Телема

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,881
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Така де, знам што сум напишал, тоа што ти по свое си разбираш и нормално, си калемиш се за да ти се вклопи во твоето убедување дека и ти си исто така способен да бидеш пророк и слушаш богови на сон или во полуспиечка состојба - е твој проблем и твои искушенија, не гледам причина јас да сум крив затоа или било кој друг кој што е Телемит и знае малку повеќе од тебе за ова: зборување со богови. :)

Не е мој лапсус, убаво сум напишал - само што ти малку знаеш за Телема, за иницијаторски системи, за пророците низ времињата и за мајстори низ минатото кои со еден збор го менувале човештвото, кои го управувале истото за да не исчезне преку нови формули и нови искушенија... за да биде малку од малку подобро...

Наместо да прашаш како тоа Телема немаше да има ако не беше дадена Liber AL vel Legis, ти - ми доаѓаш и зборуваш сешто за книги, за богови, за слушање со уши итн итн...

И нормално, крив е оној што кажал дека без Liber AL vel Legis немаше да има Телема, а не оној што не ја ниту прочитал „Книгата на Законот“ (да не зборувам за другите книги, од друга класа на изданија на A.'.A.'. ) за да види оптрилика што се зборува таму и дали навистина е така како што зборува Хепта...

Без читање и учење на хиероглифите на мајсторите - не може да се наследи нивното знаење и да се надмине.
А ако си од оние кои мислат дека не им треба учење и запознавање со историјата на една мисла, на една иницијација - тогаш треба ти да се погледнеш во огледалото и да си речеш: каде со ова его, (вметни си го името тука)!

П.С. Ајде, јас ќе бидам крив, само не ме заморувај со глупости. А и од каде пак јас ќе знам за Телема и иницијации? Случајно да не сум инициран во Ред што го прифатил Законот на Телема? :)
 

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
44
www.oto-mk.net
"Nu conceals Had because He is Everywhere in the Infinite, and She manifests Him for the same reason. See verse 3. Every Individual manifests the Whole; and the Whole conceals every Individual. The Soul interprets the Universe; and the Universe veils the Soul. Nature understands Herself by becoming self-conscious in Her units; and the Consciousness loses its sense of separateness by dissolution in Her."

Aleister Crowley.
 

-alf-

Староседелец
28 август 2015
346
158
1,053
92
Hram je bio priblizno 16 stopa sa 8 i 12 visok. Mali #dvostruka

kocka" oltar od akacije bio je u centru kruga; van ovoga bio je trou-

gao u kome je ponuđeno demonu da se pojavi. Soba je bila ispunjena

gustim dimom tamjana, neki tamjan od Abramelina, ali ponajviše, u

specijalnoj kadionici u trouglu, Dittany od Krita (mi smo odlučili da

upotrebimo ovu, kako je H.P.B. jednom rekao da je njena magijska

moć bila veća od magijske moći svake druge trave).

Апостолу, дај од оваа тревата ,да викнам некој демон.Имаш?:rolleyes:
 

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,881
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Origanum dictamnus (dittany of Crete, Cretan dittany or hop marjoram), known in Greek as δίκταμο (díktamo, cf. "dittany") or in Cretan dialect έρωντας (erontas, "love") (inlove)

Ако ги дочитуваш стварите кои си ги започнал, ќе знаеш дека нема да можеш ништо да викнеш :) Исто така ќе знаеш зошто е писмото (Магика без Солзи е збирка од писма на Кроули до негова пријателка Магичар) и што вели на крајот г-динот Кроули за сето тоа...
Види таму во истото писмо од „Магика без Солзи“ што како, да не прераскажувам јас!

П.С. Инаку до оние кои не знаат англиски и не сакаат да купат превод на македонски од делата на Кроули, во библиотеката на О.Т.О. Хрумакис XI Оазата, Белград - ќе најдете голем број на преводи од книгите на српски, нормално без фусноти и дополнителни информации.
Но и тоа е доволно.

Ќе ми заблагодарите некогаш, во иднина :)
 
Последна промена:

-alf-

Староседелец
28 август 2015
346
158
1,053
92
Origanum dictamnus (dittany of Crete, Cretan dittany or hop marjoram), known in Greek as δίκταμο (díktamo, cf. "dittany") or in Cretan dialect έρωντας (erontas, "love") (inlove)

Ако ги дочитуваш стварите кои си ги започнал, ќе знаеш дека нема да можеш ништо да викнеш :) Исто така ќе знаеш зошто е писмото (Магика без Солзи е збирка од писма на Кроули до негова пријателка Магичар) и што вели на крајот г-динот Кроули за сето тоа...
Види таму во истото писмо од „Магика без Солзи“ што како, да не прераскажувам јас!

П.С. Инаку до оние кои не знаат англиски и не сакаат да купат превод на македонски од делата на Кроули, во библиотеката на О.Т.О. Хрумакис XI Оазата, Белград - ќе најдете голем број на преводи од книгите на српски, нормално без фусноти и дополнителни информации.
Но и тоа е доволно.

Ќе ми заблагодарите некогаш, во иднина :)

Како мастика да џвакаш бе апостолу, уста отвараш ,а ништо не кажуваш.

Биди директен и не "дувај" балони.:nerd

Имаш или немаш?

п.с.Она последното, во иднина?
:rofl:rofl:rofl:rofl

апостолу, плукни тоа мастиката, жити с'е.
 

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,881
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Ох, па ти пробуваш сарказам и глумиш „фраер“ на форум исфрустриран заради Телема и што тука на форум пишуваат Телемити?
Oh mon dieu човеку прибери се, 40 години стигна и вакви муабети? :)

И најлошо е што пак постираш едно та исто и само тоа си го прочитал во однос на Телема! Да вратиме наназад, истите цитати истите глупи муабети од твоја страна... погледни наназад...

Имам зборувано дека со вадење на цитати надвор од контекстот на целиот текст - се добива едно големо ништо! И погрешно разбирање на стварите.

Доволно информации и линкови споделувам за тие што не се исфрустрирани во однос на Телема, Кроули, Телемити итн итн :)
Па цел блог имам само за таа намена, за да се најде како патоказ да не се блада беспотребно... со куп линкови низ него.

Тоа што ти не сакаш да пишува некој за Телема е твој проблем. Не може да бидеш вака просветлен човек - тешко е, знам - посебно за човек што постојано проповеда како книги не требаат и кој што се мисли себе си за пророк.
Не може да не постојам.

Не ја разбирам потребата на луѓе како тебе да се заморуваат со ствари кои духот не им ги бара, па се однесуваат вака...
Чудно.

Наместо со злоба да постираш текстови на српски и да прашуваш глупости и да се трудиш да оставиш некаков впечаток на форумски фраер, стави инфо од каде е цитатот, дополни со некое релевантно точно инфо за книгата од која цитираш - а не јас да го правам тоа за да знаат сегашни и идни читатели што и од каде читаат :)
И да ја поправам злобата на поединци кои не можат да најдат ништо позитивно во нив заради нивни X причини...

 

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,881
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com

"Ако сте се пронашле во Законот на Телема, а Ви е проблем што доаѓа тој Закон преку нас, луѓе кои се иницирани во О.Т.О. или пак A.’.A.’., а не од некој друг, тогаш треба да си поставите многу прашања на кои ќе мора да им најдете одговор за да дознаете каде правите грешка во однос на Телема, иницијација и новиот еон.

Според моето разбирање и искуство – прифаќањето на Законот на Телема и правилно искористување на истиот секако ќе Ве однесе до портите на Редовите од кои доаѓа и се шири истиот тој Закон и ќе побарате иницијација.

Инаку, ќе мора да седите дома и да се лутите се до небото и до пеколите што нештата кои ги дознавате и спознавате не се во рамките на вашите убедувања (за разбирање не можам ни да почнам да зборувам, бидејќи не сте запозанени со системите на кои е изграден Законот на Телема)."

- Телема, Закон на Човештвото
 

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
44
www.oto-mk.net
FB_IMG_1572757900864.jpg
За оние што не разбираат англиски:

Ние се претвораме во тоа во што сме опседнати, или преку Екстремна Омраза или преку Екстремна Љубов.
Не знаете ли како едното е Симбол на другото? Поради оваа Причина, бидејќи Љубовта е формулата на Животот, ние сме предодредени да го асимилираме (на крајот) тоа од кое се плашиме или го мразиме.

- Алистер Кроули, Liber Aleph
 
Последна промена:

-alf-

Староседелец
28 август 2015
346
158
1,053
92
Кај отиде постот за иницијација? Пиши-бриши правиме!(facepalm)