Телема

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Како заклучи дека јас ограничувам било кого?! Темава е телема, тука се дискутира за овој систем, заклучоци и сознанија од други религии или системи кажани во врска со телемата се несоодветни и погрешни! Тоа е целата поента!

Па што бараш на темава тогаш?! Незнам ни јас колку пати сум те прашал истово? Ако немало потреба, зошто секој втор пост е твој? Што бараш на темава?
Признавам дека со Телема се сретнав овде на форумов за прв пат во мојот живот,и не е лошо човек да има колку толку основно познавање.Знам дека треба бајаги време и доста книги да прочитам за неа-филозофска религија или религиска филозофија што и да е,сеуште незнам,ЗА да можам да влезам во дуел и да расправам,да ја негирам или бранам Телемата.Зошто се препукувате не ми е јасно,подобро ако имате понови сознанија да се надополните,донаучите,него вака МЕНЕ МИ НАПРАВИВТЕ КАША ПОПАРА.нАМЕСТО ДА РАЗБЕРАМ ШТО Е ВОЉА,ЈАС ВИ ГИ РЕЗОНИРАМ РАЗМИСЛУВАЊАТА!

• Ми се допаѓа
Реакции: Хептаграм XI

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
@Abraxas добро ти одговорил во повеќе наврати...

Законот на Телема не е само за Волјата кај човекот !
Како гласи Законот? Знаеш нели? Реши ги двете равенки од Законот и ете ти како Волјата за која зборуваме е ослободена и засилена преку овој Закон!
Ти си за старо-еонскиот закон - нормално е да не се разбираме и да не го сакаш новиот закон на новите луѓе... нема ништо лошо во тоа, но обиди се да не разбереш.

Секој би требало да има слободна волја, но не секој има чиста волја, неослабната од страста за резултат...
Како може Црните да имаат чиста волја, кога велат: Нека не биде мојата, ами твојата волја, Татко? :)
Ќе ми речеш дека тогаш тие се едно со божественото и нивната и божествената волја се едно?
Ако е така - ете не на патеката на Законот за кој се обидувам да зборувам по нешто, колку што ми е дозволено :)

Погледнете ги нашите книги (кај мене на блог има листа со линкови дури, за да не се мачите да барате) и види!
„Но вие, о мој народе, дигнете се и разбудете се!“ - Liber AL, Поглавје II:34

Не е воопшто паметно да се зборува, а да не се знае философијата - праксите и искушенијата се друга сказна, небитни за вас...
За да го критикуваш Законот позитивно или негативно, за да ги разбереш симболите, не ти требаат овие размисли тука... мора да се прочита оригиналната мисла за да пресуди човек правилно. Овде што зборуваме се работи кои јас сум ги разбрал како што сум умеел минувајќи го мојот пат...
Ти сигурно имаш можност подобро да ги разбереш во сооднос на твоето искуство... затоа не е на одмет да се прочита некоја книга (ги има на македонски јазик) и да се запознае човек... потоа ако ти е волја, отфрли го Законот и тоа е тоа. Барем ќе бидеш на чисто :)

• Ми се допаѓа
Реакции: diva orhideja

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Како заклучи дека јас ограничувам било кого?! Темава е телема, тука се дискутира за овој систем, заклучоци и сознанија од други религии или системи кажани во врска со телемата се несоодветни и погрешни! Тоа е целата поента!
Волјата не е сопственост на телемата, туку телемата е систем преку кој може да се допре и да се осознае волјата. Без тоа, се останато е само шпекулација, мислење и став! А со мислење кое не се базира на искуство, неможе да носиш суд и да кажуваш кој е во право, кој греши, што е точно а што погрешно.
Непотребен израз е Без тоа.Така се ограничуваш себеси и сите останати ги ставаш во подредена положба!
Дискутираме за волја,понапред кажа и самиот на себеси си призна дека чистата волја која е застапена во секое битие не е во сопственост на телема.
Па што бараш на темава тогаш?! Незнам ни јас колку пати сум те прашал истово? Ако немало потреба, зошто секој втор пост е твој? Што бараш на темава?
Сакаш да ми ја попречиш волјата?:(
Волјата не познава време и не е зависна од истото,непостојат поимови за минатото и иднината,за нејзе не постојата стари или нови закони,ниту е врзана за билокаков закон,па и самата парола која ја имате ,никако во пракса да ја примените.Постојано има некои од минатото ,а и од сегашноста што ви ја попречуваат волјата,во немоќ најдобро е да се воведе термин за иднината.Такви пароли се чести и луѓето многу лесно се врзуваат за нив,како што се
"вам вашата вера,нам нашата" "стариот еон завршува нов почнува" " покајте се синот божји само што не дошол" " крајот е блиску"
Ова е само мал дел од оние пароли кој треба да им дадат мирна совест на оние кој одбрале одредена група,а и воедно понуда на оние што се неодлучни.
Се разбира дека некој од тие групи се јавни и јавно проповедаат,а други тајни.
Изборот е насочен кон поимот живот иако во различен концепт всушност станува збор за едно исто.
Едните да дојде царството на богот и да владеат заедно со него,а другите,богот да го обликуваат во себе,но и за едните и за другите иднината и минатото се временски потик за промени,надеж за многу работи.
Овде ќе застанеме со разговор!:)

Правете што ви е волја и тоа нека биде целиот закон.

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Непотребен израз е Без тоа.Така се ограничуваш себеси и сите останати ги ставаш во подредена положба!
Дискутираме за волја,понапред кажа и самиот на себеси си призна дека чистата волја која е застапена во секое битие не е во сопственост на телема.

Сакаш да ми ја попречиш волјата?:(
Се што јас ти кажувам е дека без искуство неможеш да делиш ум некому и да кажуваш кој греши, што е точно, што е погрешно! Каде гледаш овде попречување на твојата волја?!
Што се однесува до болдот! Тоа што го кажав е дека телемата неможе да биде сопственост и неможе да има има сопственост....бидејќи таа е систем, не е човек! Таа треба да се спознае, не да се поседува! Ти сакаш од една страна да кажеш дека не се пронаоѓаш во неа и дека ги немаш искуствата што се поврзани со неа, а од друга страна да носиш суд и заклучоци во врска со неа. Тоа не е можно. Пробај оди на факултет и почни да им предаваш на студентите без да поминеш низ потребните пракси со кое се добива титулата професор, па кога ќе ти се изнасмејат кажи им дека ти ја попречиле волјата.

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Признавам дека со Телема се сретнав овде на форумов за прв пат во мојот живот,и не е лошо човек да има колку толку основно познавање.Знам дека треба бајаги време и доста книги да прочитам за неа-филозофска религија или религиска филозофија што и да е,сеуште незнам,ЗА да можам да влезам во дуел и да расправам,да ја негирам или бранам Телемата.Зошто се препукувате не ми е јасно,подобро ако имате понови сознанија да се надополните,донаучите,него вака МЕНЕ МИ НАПРАВИВТЕ КАША ПОПАРА.нАМЕСТО ДА РАЗБЕРАМ ШТО Е ВОЉА,ЈАС ВИ ГИ РЕЗОНИРАМ РАЗМИСЛУВАЊАТА!
Теламата нема потреба ниту да се негира ниту да се брани......ако се пронаоѓаш во неа практикувај ја и проучувај ја, ако не изостави ја! Зошто некој би негирал нешто кое не го тангира?
Поентата што јас се обидувам да ја искажам тука е дека е потребно искуство во овој случај! За разлика од останатите религии каде единствено се бара да се прифати и да се верува во некоја догма, тука случајот е сосема поинаков. Наместо догми, тука има пракси - искуство, кое ќе ни помогне теоријата во која сме ја препознале сопствената претстава за божественото, да ја осознаеме.

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Интересна е навистина Телемата и како што велите таа треба да се практикува активно а не е збир од пасивни размислувања.Не ми се верува дека би станала некогаш телемит,но некои работи ми се допаѓаат што ги изнел Кроул и би било добро ако успеам да ги практикувам во животов. На светот му треба религија.На религијата и треба вистина,права вистина и да се слави.Вистината се состои од два реда.Првиот ред е природата на надворешноста на човекот,а вториот ред е природата на внатрешноста на човекот.Постоечките религии а нарочито христијанството се занимава со природата на надворешноста на луѓето,не ги признава прославите,играњето ,музиката,сексот,само внела меланхолија во својата религија.Телемата дозволува,т.с.нуди религија во која сите овие работи ти се дозволени.Секој човек е звезда,а секоја звезда е Бог,и сјае само за себе.Сите сме едни и единствени.Бебето кога ке се роди е нова звезда,нов Бог,на кого ке му треба помош во растењето и самоспознанеието.Во телемата не постои зборот грев,тоа христијанството манипулира со нас.Воља е нешто како судбина која те води по само твој единствен пат по кој одиш како сакаш,вољата е над чувствата над емоциите.Богот е во моето срце. Интересно стварно,но мене што ме буни и сакам да те прашаме тоа што во животот проаѓаме низ многу замки,примамливи препреки,ке може ли да се истрае да се прави секогаш по своја воља? Немој да ми се смееш на пишаново,знам дека ке ме разбереш,но тоа ми се допадна.

• Ми се допаѓа
Реакции: Abraxas

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Интересно стварно,но мене што ме буни и сакам да те прашаме тоа што во животот проаѓаме низ многу замки,примамливи препреки,ке може ли да се истрае да се прави секогаш по своја воља? Немој да ми се смееш на пишаново,знам дека ке ме разбереш,но тоа ми се допадна.
Зошто би ти се смеел? Таман работа. :)
Дали ќе истраеме низ замките на животот зависи само од нас.
Јас се трудам на тешкотиите да гледам како на предизвици, како на тест што ќе ме направи посилен и побогат за уште едно искуство. За мене постои само едно вистинско дно што човекот може да го допре, тоа е меланхолијата и самосожалувањето. Се додека во нас има волја да надминуваме и да живееме, ќе бидеме кралеви, кога ќе дозволиме на меланхолијата да не совлада, ќе станеме питачи што неможат да ја сокријат својата беда.

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Зошто би ти се смеел? Таман работа. :)
Дали ќе истраеме низ замките на животот зависи само од нас.
Јас се трудам на тешкотиите да гледам како на предизвици, како на тест што ќе ме направи посилен и побогат за уште едно искуство. За мене постои само едно вистинско дно што човекот може да го допре, тоа е меланхолијата и самосожалувањето. Се додека во нас има волја да надминуваме и да живееме, ќе бидеме кралеви, кога ќе дозволиме на меланхолијата да не совлада, ќе станеме питачи што неможат да ја сокријат својата беда.
Исто нешто што ми се допаѓа е ова мислење,заборавив каде го прочитав(триста работи испревртив)-ратникот телема има едно оружје,мачот на телема кое ке го употреби само да го покори единствениот непријател што е само во него.Вољата е психолошко оружје на ратникот телемит да ги контролира сите други психолошки функции во него.

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Исто нешто што ми се допаѓа е ова мислење,заборавив каде го прочитав(триста работи испревртив)-ратникот телема има едно оружје,мачот на телема кое ке го употреби само да го покори единствениот непријател што е само во него.Вољата е психолошко оружје на ратникот телемит да ги контролира сите други психолошки функции во него.
Прочитај го ова кога ќе имаш време: True Will: The Radical Re-orientation Towards Becoming Who We Are