Телема

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Ај да видиме:

Како беше тоа - "Ако баба лаже, рог не лаже".

Незнам што можат а што неможет останатите, ниту ме интересира. Темава е за телема и според неа секој поседува вистинска чиста волја, НО, не секој е свесен за неа и допрел до неа. Поради тоа, секој може да си има мислење и став за се и сешто, но оној што самиот си кажал дека не се пронаоѓа во телемата, неможе да дава оценки за тоа дали останатите имаат погрешни или точни ставови во врска со неа! Никој тебе не ти спори да си имаш став за телемата, но кога ќе се дрзнеш да даваш суд за неа, при тоа кажувајќи дека немаш искуство ниту се пронаоѓаш во теоријата....тогаш самиот си се дисквалификувал од компетентноста да даваш заклучоци и суд.
(facepalm)
Зборуваме за ВОЛЈА ,НЕ ЗА МИСЛЕЊЕ,СТАВОВИ И ДАЛИ ПРАКТИКУВА ИЛИ НЕ ПРАКТИКУВА НЕКОЈА ФИЛОЗОФИЈА

Според телема!???? телема размислува за тебе!?
Ако може Abraxas да одговори.
1.Дали волјата е составен дел од секое битие или НЕ?
2.Дали секој има право да ја извршува својата вистинска волја или НЕ?
3.И,дали само оној што практикува телема со искуства и пракси може да ја осознае својата вистинска волја,а сите други НЕ?

Последна промена од модератор:

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
(facepalm)
Зборуваме за ВОЛЈА ,НЕ ЗА МИСЛЕЊЕ,СТАВОВИ И ДАЛИ ПРАКТИКУВА ИЛИ НЕ ПРАКТИКУВА НЕКОЈА ФИЛОЗОФИЈА

Според телема!???? телема размислува за тебе!?
Ако може Abraxas да одговори.
3.И,дали само оној што практикува телема со искуства и пракси може да ја осознае својата вистинска волја,а сите други НЕ?
Незнам што сакаш од мене, да ти цртам? Значи твоја работа е каков став или мислење ќе имаш, тоа не ме интересира! Твоја работа! Но, со оглед на тоа што немаш искуство од праксите кој се предвидени, ниту од теоријата, неможеш да се дрзнуваш да кажуваш што е погрешно а што не! Појасно од ова тешко, ако не си способен да ме разбереш што ти кажувам, оди слушај и постирај песнички.

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Ајде уште еднаш.
Дали волјата е составен дел од секое битие или НЕ?
Дали секој има право да ја извршува својата вистинска волја или НЕ?
И,дали само оној што практикува телема со искуства и пракси може да ја осознае својата вистинска волја,а сите други НЕ?

:kafe

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
1. Да, волјата е составен дел на секое битие - негов динамички аспект.
2. Да, секој има право да ја извршува.
3. Не ме интересира за други, овде сум да зборувам за телемата, дали други правци имаат или не сличност со теламата и што претставува за нив волјата како концепт е сосема друга тема.

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
1. Да, волјата е составен дел на секое битие - негов динамички аспект.
2. Да, секој има право да ја извршува.
3. Не ме интересира за други, овде сум да зборувам за телемата, дали други правци имаат или не сличност со теламата и што претставува за нив волјата како концепт е сосема друга тема.
Не било тешко,гледаш.:)
Според тоа.
Дали волјата која е составен дел од секое битие и припаѓа на телема како концепт составен од пракси и ритуали?:svirka

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Не било тешко,гледаш.:)
Според тоа.
Дали волјата која е составен дел од секое битие и припаѓа на телема како концепт составен од пракси и ритуали?:svirka
Волјата не е сопственост на телемата, туку телемата е систем преку кој може да се допре и да се осознае волјата. Без тоа, се останато е само шпекулација, мислење и став! А со мислење кое не се базира на искуство, неможе да носиш суд и да кажуваш кој е во право, кој греши, што е точно а што погрешно.

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Волјата не е сопственост на телемата, туку телемата е систем преку кој може да се допре и да се осознае волјата. Без тоа, се останато е само шпекулација, мислење и став! А со мислење кое не се базира на искуство, неможе да носиш суд и да кажуваш кој е во право, кој греши, што е точно а што погрешно.
Конечно,благодарам за одговорот!:)

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Конечно,благодарам за одговорот!:)
Одговорот е во овој дел:
туку телемата е систем преку кој може да се допре и да се осознае волјата. Без тоа, се останато е само шпекулација, мислење и став! А со мислење кое не се базира на искуство, неможе да носиш суд и да кажуваш кој е во право, кој греши, што е точно а што погрешно.

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Одговорот е во овој дел:
Така се изјасни бидејќи веќе имаш одбрано преку кој систем мислиш дека ќе се осознаваш себеси,но со тоа не може да ги ограничиш другите или поединци,кој допреле до себе не користејќи ја телема како свој концепт и истото да го квалификуваш како шпекулација,став или мислење.а така е дека потсвесно се бара оправдување за својот избор.Во ред ти одбра,а јас ќе кажам ...Нема потреба од никаков систем,пракса или ритуал,нема потреба од групирање,рекламирање,ништо од тоа нема потреба за да човек допре до себе,едниствено е потребно да го следи своето срце,не моето,не твоето ,не овој пат или оној, само СВОЕТО срце.

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Така се изјасни бидејќи веќе имаш одбрано преку кој систем мислиш дека ќе се осознаваш себеси,но со тоа не може да ги ограничиш другите или поединци,кој допреле до себе не користејќи ја телема како свој концепт и истото да го квалификуваш како шпекулација,став или мислење.а така е дека потсвесно се бара оправдување за својот избор.
Како заклучи дека јас ограничувам било кого?! Темава е телема, тука се дискутира за овој систем, заклучоци и сознанија од други религии или системи кажани во врска со телемата се несоодветни и погрешни! Тоа е целата поента!
Во ред ти одбра,а јас ќе кажам ...Нема потреба од никаков систем,пракса или ритуал,нема потреба од групирање,рекламирање,ништо од тоа нема потреба за да човек допре до себе,едниствено е потребно да го следи своето срце,не моето,не твоето ,не овој пат или оној, само СВОЕТО срце.
Па што бараш на темава тогаш?! Незнам ни јас колку пати сум те прашал истово? Ако немало потреба, зошто секој втор пост е твој? Што бараш на темава?