Телема

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Кроули до 12 год.бил мирно дете,а во нивната куќа само библија се читало.Но после тоа за да и се сротистави на својата мајка,која го викала звер,почнал да се занимава повеке со библијата,да го истражува бројот 666.Болен бил од астма и го лекувале во тоа време со некои дроги и така станал зависен од нив,но обожувал и крвно жртвување при сексуални ритуали.Така прочитав но крајното е дека Кроули оставил големи мудрости,високо место,ценет,па сега се обидувам нешто да осознаам,но Телемата е навистина тешка тема и бара многу читање и учење.Браво за тебе @Abraxas i @Xептаграм.

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Е...и !? Ти следиш за што пишаувам или не?
Има прашање од член за волјата,сигурно не значи дека само член на о.т.о може да даде одговор што е волја!
И токму во тој контекс е замерката за присвојување.
Волјата која е застапена во законот на телема ,не значи по автоматиза дека нејзе и припаѓа.
А тоа каков систем е телема ,воопшто не беше предмет на расправа!
Јас следам што пишуваш, ама ти не ме следиш мене. Нагласив дека Телемата е систем и дека не се заснова на верување, туку во себе вклучува бројни пракси, како јога, магика, дивинација и слично. Така да, човек што не ги практикува праксите и што дава оценки и суд за било кој аспект од телемата единствено на база на неговото толкување, неможе да се смета за компетентен. Посебно не оној што мисли дека се знае и се дрзнува да кажува што е погрешно а што исправно во област која не ја спознал ниту теоретски, за практично и да не зборуваме.

но обожувал и крвно жртвување при сексуални ритуали.
Уште една од многуте невистини за Кроули. Не обожувал ниту практикувал никакво крвно жртвување.
Подетални информации за Кроули имаш на следниов линк: Алистер Кроули

Последна промена од модератор:
  • Ми се допаѓа
Реакции: diva orhideja

Ghtalpo

Староседелец
27 февруари 2012
2,656
3,335
1,153
Дали е вистина дека Кроули ги изел у планина тие што планинареле со него и ја проколнал планината со тоа што фрлил клетва?(think)

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Може секој да зборува за што сака :)
Но како ти ќе одговориш за чистата Волјата за која се зборува во филозофијата на Телема?
Со аналогија од старо-еонските верувања и учења?
Мора да го прифатиш Законот и да дејствуваш според него за да видиш каков е во пракса ! Онака , да имаш право да зборуваш за волјата, но... со кое искуство ти зборуваш за Телемата и Волјата?
Зборувај штом си запнал, немам проблем со тоа...

Мислам, запишано е и во Liber Oz кои права ги има човекот... зарем ќе се расправам со тебе за Законот?
Не...
Тоа ти како ги разбираш стиховите, е твоја работа... не можам да се мешам таму... ако пораките таму кај тебе го даваат на виделина најдоброто, одлично !
Ако не... мир со тебе :)
Дали е вистина дека Кроули ги изел у планина тие што планинареле со него и ја проколнал планината со тоа што фрлил клетва?(think)
Еве интересни митови за Кроули кои СЕ ВИСТИНА! [линк]
И митови кои се тотално набилдани со лаги за да бидат читани! [линк]

Последна промена:
  • Ми се допаѓа

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Да сумираме!
Волја е...
Волјата во Телемата е динамичкиот аспект на битието, таа е тоа што те дефинира, таа е твојата најдлабока суштина или предодреденост.
Затоа реков Волјата во Телемата, не волјата во секојдневниот жаргон. Тоа што ти го опишуваш како волја или безволност е намера, желба, мотивираност...тоа нема врска со концептот за кој се зборува тука. Чистата - вистинска волја е метафизички аспект што ја опишува квлитативната суштина на битието. Таа е предодреденоста....
На пример желбите, намерите и мотивите што ги има некој на 5, 25 и 55 години не се исти, но волјата да биде композитор, сликар или писател е константна иако не секогаш свесно манифестирана. Друга работа по што се разликува овој концепт со желбите е немањето на цел или страст за резултат. За да бидеш безволен или волен за нешто, треба да постои тоа "нешто", со други зборови позади секоја желба постои цел или мотив за резултат, но волјата на сликарот да слика е цел самата за себе....кога тој слика не го прави тоа за да постигне некој резултат, туку самкиот акт на извршување на неговата волја да слика е цел и резултат за себе.
Но само ако таа волја е осознаена преку телема и никако поинаку!
Телемата е систем за кој се потребни искуства и пракси за да може да ја разбереш. Тоа и е причината поради која не е само филозофија. Таа вклучува јога, магика, дивинација....практични техники, со кој треба да се осознае тоа што се зборува. Со оглед на тоа, кога некој самиот за себе ќе каже дека телемата не е нешто во кое тој се пронаоѓа, самиот се исклучува од тоа право да одговара на прашања во врска со неа.
И повторно,дали телема ја присвои волјата на која ...
ЈСекој има право да ја извршува својата Вистинска Волја"
Не присвојуваме, само ви кажуваме дека сте богови со своја чиста волја, дел од бесконечноста и дека смртта и гревот се глупости на старо-еонските учења! :)
Не ,нема секој право да ја извршува својата волја,туку само оние кој практикуваат телема
Чиста волја која е условена од искуствата и праксите од телема.:eek

Токму за ова посочив,кога човек е пред избор и своеволно се иницира во одредена група,обраната опција за него е светиња и никој друг нема да го разубеди во спротивното.
Волјата која е составен дел на секое битие,стана флаширан и етикетиран производ на телема.(facepalm)

Мора да го прифатиш Законот и да дејствуваш според него за да видиш каков е во пракса ! Онака , да имаш право да зборуваш за волјата, но... со кое искуство ти зборуваш за Телемата и Волјата?

Мора!? :(

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Да сумираме!
Волја е...

Но само ако таа волја е осознаена преку телема и никако поинаку!
Тоа што се подразбира под Волја во Телемата, и тоа што се подразбира под волја во различни контексти не е исто. Мислам дека бев јасен и дека повеќе од еднаш сумирав што е поентата - Дека неможеш да даваш оценки и да кажуваш кој греши а кој е во право ако немаш искуство, бидејќи телемата не е верување, туку систем што во себе содржи пракси. Ако некој нема искуство и не се согласува со теоријата, самиот се прогласил за некомпетентен да кажува дали некој греши или не.

Последна промена:
  • Ми се допаѓа

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Тоа што се подразбира под Волја во Телемата, и тоа што се подразбира под волја во различни контексти не е исто. Мислам дека бев јасен и дека повеќе од еднаш сумирав што е поентата - Дека неможеш да даваш оценки и да кажуваш кој греши а кој е во право ако немаш искуство, бидејќи телемата не е верување, туку систем што во себе содржи пракси. Ако некој нема искуство и не се согласува со теоријата, самиот се прогласил за некомпетентен да кажува дали некој греши или не.
Не даваме оцени за ништо,зборуваме за волја.
Ајде уште еднаш.
Дали волјата е составен дел од секое битие или НЕ?
Дали секој има право да ја извршува својата вистинска волја или НЕ?
И,дали само оној што практикува телема со искуства и пракси може да ја осознае својата вистинска волја,а сите други НЕ?

• Ми се допаѓа

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Не даваме оцени за ништо,зборуваме за волја.
Ај да видиме:
Не му е потребан никаква телема на човек да се осознае себе
Многу погрешен концепт ви остави пророкот.
.
не сум дел од о.т.о ниту телема е моја филозофија на живеење.:)
Како беше тоа - "Ако баба лаже, рог не лаже".
Дали волјата е составен дел од секое битие или НЕ?
Дали секој има право да ја извршува својата вистинска волја или НЕ?
И,дали само оној што практикува телема со искуства и пракси може да ја осознае својата вистинска волја,а сите други НЕ?
Незнам што можат а што неможат останатите, ниту ме интересира. Темава е за телема и според неа секој поседува вистинска чиста волја, НО, не секој е свесен за неа и допрел до неа. Поради тоа, секој може да си има мислење и став за се и сешто, но оној што самиот си кажал дека не се пронаоѓа во телемата, неможе да дава оценки за тоа дали останатите имаат погрешни или точни ставови во врска со неа! Никој тебе не ти спори да си имаш став за телемата, но кога ќе се дрзнеш да даваш суд за неа, при тоа кажувајќи дека немаш искуство ниту се пронаоѓаш во теоријата....тогаш самиот си се дисквалификувал од компетентноста да даваш заклучоци и суд.

Последна промена од модератор: