Во темава има многу површни одговори за нешто толку длабоко како што е самоубиството.
Да кажам уште од старт дека НЕ ГО ОПРАВДУВАМ, која сум јас да осудам или да оправдам.
Ништо не е доволно вредно за да се стори ваков чин, финансиски или љубовни проблеми како што некои напишале, точно. Но, што кога причините се многу подлабоки? Прво и основно луѓето кои се способни да извршат самоубивство имаат сериозни психички проблеми и „демони“ во главата, а тоа според мене е нешто со што е тешко да се носи човек и дефинитивно е за жалење, а не за осуда. Самоубиството од една страна е кукавички чин, но од друга страна потребна е огромна храброст за да се стори.
Лично јас сум имала тешки периоди во животот, но ниту еднаш не сум помислила на самоубоство.
Морам да кажам дека потполно се согласувам со Бобо за примерот со Петко. Лесно е да се каже, но да се изгуби се што имаш и да останиш при здрав разум е многу тешко. Не дај Боже, секој во таква ситуација би полудел, би бил на работ. Тоа нешто што на никој не му го посакувам. Познавам една жена која прво го изгуби сопругот, а потоа во рок од една година и двете деца. Жената остана психички здрава, но и самата признава дека милион пати размислувала за самоубиство, но никогаш немала доволно храброст, што укажува на јак карактер и здрава состојба на умот. Но, на моменти полудува во тие четири ѕида, во таа осаменост, со години.
За се во животот се трудам да се ставам во туѓа кожа за да можам полесно да ги сфатам постапките на луѓето, па и за ова.
Така да...јас не би ги осудувала така лесно оние кои се одлучиле на ваков чекор. Да не бидам погрешно сфатена пак ќе повторам дека не го оправдувам самоубиството и сум ПРОТИВ дури и да се помисли на такво нешто, но не ми се допаѓа кога некој премногу лесно се дрзнува да им суди и да плука по оние кои одлучиле сами да си пресудат.