Стручно или гимназиско образование

Fashion.Lover

Староседелец
19 февруари 2015
297
83
628
New York,New York
Јас сум повеќе за гимназиско,зошто горе долу исти се предметите,а и на 14/15 години не можете да се одлучите цврсто што сакате.Плус во трета се делите во смерови.И можете да студирате во странство.Тие се предностите.А во стручните,предност е што можеш да синајдеш работа и без факултет.Јас завршив гимназија и воопшто не се покајав што се запишав гимназија.Кога повторно би се запишувала во средно,повторно би се запишала гимназија.
 

Ѕвездичка

Староседелец
21 март 2016
1,105
973
1,133
Со гимназиско образование, се добива повеќе општа култура пред се, а стручното е добро доколку некој не сака да се запише на факултет понатаму, зошто може да си работи по струка. Јас учев средно стручно и многу мои соученици сега работат со средното, зошто со виша медицинска школа тешко име да најдат работа.
Исто сметам дека гимназија е потешко зошто се учи 4 години математика, што мене не ми е јака страна, а во медицинско се учи 2, но се учат сите хемии.
И при едниот и при другиот избор си има предности и недостатоци, се зависи од тоа колку може да учите и што ви оди најлесно за учење :)
 

Makedonec

Модератор
Член на администрација
15 јуни 2014
1,466
1,185
1,133
Гимназија. После ти се пошироки знаењата. Драго ми е што завршив гимназија, да бев стручно може сега немаше да бидам на факс.
 

incule

Староседелец
5 јануари 2015
739
127
1,053
26
Стручно дека е стручно а во гимназиите е потешко
 

Swatkata

Староседелец
26 јуни 2014
49
16
1,008
Сепак стручно :)
Небитно што демек знаењата ќе ти бидат пошироки понатаму :nah
Реално без гимназија си ништо,демек пошироки знаења и што доколку немаш услови за на факултет да одиш.Што понатаму?
Не велам дека е сјано и дека ќе лабавиш со стручно образование,но бар имаш нешто црно на бело што би рекле.
Одете стручно,сигорно има нешто што бар 1% ве привлекува бар ќе учите нешто што малку од малку ќе ве интересира ;)
Во гимназија сигорно не ве интересираат сите науки и општи предмети кои се изучуваат :)
 

moonlight022

Нов член
4 јануари 2019
11
10
3
29
Los Angeles
СТРУЧНО СИ Е СТРУЧНО
Моите дома најпрвин ме убедуваа за економско ама не бе брате зашо ми е економското кога не ме влече. Јас лично сакав медицина и се запишав. Стварно беше тешко имаше нонстоп за учење и си бараше редовност и јас бев упорна и го завршив. И сега сум горда шо имам завршено средно медицинско-смер фармацефт и можеме да заклучиме дека стручното е подобро. Има предност и перспектива да се запишеш на кој било друг факултет.
 

Stojne

Староседелец
29 јануари 2015
394
136
1,053
Jas sredno zavrsiv gimnazija, no mislam deka podobro e nekoe strucno uciliste. I praksa ima vo srednite strucni ucilista.