Телема

  • Еј...супер што го посетуваш Црнобело форумот. Слободно регистрирај се и приклучи ни се во дискусиите!

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,870
934
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Уфф, ќе ми треба време да ја проџвакам таа ваша воздржаност на емоции, таа ладнокрвност...верувам дека за да останеш ладнокрвен на такви трагедии, разделби со сакани...треба тренинг, да, тренинг...уфф.
Помини на Миса, ќе те дружам, можеби после ќе зборуваш друго во однос на ладнокрвноста и разбирањето на жените, што спомна претходно :D
Ќе видиш и ќе учествуваш во ритуал на О.Т.О. и ќе знаеш од лично искуство што и како е!

Многу брзоплето донесуваш одлуки и пишуваш размисли како да си разбрала се одеднаш, а не разбираш ништо што ти пишувам но не сакаш да признаеш...

Оди учи... не туку само пишувај само колку за да се пишува и да ја оптоваруваш темава :)
 

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
791
1,133
40
www.oto-mk.net
Уфф, ќе ми треба време да ја проџвакам таа ваша воздржаност на емоции, таа ладнокрвност...верувам дека за да останеш ладнокрвен на такви трагедии, разделби со сакани...треба тренинг, да, тренинг...уфф.
Хептаграм се обидува да ти објасни дека кога ќе сватиш што е суштината на животот и постоењето од метафизички аспект, нема да гледаш на смртта како на трагедија, бидејќи животот и смртта се две страни на една иста ,,паричка"

“Alas the Master; so he sinks in death. But whoso knows the mystery of man Sees life and death as curves of the same plan.”

— Aleister Crowley
 

pozdrav eden topol

Истакнат Член
10 ноември 2017
606
345
63
Разбирам се што сака да ми каже Хепта, но дали разбираш ти дека такво нешто е многу тешко за разбирање, за прифаќање, нешто невозможно!?

@Abraxas
 

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
791
1,133
40
www.oto-mk.net
Разбирам се што сака да ми каже Хепта, но дали разбираш ти дека такво нешто е многу тешко за разбирање, за прифаќање, нешто невозможно!?

@Abraxas
Никој не рече дека е лесно, но далеку од тоа дека е невозможно.
 

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,870
934
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Темата е Телема, но бидејќи О.Т.О. е првиот старо-еонски Ред кој што го прифати Законот на Телема даден преку A.'.A.'. - мислам дека ова е ок видео за тука, ако имате време за ова прекратка историја за О.Т.О. :)

P.S. Ова е всушност прераскажано од Кратка Историја на О.Т.О. која се наоѓа тука, на официјална страница на О.Т.О. - Америка.
 
  • Like
Reactions: Abraxas

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,870
934
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Романтизам и по некоја тајна :)

"LET IT BE KNOWN that there exists, unknown to the great crowd, a very ancient order of sages, whose object is the amelioration and spiritual elevation of mankind, by means of conquering error and aiding men and women in their efforts of attaining the power of recognizing the truth.
This Order has existed already in the most remote and prehistoric times and it has manifested its activity secretly and openly in the world under different names and in various forms; it has caused social and political revolutions and proved to be the rock of salvation in times of danger and misfortune. It has always upheld the banner of freedom against tyranny, in whatever shape this appeared, whether as clerical or political, or social despotism or oppression of any kind. To this secret order every wise and spiritually enlightened person belongs by right of his or her nature; because they all, even if they are personally unknown to each other, are one in their purpose and object, and they all work under the guidance of the one light of truth.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::
:::::::::::::::::::::::::::::::::::
All this is known to every enlightened person; but it is known only to few that there exists also an external, visible organization of such men and women who, having themselves found the path to real self-knowledge, are willing to give to others, desirous of entering that path., the benefit of their experience and to act as spiritual guides to those who are willing to be guided. As a matter of course, those persons who are already sufficiently spiritually developed to enter into conscious communion with the great spiritual brotherhood will be taught directly by the spirit of wisdom; but those who still need external advice and support will find this in the external organization of that society."

- Извадок од Еквинокс, Том III, Бр.10, M.ysteria M.ystica M.axima, Order of Oriental Templars, Franz Hartmann IX
 
  • Like
Reactions: Abraxas

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,870
934
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
"There was a weird winged God that told us of his wisdom.
We attained to be starry grains of gold dust in the sands of a slow river.
Yea, and that river was the river of space and time also.

We parted thence; ever to the smaller, ever to the greater, until now, O sweet God, we are ourselves, the same.
O God of mine, Thou art like a little white goat with lightning in his horns!
I love Thee, I love Thee.

Every breath, every word, every thought, every deed is an act of love with Thee.
The beat of my heart is the pendulum of love.
The songs of me are the soft sighs:
The thoughts of me are very rapture:
And my deeds are the myriads of Thy children, the stars and the atoms.

Let there be nothing!
Let all things drop into this ocean of love!“

- Liber Liberi vel Lapidis Lazuli Adumbratio Kabbalae Aegyptiorum sub figurâ VII
 
  • Like
Reactions: Abraxas

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,870
934
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Да се потсетиме уште еднаш... :)

„Некој си Јогин мислел дека ќе биде извонредно достигнување ако научи да оди преку реката Ганг. По четириесет години успеал и отишол кај својот Гуру за да ја демонстрира својата моќ и да ја прими очекуваната награда.
Се случило овој Гуру да биде ист како мене, барем во однос на неговиот Непријатен Карактер; кога ученикот пристигнал весело чекорејќи преку Светата Река, очекувајќи комплименти, се сретнал со:
„Па добро, мислам дека ти си комплетен будала, сите овие години твоите соседи одеа преку река со сплав за две парички!“.

Поуката, драго дете, е дека таквите сили никогаш не треба да се сметаат за главна цел; всушност на почеток би требало да биде очигледно дека човечката Вистинска Волја мора да биде подлабока и посеопфатна од самото техничко достигнување. Јас ќе одам и подалеку и ќе речам дека таквиот напор мора да биде магиска грешка, исто како да се чува пушка или часовник или трска за риболов заради нив самите, а не заради нивната употреба. “

- Магиска Моќ, А. Кроули
 
  • Like
Reactions: Abraxas

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
791
1,133
40
www.oto-mk.net
There seems to be much misunderstanding about True Will ... The fact of a person being a gentleman is as much an ineluctable factor as any possible spiritual experience; in fact, it is possible, even probable, that a man may be misled by the enthusiasm of an illumination, and if he should find apparent conflict between his spiritual duty and his duty to honour, it is almost sure evidence that a trap is being laid for him and he should unhesitatingly stick to the course which ordinary decency indicates ... I wish to say definitely, once and for all, that people who do not understand and accept this position have utterly failed to grasp the fundamental principles of the Law of Thelema."

Aleister Crowley, 'Magical Diaries of Aleister Crowley: Tunisia 1923'
 

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,870
934
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com

"Философијата на ТЕЛЕМА учи за ЖИВОТОТ како НЕПРЕКИНАТОСТ!
....
Четири се неговите зраци: Живот (Life), Слобода (Liberty), Љубов (Love) и Светлина (Light)!
Четири зраци кои произлегуваат од Еден Закон (Law). Овие пет L можете да ги најдете во „De Lege Libellum“, каде што е дадено објаснување за секој зрак што произлегува од Законот на Телема.“

- Телема, За Живот над Смртта