Самоубиство

Мирче_мкД

Истакнат Член
25 јуни 2012
173
121
343
31
Ајде ќе правиме евгеника а ??? (спартанска филозофија да се фрла новороденчето со деформитети на планината Тајгет ) насјилните и најспособните преживуваат теоријата на Ариевците, која во денешно време ја преземаат некои нови умови.
Како прво на секого му е загарантирано правото на живот согласно уставот на РМ, одиме сега на друго во нашето законодаство се уште со закон не е регулирано убиството од милосрдие или (евгеника) така да секој што ќе си земе на своја рака(помагајќи му на некој кој е тешко болен , без притоа да има законска основа за тоа ) врши убиство со умисла.
на крај краева надвор од законските рамки животот е еден и единствен и неповторлив кој сме ние некому да му го одземиме животот, само бог го може тоа.

дирекно инволвирање или не помагање на човек кој е затекнат во невоља сноси одговорност кривична.
ова е веројатно твое мислење, колку да не дојде до забуна дека си ме цитирал мене..​
Па види, не ми беше зборот за тоа буквално да го убијам некој само да му ги скратам маките. Би му помогнал во смисла дека нема да му се мешам во одлуката и ќе оставам сам да си реши. Значи збориме за ситуација кога некој свесно по своја иницијатива сака да си го скрати животот, тое е негово право и никој не те обврзува да го разубедуваш. Дури и ако некој се дави во Вардар, а јас поминувам од таму, ако сакам ќе скокам да му помогнам ако не ќе си одам до продавница и ќе си купам леб. Никој законски нема да ме обвини дека не сум му помогнал.​

Legioner

Истакнат Член
18 април 2012
1,001
602
423
Ohrid
ова е веројатно твое мислење, колку да не дојде до забуна дека си ме цитирал мене..​
Па види, не ми беше зборот за тоа буквално да го убијам некој само да му ги скратам маките. Би му помогнал во смисла дека нема да му се мешам во одлуката и ќе оставам сам да си реши. Значи збориме за ситуација кога некој свесно по своја иницијатива сака да си го скрати животот, тое е негово право и никој не те обврзува да го разубедуваш. Дури и ако некој се дави во Вардар, а јас поминувам од таму, ако сакам ќе скокам да му помогнам ако не ќе си одам до продавница и ќе си купам леб. Никој законски нема да ме обвини дека не сум му помогнал.

грешиш тука ако си бил во состојба да помогнеш а не си притекнал на помош на човек во невоља без разлика дали тој свесно го направил, или во состојба на луцидност (пример самоубиство) сносиш одгворност ако се утврди тоа.
Основно правило е да секој човек му притекне на помош на друг човек.
Али капитализмот повеќе создава канибали него ли космополити и хуманисти

Мирче_мкД

Истакнат Член
25 јуни 2012
173
121
343
31
Можеби и нај арно е да го прочитаме законскиот акт, ама сеа сум изморен и ме мрзи да барам, можеби друг ден.
До тогаш останувам на моето. :)

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
Луѓето што се одлучуваат за самоубиство...
Вреди ли за нив да се зборува?
Мислам дека не.
Тоа се луѓе кои според мене, немаат функционален мозок.
Да тоа е вистинската причина поради која одлучуваат да се откажат. Мозокот не им функционира и едноставно одлучуваат да престанат да дишат наместо да си ги средат проблемите.
Всушност незнам што очекуваат тие.
Животот да им биде под шаблон? Се‘ што ќе замислат да остварат? А па ако утнат и не остварат, готово, одма самоубиство...

- можеби некогаш ќе направам исклучок и ќе бидам разбирателен само кон некој што се самоубил од причина што бил болен од некоја смртоносна болест па подлегнал на големите болки и слично.

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
Ја пролистав темава,имаше двајца членови кои размислувале за самоубиство од кој едниот веке пробал два пати,а другиот засега само имал размислувано да се самоубие и тоа повеке пати.
Исто така сосема случајно,пред извесен период пролистив неколку теми на друг форум,чисто колку да ја уочам разликата,и наидов на истава тема.
Во неа се запрепастив кога прочитав исказ на член кој исто така е и наш член,дека размислува сериозно за да се самоубие.
Размислував околу исказите на овие членови.Искрено,дури помислив(можеби и грешам)дека дури и форумиве им влијаат за таквите нивни размислувања.
Многу често наидувам на напишани коментари дека никој не го свака сериозно форумов односно форумите,и дека доста добро и лесно можат да го разграничат својот живот и моментите поминати на форум.
Не верувам дека е така,поготово не на оние кои поминуваат барем три четири часа во неделата по било кој од форумите.Без разлика дали онлајн или скриени,без разлика дали претежно само читајки или се активни низ темиве.
Токму баш заради оваа причина сум против директните навреди,оговарања,саркастичните искази и употребата на иронија.
Малку изгледа дека забегав од темава но целата поента ми беше да нагласам дека треба да припазуваме со своето однесување,оти неможеме да знаеме како му поминал денот и какви се проблеми има соговорникот од спротива.
Не велам дека треба да го гушкаме секој член на кој ке наидеме,само колку да шириме неискрена позитива.
Но сепак треба да се има граница.
Точно дека јас сум една од најдиректните ликови на форумов,со минимално лицемерие(барем за таква јас си се сметам).
Секој што ке се произнесе дека ниту еднаш не бил лицемерен,нема да го верувам.
Некого сигурно го повредувам со таквата моја директност,но се трудам секогаш да дадам образложение наведувајки факт зошто стојам зад некои предлози,критики и слично.
Можеби доколку го прочитавте ова што го напишав помисливте дека нема зошто ние да се грижиме заради слабостите на одредени личности но не заборавајте да помислите дека не знаете што ви носи и вам животот.
Доволно јасно ни е на сите дека лугето кои помислуваат посериозно околу самоубиство,дека се луге чиј карактер е послаб или веке видно ослабен,луге кои сметаат дека немаат повеке сила да ги поднесат потешкотиите на животот,луге кои мислат дека немаат за кого да живеат.
Помислете тогаш првенствено на својата мајка.
Ако за ништо друго не сте и благодарни што направила во вашиот живот,бидете и благодарни за ноките што не ги спиела кога ве доела.
Точно дека вие не сте го барале тоа од неа,но таа безусловно тоа ви го пружила.

emzzy

Староседелец
25 февруари 2012
1,376
1,875
1,123
Ех, една сабота, на 18 август за малце ќе се самоубиев. Бев спремна да сечам вени......

Шмекси

Истакнат Член
15 февруари 2012
1,133
1,068
113
Скопје
www.statik-group.com
Ех, една сабота, на 18 август за малце ќе се самоубиев. Бев спремна да сечам вени......

Не се сечат вени.Најубаво е пад од зграда, по можност некоја кула.Кога веќе си сакала да се самоубиваш.Затоа што со сечење вени големи се шансите да те спасат.
Бар јас така мислам..

emzzy

Староседелец
25 февруари 2012
1,376
1,875
1,123
Не се сечат вени.Најубаво е пад од зграда, по можност некоја кула.Кога веќе си сакала да се самоубиваш.Затоа што со сечење вени големи се шансите да те спасат.
Бар јас така мислам..
Проблемот е што бев во куќа, и ако скокнев од 2 спрат ништо нема да беше ниско е многу.
Сега сум во зграда и нареден пат од 6ти скокам.

Шмекси

Истакнат Член
15 февруари 2012
1,133
1,068
113
Скопје
www.statik-group.com
Проблемот е што бев во куќа, и ако скокнев од 2 спрат ништо нема да беше ниско е многу.
Сега сум во зграда и нареден пат од 6ти скокам.

E зашто да скокнеш срце? Нели ти е убав животот?

emzzy

Староседелец
25 февруари 2012
1,376
1,875
1,123
E зашто да скокнеш срце? Нели ти е убав животот?
На моменти убав на моменти не.
Летото повеќе имав лоши моменти и затоа. Период ми беше, ми помина :)
Сега ич не ми е убаво во моментов ама ај.