Стручно или гимназиско образование

emzzy

Староседелец
25 февруари 2012
1,374
1,871
1,123
И според мене стручното е подобро.
На пример ако имаш завршено угостителско со 3 години можеш да си некаде кувар, ако имаш економско 4 години можеш да работиш во сметководствено биро, или медицина ако си завршил ти следува работа во болница како некое помагало.
А стварно во гимназија има непотребни предмети, биологија, хемија, физика, блабла и се` што си учел основно се повторува. Тапа.
 
  • Like
Реакции: Bum-Bum

Jasmina-Jase

Нов член
13 јуни 2012
4
7
3
Секоја личност си има свои предрасуди и планови... Според мене точно е дека пола од учениците кои учат во гимназија се запишале затоа што не знаеле каде.. Меѓутоа ако фатиш струка на пр. Фризер, не се знае дали тоа ќе го работиш.. Само си утепал време.. Во гимназија исто така има смерови.. Такада од 1ва до 3та година е доволно времето за мозокот точно да знае што сака понатаму.. :)
 

Scars

Староседелец
17 февруари 2012
2,227
3,542
1,143
Па мое мислење доколку детето
не е многу заентересирано за учење подобро
е да заврши стручно средно образование,а доколку сака
да учи добро е гимназија.Не дека стручното
е за послабите туку едноставно ако не му се учи,нема да
оди не факултет и со стручно средно ќе најди некоја работа,
а доколку е со гимназија а не продолжи на факултет
ќе остани како да е со основно.МОЕ МИСЛЕЊЕ ! :cool:

И тоа што сум завршила средно стручно не значи
дека сум глупава и не сум учела,едноставно
сега полесен ми е факултетот :rolleyes:
 
  • Like
Реакции: UnFleur and Bum-Bum

lady_blue

Староседелец
14 февруари 2012
2,400
4,421
1,153
стручно, да
ама нема во секој град стручно средно за сечиј мерак
а неможи секој да го испрати детето да учи во друг град
некој од финансиски аспект, некој па од друг аспект
не се сите деца спремни да заминат од дома на 14-15 години
во Битола ајде, колку толку има некаков избор, но сепак ги нема сите опции
и тоа е сопка уште на старт
инаку точно е
гимназијата без завршен факултет ти е рамна на основно образование (читај нула)
 

True_Blood

Upright
18 февруари 2012
1,132
2,396
1,133
Yellow submarine
Колку што се моиве познавања, веќе и Гимназиското не е толку општо.
Од трета година имаш можност сам да си одбереш стручни предмети во зависност на кој факс планираш да се запишеш.
Ем имаш две години да размислиш, ем пак си учиш тоа што сакаш.

Мислам дека пресудно за големиот интерес за Гимназиите единствено е социјалното опкружување, демек поквалитетна раја има таму (nod) а деца ко деца, на 14 год. и немаат баш некои други приоритети
 
  • Like
Реакции: UnFleur and Bum-Bum

LadyInPink

Истакнат Член
14 февруари 2012
1,239
1,758
113
Малку таму, малку овде...
Можеби донекаде сте во право кога велите дека стручното е подобро. Се сложувам со тоа: добиваш знаење од една насока и после можеш и со тоа да протуркаш некако да најдеш работа.
Но, што ако детето не знае што сака?
Имав примери во мојот клас од основно, децата појма немаа што сакаат да завршат, а тоа вклучува и дека не знаат дали сакаат да се економисти или електричари. И како тој да се запише стручно?
Сигурно како што ќе созрее ќе сфати што сака да биде, и тоа што ќе му е средното стручно, а сакал нешто сосем десетто.
Во ваквите случаи е подобро гимназија, секако ако детето е од учење.
Додека пак, ако е некое кое едвај со 2ка поминува подобро стручно. Тој секако не е од учење, подобро некоја струка/занает да има отколку во гимназија да повторува години.
Еве, јас сум запишана гимназија. Планирам на дизајн да продолжам. Секако, можеби некаде низ земјава има уметничко училиште и можеби тоа повеќе ќе ме насочи за на факултет, но имав 14 години. Не бев способна сама во друг град да одам.
И тоа е пречка при изборот на стручно образование.
Од друга страна, сега во трета се делиме на подрачја. Има јазично уметничко подрајче, комб. Б која те насочува во уметничките предмети. Сепак, не е така општа и гимназијата.
 
  • Like
Реакции: UnFleur and Bum-Bum

Mystique

Староседелец
18 јуни 2012
753
1,411
1,103
Секако дека стручно средно училиште е подобро.
Во мојот град гимназијата на времето била многу јака и строга ама тоа било кога моите родители учеле. Сега можам да кажам дека е многу слаба, и дека скоро сите стручни средни училишта се над неа. Ама и кај нас уште се водат луѓето по тоа што било пред 30 години и мислат дека само wonderkids се запишуваат гимназија. Еве сега кога сме на факултет гледам кој бил појак ученик. Јас што бев економско, сега сум на економски смер и мене ми е боза лесно, си имам многу добра основа. За разлика од нив, што ниту имаат основа за економски предмети, а не ни изгледаат суперпаметни и по други општествени теми кои ги изучувале. Нека си ја проголта министерот таа ступидна изјава и нека пази во иднина како и се обраќа на јавноста.
 
  • Like
Реакции: Bum-Bum

Gemini

Староседелец
24 мај 2012
2,478
5,078
1,153
Wind Of Change
според мене подобро е да се заврши средно стручно образование побрзо се наоѓа работа може и со средно стручно ако имаш завршено без да одиш на факултет да се вработиш како медицинска сестра за женските..
 
  • Like
Реакции: Bum-Bum

Jackal

Староседелец
13 февруари 2012
2,031
2,642
1,143
26
Битола
е па токму тоае проблемот со ова младина. Тоа што не се одлучни.Не се сигурни во ккое школо да се запишат не се сигурни шо ке бидат ко ке пораснат едноставно не се сигурни за својата иднина.. Зошто јас или прашањето е подобро како јас уште во 7 оделение знев отприлика кај ке се запишам и шо сака мда бида м ко ке пораснам.? неодлучни се младите и тоа ние најголем проблем за нив , за нас сите.. Тука проблем е и држабвата. Неодлучни се затоа шт ознаат дека шо и да завршаат ке си имаат потешкотии во наоѓањето на квалитетна работа..
 
  • Like
Реакции: Bum-Bum

m.i.m.i

Нов член
Зависи.Секој се запишува каде сака.Иако мислам дека е стручното подобро,сепак јас би се запишала гимназија бидејки не дека неззнам каде сакам да учам,туку за тоа што сакам да учам мора гимназија,нема стручно.Јас од 6 одд веке знаев што сакав,ама многу незнаат каде сакаат да се запишат и затоа одат во гмназија,а прават грешка.Но секој со свои мислења.
Ама кога веке се запишуваат во гимназија мора мн да учат бидејки само со средно гимназија ништо не се може,а долколку имаш некоја струка,тогаш и да не се запишеш факултет полесно е. :)