Селективност на полот пред раѓање

The_Mayor

Фраер од пелени
18 март 2012
2,838
6,527
1,153
Градибачалник на Прибој
Дали ти со ова што сакаш повеќе женско дете дали знаеш дека на некој начин извршуваш селективност и поделба? :)
јас извршувам баланс меѓу машкиот пол...нели сите сакаат машко? Е јас сакам женско, а и име имам смислено!
 

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,353
3,846
1,153
Секој поединец, колку и да има „напредни“ или којзнае какви сфаќања тежнее кон некој пол повеќе.
Јас искрено од ко почнав да правам фантазии во мојата глава да станам татко, сакав да имам ќерка. Сонував за тоа да имам ќерка. Првото дете не ми беше ќерка, ми беше момче, но тоа не значи дека го сакав или го сакам помалку од ќерка ми што ја добив неоддамна. Неможеш да делиш деца - барем не луѓето со размислување како твоето.
Дали оправдувам абортус ако не ти се допаѓа полот на детето? Секако дека не, абортус не одобрувам во никаква смисла, бидејќи ако не сакаш дете има начини да го спречиш зачнувањето, а кога веќе си бил фраер да го направиш и фраерка да дозволиш да ти го направат ќе бидеш исто толку голем фраер/исто толку голема фраерка и тоа мало детенце безразлика дали е машко и женско ќе го гледаш.
 
  • Like
Реакции: violetmoon

Hkakashi

Староседелец
13 јуни 2012
1,543
1,697
1,133
22
Куманово
Прво и основно кт е мушко дете, остануе да ти трае презиме. Мене ако су ми и двете женски, полко ке преболу што они нема да живив у куќу куде што су се родиле и може да се деси куќу да ми гу продадев него што ке ми га снема презиме. Друго не му е лко на свакога родитела(посебно на мушкога) да знае што ке прави женско кт ке порасне. Сви знаемо дека нема другарка коју не смо гу замислувале голу и тија такви работе. Замисли ти некој керкичку да ти гу замислу голу. Сви знаемо кт смо биле млади, само сакамо да наденемо нешто и сл. Мислу дека е довољно да разбереш.
Шип*ари што работив тој не ме ни чуди кт су дива раса никој ги нејќе и што силуев си ги сестре све у име на лозу. Незнам и зашто мора да се абортира ако прво дете ги е женско кт они се множив како глусци. Од 8 деца сигурно некое мушко ке искочи.
Како и да е, не значи дека ако имам керке дека нема да ги прифату и ке ги контролирам и нема да ги давам да имав беќари до 3 годину средњу и сл.
За горе наведено извињавам се ако сам увредија некога родитела што има девојче, али тој е мое мислење и ви кажују стварно како е, не ви га шминкам.

 

alba

Староседелец
15 март 2012
1,426
2,014
1,123
Дали ти со ова што сакаш повеќе женско дете дали знаеш дека на некој начин извршуваш селективност и поделба? :)
Ти селективноста ја препиша на сметка на менталитетот и тоа балканскиот. И да јас правам селективност посекоја цена ке се потрудам да имам машко дете :zelen и тоа не е менталитет него едноставно желба.
 

Hkakashi

Староседелец
13 јуни 2012
1,543
1,697
1,133
22
Куманово
Забрави да надопуну и дека ми е жеља да си имам мушко дете. Да си е како мене. Како ја што сам мноооого сличан како тату, кумановски кажано домаќин човек такој сакам у мушко дете ако имам да ми е такво. Да уме да се снајде сс работе по куќу, а не да неуме да закове шајку у дрво.
 

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,353
3,846
1,153
Забрави да надопуну и дека ми е жеља да си имам мушко дете. Да си е како мене. Како ја што сам мноооого сличан како тату, кумановски кажано домаќин човек такој сакам у мушко дете ако имам да ми е такво. Да уме да се снајде сс работе по куќу, а не да неуме да закове шајку у дрво.
Знаеш.... сестра ми кога умеееше да закова шајка во дрво јас уште незнаев чекан да држам.
Така да, многу е лошо ова што ги делиш така децата.
Немора да значи дека ќе биде домаќин ако не знаеш да го воспиташ ти.
Исто така немора да значи дека ќе биде девојчето пристојно ако родителите не го научат на значењето на тој збор.
 

Hkakashi

Староседелец
13 јуни 2012
1,543
1,697
1,133
22
Куманово
Знаеш.... сестра ми кога умеееше да закова шајка во дрво јас уште незнаев чекан да држам.
Така да, многу е лошо ова што ги делиш така децата.
Немора да значи дека ќе биде домаќин ако не знаеш да го воспиташ ти.
Исто така немора да значи дека ќе биде девојчето пристојно ако родителите не го научат на значењето на тој збор.
Абе ја такој ке си га васпитују дете такој сакам да биде. Ако не биде здравје боже. Ја уму свашта данаправу, а мој брат неуме ништо па не се љуту, мое си е знање. И за керку исто такој ако гу они научив од малу како треба и што е правилно, а што не она сама ке разликуе. Кт треба да направи нешто прво ке размисли дали е тој правилно или не т.е да има морал. Ја ке ти кажу за мене: Мене су ме такој израснале, пазиле су на мене кт треба су ме скарале сакам да кажу не су ме запоставувале. Знам много деца што ги такој родители запоставуев и правив глупости и ја пред да направу нешто размислу дали е правилно или не. Ако не е правилно одма га забраву. Ја сам такв импулсиван и да немам изградено морал до сг 20 пут да ме водив у станицу, ама ради морал кој сам га изградија научија сам да се контролирам.
 

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
2,050
6,674
1,153
Big Sur
Зарем уште постои оваа селективност? :unsure
Не знам бе, мене ми е смешно она мислење „Машко да е, да ја продолжи лозата“...и после ги гледаш сите „лозопродолжувачи“, па ете ми ти дефицит на цури за оплоџење. Логика бе батка. :biggrin
Со длабоко извинување, ама ми делува апла сељачки, чиниш светата династија треба да се продолжи, па штета од белосветски размери ќе настане ако не е машко. (и ко демек женското не носи наша крв, не ја продолжува лозата, хах) Подеднакво го мразам и она „Женско да е, лепотица ко мама“ и слични тракатаници, па тука следи издигање и паѓање во депресии оти на иднава мајка очигледно уште и’ фалат барбиките за дотерување, па сакала преку бебево да си ја исполни желбата. Озбилно, луѓе со години се мачат да зачнат, а некој да се нафати поради пол да ускратува живот...па најдобро нека си го ускрати својот.
Нека биде живо, право и здраво. Кога ќе дојде време, сигурно мојата гордост нема да се мери според половиот орган, туку според она што детето постигнало со моја поддршка.
 
  • Like
Реакции: Arkantos

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,353
3,846
1,153
Hkakashi
Ама тоа што ти си таков дечко не значи дека и синот ќе ти биде ист таков.
Само според мене едно сигурно значи:
девојчето секогаш ќе биде со недостиг на татково внимание - ако продолжиш со ова размислување.
 
  • Like
Реакции: violetmoon

Hkakashi

Староседелец
13 јуни 2012
1,543
1,697
1,133
22
Куманово
Hkakashi
Ама тоа што ти си таков дечко не значи дека и синот ќе ти биде ист таков.
Само според мене едно сигурно значи:
девојчето секогаш ќе биде со недостиг на татково внимание - ако продолжиш со ова размислување.
Абе знам ја тој дека немора да значи дека дете ке е исто како татка. Брат ми е пример за тој(на карактер мислу). Прво треба да се интересира за тој што сакаш да га научиш. Ако нема интерес нема никад да га научиш. Ја сам замислија такој и ке га васпитам такој па ако биде такој добро, ако не па добро. И не, ако имам керку нема да значи дека нема да добие довољно внимание од мене. Сг зазборисмо за мушки, а и не сам размислуваја што ке праву ако имам женско. Али ја не крију сакам мушки деца, али ако бидев женски да су ми живи и здрави мои су си :)