Самоубиство

freak

Староседелец
18 јуни 2012
190
120
1,043
27
Битола
Сум помислила кога се наоѓав во тешка ситуација но никогаш не би имала сила да го направам тоа бидејќи знам дека ќе повредам многу личности кои ги сакам. Според мое мислење самоубиството не е решение. Мислам дека тие особи се можеби послаби карактери па затоа се осудуваат на таков чекор, бегаат од проблемите или не се силни да ги решат.(worried)

Serenity

Нов член
23 јули 2012
18
12
3
некои човеци го глетат тва как единствено решение и ако само тва е крајнио излез мош подобро е да се случе, чим веќе стигнал/а до тва.. само шо обично тии човеци се ного себични и не мисат оти ке има последици и за другите и как ке се осеќат нивните најблиски посе тва, а у некој случаеви може да поттикнат да се одземат оште животи.. сепак секој сам си решава за својо живот и за как и колко ќе живе..

Legioner

Истакнат Член
18 април 2012
1,001
602
423
Ohrid
Познавав двајца кои се самоубија поради некоја x причина која им ја налагала сектата во која членуваа. 17-18 годишнаци.
За мене самоубиството е доказ на слаб карактер, не знам, можеби така мислам бидејќи премногу си го ценам животот и би сакал да бидам присутен што е можно повеќе на овој свет.
Али откако ја прочитав ИДИОТ од Достоевски ми дојде и една друга мисла. Имаше таму еден болен од туберкулоза со уште 2 недели живот шо сакаше да се самоубие. Имаше и скриени мотиви во тоа, секако ќе умреше, а веста дека ќе се самоубие ја кажа пред поголема група на луѓе ( според мене со цел да добие сожалување ) таман се реши да пукне, пиштолот не испука бидејќи случајно или не заборавил да го стави куршумот. ( според раскажувањето, не се исклучува и можноста тој навистина да заборавил да го стави ). После тоа 2=3 дена падна во депресија и уште повеќе се разболе по таа случка, сметаше дека сега луѓето уште повеќе го презираат. Сепак тој не проба пак да изврши таков чин и умре од туберкулоза после 3 недели.

Е сеа значи ми дојде да помислам дека за еден ваков чин навистина е потребна и храброст и тоа голема. Можете да замислите, да се внесете малку повеќе во психологијата на овие луѓе и да претпоставите колкави бури на измешани чувства им се вртат во главата, се осеќаш слаб и немоќен, а воедно треба да собереш и огромна храброст да се откажеш од самиот себе си.

Сепак ако некој навистина се реши на самоубиство нема никогаш ни најмалце да се обидам да му ја сменам одлуката, напротив би му помогнал. Кога човек сам, тотално ќе престане да се цени себе си, тогаш не заслужува ни трошка од моето сожалување.

како бе да му помогнеш треба да го одвратиш од намерата да се самоубие самоубиството не е некоја храброст напротив слабост со која индивидуата решила да стави крај на животот од некоја си причина и постојано и се врти тоа во психата значи је слаб момент на кој секој еден разговор со неа може да ја одврати од намерата

Мирче_мкД

Истакнат Член
25 јуни 2012
173
121
343
31
^ ете така, зашто животот е суров и не е фер, а јас навистина им се восхитувам на оние кои и покрај сите секојдневни проблеми (сиромаштија, болест ит.н) продолжуваат да се борат како би преживеале само уште 1 ден.
Кога човек сам, тотално ќе престане да се цени себе си, тогаш не заслужува ни трошка од моето сожалување.
Еве зошто не би се обидел да го одвратам од таа идеја. Ама не го сфаќајте ова здраво за готово, некој би се самоубил со цел да им направи добро на другите, а за тоа треба огромна храброст , секако би го ислушал или би го советувал доколку се работи за личност која ептен ми е блиска, но никогаш нема да одам до крај да го спречам во неговата намера.

Hkakashi

Староседелец
13 јуни 2012
1,543
1,697
1,133
27
Куманово
Ако ги е мерак да извршив самоутепанство нека извршуев и онакој по затвори нема место више све пуно.

Legioner

Истакнат Член
18 април 2012
1,001
602
423
Ohrid
^ ете така, зашто животот е суров и не е фер, а јас навистина им се восхитувам на оние кои и покрај сите секојдневни проблеми (сиромаштија, болест ит.н) продолжуваат да се борат како би преживеале само уште 1 ден.

Еве зошто не би се обидел да го одвратам од таа идеја. Ама не го сфаќајте ова здраво за готово, некој би се самоубил со цел да им направи добро на другите, а за тоа треба огромна храброст , секако би го ислушал или би го советувал доколку се работи за личност која ептен ми е блиска, но никогаш нема да одам до крај да го спречам во неговата намера.

кое е доброто од самоубиство ??
Што би им прчинило на другите ???
и трето непомагањето на човек во невоља е кривично дело

Мирче_мкД

Истакнат Член
25 јуни 2012
173
121
343
31
Добро во смисол ако типот/ката има сериозни здравствени нарушувања, притоа неможе да постигне ништо посебно во животот и неговото постоење им причинува само товар на домашните. Тешко им е секој ден да го гледаат покрај себе, а едноставно нема начин како повеќе да му се помогне. Така ем тој ке си ги скрати маките, ем другите ке го прежалат и ке се помират со неговата судбина.

и трето непомагањето на човек во невоља е кривично дело

прво тоа не е класичен случај на невоља, а и да е мислам дека не е законски утврдено. Јас на тоа не гледам така, најпосле секој човек располога со едно право кое никој не може да му го одзеде, т.е правото на живот ( во овој случај смрт :D ) . Ако тој така решил, така нека прави. Мешањето во туѓи судбини е нешто што најмалку го сакам, уште помалку кога се работи за личности што многу малку ги познавам.

Legioner

Истакнат Член
18 април 2012
1,001
602
423
Ohrid
Добро во смисол ако типот/ката има сериозни здравствени нарушувања, притоа неможе да постигне ништо посебно во животот и неговото постоење им причинува само товар на домашните. Тешко им е секој ден да го гледаат покрај себе, а едноставно нема начин како повеќе да му се помогне. Така ем тој ке си ги скрати маките, ем другите ке го прежалат и ке се помират со неговата судбина.

Ајде ќе правиме евгеника а ??? (спартанска филозофија да се фрла новороденчето со деформитети на планината Тајгет ) насјилните и најспособните преживуваат теоријата на Ариевците, која во денешно време ја преземаат некои нови умови.
Како прво на секого му е загарантирано правото на живот согласно уставот на РМ, одиме сега на друго во нашето законодаство се уште со закон не е регулирано убиството од милосрдие или (евгеника) така да секој што ќе си земе на своја рака(помагајќи му на некој кој е тешко болен , без притоа да има законска основа за тоа ) врши убиство со умисла.
на крај краева надвор од законските рамки животот е еден и единствен и неповторлив кој сме ние некому да му го одземиме животот, само бог го може тоа.

прво тоа не е класичен случај на невоља, а и да е мислам дека не е законски утврдено. Јас на тоа не гледам така, најпосле секој човек располога со едно право кое никој не може да му го одзеде, т.е правото на живот ( во овој случај смрт :D ) . Ако тој така решил, така нека прави. Мешањето во туѓи судбини е нешто што најмалку го сакам, уште помалку кога се работи за личности што многу малку ги познавам.

дирекно инволвирање или не помагање на човек кој е затекнат во невоља сноси одговорност кривична.

Legioner

Истакнат Член
18 април 2012
1,001
602
423
Ohrid
али ми изроди една тема за или против убиство од милосрдие
и таја би можела да биде интересна тема со оглед дека на cnn bese aktuelna pred nekoe vreme

mila mila

Истакнат Член
31 март 2012
192
154
343
Сите ние имаме тешки моменти во животот и преломни ситуации,но тоа не значи дека ете ќе ти прекурчи од нештата во животот и ете јамката на врат ќе реши се.Ништо не решаваш така,само ги продолжуваш маките на твоите.
Тие луѓе се баш себични,не размислуваат за луѓето околу нив,туку само на себе.

• Ми се допаѓа
Реакции: WomanInRed