Харизматични водачи – иако О.Т.О. секако има водачи, тие вообичаено практикуваат неистакнување и не се сметаат за “непогрешливи,” што значи дека Редот не е “култ на личноста.” Всушност, тој е една трајна институција – не постои врз основа на која и да било индивидуа.
7. Контрола на однесувањето – никој од Редот нема никогаш да ви каже како да го живеете својот личен живот или што можете, а што не можете да правите. Ние преземаме одредени завети во поглед на одредени поведенија, но секоја личност е препуштена сама на себе како ќе ги протолкува и исполни – никој од Редот не изигрува полицаец во поглед на иницијаторните завети. Како и да е, имаме некои општи правила во поглед на братското и јавно однесување на нашите членови, и овие правила се спроведуваат. Овие правила вообичаено се дадени во Водичот за Минервал, кој се прима веднаш по иницијацијата.
8. Недозволени прашања – промовираме критичко мислење и не забрануваме прашања или критики упатени кон Редот.

• Ми се допаѓа
Реакции: diva orhideja

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
Ако ние силуваме и пиеме крв, како тоа никаде нема полициски извештај за такво дело? Мислам ако такви дебилни тврдења ги сметате за нешто кое може и треба да се смета за вистина, тогаш зошто сте овде на темава? Ете ви ги таблоидите верувајте им. Според нив многу егзотични вистини ќе дознаете за нас, од тоа дека сме правеле оргии на гробишта, па се до тоа дека сме рептили што владеат со човештвото.
Јас прашав сосена нешто друго.Никаде не напишав дека верувам ниту убедувам кој пие крв а кој не.:)