Самоубиство

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Според мене, самоубиството е кукавичлук, неспособност да се справиш со ситуацијата. Најлесниот излез е одземање на животот: не мора ништо да решаваш, нема веќе да страдаш итн.
Затоа и викам дека е за кукавици, за слаби карактери или за луѓе без карактер...
Не осудувам, секој нека си прави што сака со својот живот, но самоубиството е тотално неоправдан чин за мене.
Jaс не разбирам зошто е неоправдан чин. Кому би требало да се правдаш за својот живот?
Или пак зошто е кукавичлук? Затоа што е најлесниот начин да избегаш од проблеми?[cynic font]Ха ха ха [/cynic font] Замисли дека има проблеми кои не можат да се решат и понекогаш е подобро да избегаш од тоа (читај: самоубиство) отколку да бараш решение кое не постои. Само уверен сум дека земате површни причини како финансиски проблеми и сл., а воопшто не помислувате на нешто подлабоко кое може да повреди многу повеќе од тоа.

• Ми се допаѓа
Реакции: Bibi@

alba

Староседелец
15 март 2012
1,424
2,015
1,123
Jaс не разбирам зошто е неоправдан чин. Кому би требало да се правдаш за својот живот?
Или пак зошто е кукавичлук? Затоа што е најлесниот начин да избегаш од проблеми?[cynic font]Ха ха ха [/cynic font] Замисли дека има проблеми кои не можат да се решат и понекогаш е подобро да избегаш од тоа (читај: самоубиство) отколку да бараш решение кое не постои. Само уверен сум дека земате површни причини како финансиски проблеми и сл., а воопшто не помислувате на нешто подлабоко кое може да повреди многу повеќе од тоа.
а кои се тие проблеми што немаат решение ??? - те прашувам зошто јас неможам да ги разберам луѓето кои посегнуваат по својот живот затоа што сум убедена дека за секој проблем постојат решенија и зошто баш да се избере самоубиството какко најсоодветна алтенатива за проблемите ?!?!

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
а кои се тие проблеми што немаат решение ??? - те прашувам зошто јас неможам да ги разберам луѓето кои посегнуваат по својот живот затоа што сум убедена дека за секој проблем постојат решенија и зошто баш да се избере самоубиството какко најсоодветна алтенатива за проблемите ?!?!
Може еден пример? Петко ќе го земам. Петко е рандом лик кој сега јас го измислив. Петко има фамилија, работа, си живее среќно со својата жена и дечиња. Еден ден Петко решава со Петкана да ги однесат децата на одмор во планина. И си се пакуваат, се спремаат се` убаво. Тргнуваат на одмор. Арно ама поради некоја рандом причина (измисли си ја слободно) Петко прави сообраќајка и тој е единствениот преживеан. После ова дали Петко ќе биде способен нормално да го продолжи својот живот? Да оди на работа за да опстане, да се дружи со друштво и се` останато? Ќе го гледаат ли луѓето околу него како Петко или како нешто друго? Дали на Петко пологичен избор му е самоубиството отколку животот исполнет со страдања и психички падови?

важна

Истакнат Член
14 февруари 2012
552
696
93
34
Скопје
Животот ни е даден од Господ и само тој може да ни го одземе. Ние самите го немаме тоа право. Самоубиството е кукавички потег.

Teona

Нов член
20 февруари 2012
15
20
3
Може еден пример? Петко ќе го земам. Петко е рандом лик кој сега јас го измислив. Петко има фамилија, работа, си живее среќно со својата жена и дечиња. Еден ден Петко решава со Петкана да ги однесат децата на одмор во планина. И си се пакуваат, се спремаат се` убаво. Тргнуваат на одмор. Арно ама поради некоја рандом причина (измисли си ја слободно) Петко прави сообраќајка и тој е единствениот преживеан. После ова дали Петко ќе биде способен нормално да го продолжи својот живот? Да оди на работа за да опстане, да се дружи со друштво и се` останато? Ќе го гледаат ли луѓето околу него како Петко или како нешто друго? Дали на Петко пологичен избор му е самоубиството отколку животот исполнет со страдања и психички падови?
Затоа постојат психолози, психијатри...

Astrostoper

Активен Член
5 март 2012
224
249
43
самоубиство е чин во кој
секоја едника има право да го извирши , но исто така секој поединеш и институции имаат цивилизациско право да го спречат во такво нешто,

• Ми се допаѓа
Реакции: Teona

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Затоа постојат психолози, психијатри...
Видиш не ми текнало. Абе за се` имате магични решенија. Се обложувам дека 99% овде само прочитале во весник или слушнале на вести за самоубиство, а не познавале некој што се самоубил или сакал да се самоубие. Да беше само се` така лесно.

Teona

Нов член
20 февруари 2012
15
20
3
Видиш не ми текнало. Абе за се` имате магични решенија. Се обложувам дека 99% овде само прочитале во весник или слушнале на вести за самоубиство, а не познавале некој што се самоубил или сакал да се самоубие. Да беше само се` така лесно.
за жал познавам не зборам од ракав :(

Succubus

Истакнат Член
28 февруари 2012
562
835
393
under your skin.
Не можеме ние да осудуваме за нечиј живот колку е тежок, дали вредело да се самоубие или не.
Сепак, се тоа зависи од ситуација..
еве една случка, мој комшија се самоуби, дознал дека имал рак и си ставил на ум дека нема потреба да чека. После месец дена неговата мајка не можела да издржи без него и таа се самоубила. А има уште една ќерка и татко. Сега тие се оставени сами на себе.. Жално е што се случуваат вакви нешта, и да ПОНЕКОГАШ животот е убав, ама секој имал по неколку тешки моменти, зборувам од мое искуство, иако и јас лично сум помислувала на такви работи, ама од една страна мислам дека тоа е себичност спрема другите. :)

alba

Староседелец
15 март 2012
1,424
2,015
1,123
а зошто овој лик од примерот да неможе да продолжи да живее, зарем луѓето што ги изгубиле семејствата нетреба да имаат друштво и како би го околината гледала ??? примеров е без везе а и да имам само слушнато и прочитано за самоубиство ама пак ти некажа кои се тие толку нерешливи проблеми што единствена алтернатива е самоубиството

• Ми се допаѓа
Реакции: LadyInPink and Teona