Селективност на полот пред раѓање | Црнобело Форум

Селективност на полот пред раѓање

Believe

Активен Член
30 јануари 2013
108
141
43
Балкански менталитет зошто нарекувам менталитет во повеќето случаеви додека јас сум правел муабет со маж кога ќе го поставам прашањето што сакаш да биде машко или женско и најчестиот одговор кој ќе го добијам е следниот: Што и да е само живо и здраво да е но сепак би сакал повеќе да е машко. Ако не верувате во ова прашајте 10 мажи кои веќе очекуваат дете а нивната жена е во 2 недела или 3 недела од бременоста. Да се навратам на насловот на темата зошто селетивност на полот? Затоа што во Македонија има случаеви посебно од ромите и од албанците кои додека е бремена жената ти е одат да го дознаат полот на нивното идно дете ако е женско ти е наредуваат да се изврши абортус бидејќи менталитетот кој е вроден во нив не дозволува да имат женско или пак подобро кажано тие извршуваат селективност во полот и се држат строго до она прво па мушко. Ова е дел само како да ве наведам во оваа тема се надевам на добра дискусија и без политики и сл. и зошто повеќето мажи сакаат да имаат машко дете а при тоа прават веќе селективност помеѓу половите? и дали го одобровувате абортусот пред да се роди детето бидејќи тоа е само девојче:) Подоцна ќе изнесам факти во некои делови во Македонија каде што се случува селективност со бројки.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Farfalla

Legioner

Истакнат Член
18 април 2012
1,001
601
423
Ohrid
не воопшто она што ќе даде господ тоа е најважно да е живо и здраво
лично сакам потака здравје боже да имама машки деца синови, али не ми смета ако се и ќерки
имаше статија баш за ова дека постојата клиники кадде се прекинува бременоста ако плодот е женско дете ( и тоа мислам во вечер дека беше и дека најповеќе се применува кај “браќата “ )
ради нивната традиција даа се има машко дете по секоја цена
 

Believe

Активен Член
30 јануари 2013
108
141
43
не воопшто она што ќе даде господ тоа е најважно да е живо и здраво
лично сакам потака здравје боже да имама машки деца синови, али не ми смета ако се и ќерки
имаше статија баш за ова дека постојата клиники кадде се прекинува бременоста ако плодот е женско дете ( и тоа мислам во вечер дека беше и дека најповеќе се применува кај “браќата “ )
ради нивната традиција даа се има машко дете по секоја цена
Зошто еве и ти го ставаш во прв ред машко дете?
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: melpomena

Legioner

Истакнат Член
18 април 2012
1,001
601
423
Ohrid
Зошто еве и ти го ставаш во прв ред машко дете?
да го крстам Александар :cool: нашиот најголем војсководец на сите времина !!!
а и пошто живеам на село околу 90 посто од работата во домот од дрва цепење до разни физички работи се на машкото
а и нема маж кој не би сакал машко дете едноставно во самиот ген е всадено.
 

Caci

Истакнат Член
15 февруари 2012
876
1,103
393
28
Струмица
и мене баш ме интересира зошто машките повеќе сакаат машки деца, мене пак девојчињата ми се многу помили, еве и јас сум бремена, машко ќе е и вереникот се ми велеше, што и да е само стоејќи да моче :^) искрено се надевав на девојче, ама ајде... инаку за тоа што поголемиот дел од девојчињата се абортираат сум многу против, баш пред еден месец кога слушав радио, секој ден кажуваа во Струмица колку деца се раѓаат и какви се, или беа 3 машки со 1 девојче, или сите машки, ни еднаш не слушнав да се сите женски, што е жално, дури и се прашувам што ќе биде со тие генерации што доаѓаат, дали ќе има доволен број на девојчиња... тоа ни е менталитет, останато од старите, мора да е машко, барем јас така мислам инаку баш ме интересираат мислењата од машките ( за тие што сакаат првото дете да е машко ) :)
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Ночной охотник

Y1K991

Parleur
1 март 2012
6,271
9,113
1,683
Незнам, ама јас повеќе сакам женско :) Тоаза машко дете што сакаат татковците ќе да е за продолжување на родот, наследник....итн :)
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Сара.13 and Caci

Believe

Активен Член
30 јануари 2013
108
141
43
да го крстам Александар :cool: нашиот најголем војсководец на сите времина !!!
а и пошто живеам на село околу 90 посто од работата во домот од дрва цепење до разни физички работи се на машкото
а и нема маж кој не би сакал машко дете едноставно во самиот ген е всадено.
Еве јас ќе ти кажам дека јас сакам и женско да имам и или да ти поедноставам дека јас сакам да имам и ќерка и машко дете бидејќи за мене јас ако некогаш имам жена и ако ме праша што сакам јас ќе кажам без разлика што и да е важно да ми е живо и здраво без разлика дали ќе биде женско или машко :) и едно прашање дали ти ако добиеш женско? нема да ти биде толку мило на душата?
 

Believe

Активен Член
30 јануари 2013
108
141
43
Јас сакам женско, жими се.
А абортус не оправдувам во ниедни делови на зимбабве , а не пак во светот.
Дали ти со ова што сакаш повеќе женско дете дали знаеш дека на некој начин извршуваш селективност и поделба? :)
 

Nicole

Староседелец
27 јуни 2012
249
226
643
Мене некој да ме праша што сакаш машко или женско, ќе кажам само живо и здраво нека е. Мене ама воопшто не ми е битен полот, машко или женско дете е. Некои се соочуваат со тоа да неможат дете да добијат,на некои децата не им се здрави, а некои збеснати ќе правеле абортус зашто не било машко туку женско бебето. Живи Глупости!
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Caci