Редовна војска

ShakaZulu

Староседелец
19 февруари 2012
432
886
1,103
Нема опрема, нема оружје, нема услови. Нема војска
Kолку си само во грешка. Иако 99.99% ЈНА си кренала во 91 верувај дека има и премногу за да се обезбедат со се што им треба 2000-3000 редовни војници. Објекти има колку сакаш за тој број, оружје и онака само 36 куршуми ќе испукаат за цел воен рок плус некој ако должи пиштол уште некој ќе пукни... Храна не треба којзнае каква, облека не им треба миле драгиќ ќе си поминат со м-96 за која има по магацини верувај за до 2100 и тоа да ги менуваат нови за сокоја нова класа војници. Се има во оваа чудесна земја Македонија само УМ се нема...

• Ми се допаѓа
Реакции: Legioner

Trajche

Староседелец
13 февруари 2012
1,542
2,557
1,133
Можеби моево мислење ќе биде малце политика, но јас викам едно
Зошто да имаме војска (да даваме пари) кога може да си ги ставиме в џеб тие пари? :mstickleIf you know what i mean

• Ми се допаѓа
Реакции: Hkakashi

Y1K991

Parleur
1 март 2012
6,278
9,120
1,683
Kолку си само во грешка. Иако 99.99% ЈНА си кренала во 91 верувај дека има и премногу за да се обезбедат со се што им треба 2000-3000 редовни војници. Објекти има колку сакаш за тој број, оружје и онака само 36 куршуми ќе испукаат за цел воен рок плус некој ако должи пиштол уште некој ќе пукни... Храна не треба којзнае каква, облека не им треба миле драгиќ ќе си поминат со м-96 за која има по магацини верувај за до 2100 и тоа да ги менуваат нови за сокоја нова класа војници. Се има во оваа чудесна земја Македонија само УМ се нема...
Епизодата ЈНА помина одамна. Зборувам за застарената опрема, плус незнам Македонија да има некаква основна авијација, ниту ПВО. Освен тоа, објектите на АРМ се запуштени, дел продадени, дел чекаат пренамена.

• Ми се допаѓа
Реакции: Marchisio

Jackal

Староседелец
13 февруари 2012
2,045
2,641
1,143
30
Битола
обијекти немаш.... 90% од касарните се веќе приватни земјишта и гардилишта во моментов .. Имаш само уште 2-3 активи касарни ..не се работи само за куршуми, потребни се места и кадар за може да обучат луѓето ... униформи , чизми и такви срања веќе имаме недостаток од тие ресурси .. да храна не им треба доволно е да им дадат вода и после да се очекува тие да покажат добри физички и псиихчки резултати ...
ама доста за тоа ..
зошто морам да одам во војска? зошто државата да ми одземи некој период од мојот живот? зошто тоа да не биде на ниво ја сам да си одберам дали ке одам војска или не? кој и дава право на државата да ме ограничува?

Шмекси

Истакнат Член
15 февруари 2012
1,133
1,068
113
Скопје
www.statik-group.com
Ќе извадам потврда дека сум петарда или неспобен за во војска.
Не може кога ќе им текне на нив да враќаат задолжителни војски или шо ти ја знам разни куротресици.

ShakaZulu

Староседелец
19 февруари 2012
432
886
1,103
обијекти немаш.... 90% од касарните се веќе приватни земјишта и гардилишта во моментов .. Имаш само уште 2-3 активи касарни ..не се работи само за куршуми, потребни се места и кадар за може да обучат луѓето ... униформи , чизми и такви срања веќе имаме недостаток од тие ресурси .. да храна не им треба доволно е да им дадат вода и после да се очекува тие да покажат добри физички и псиихчки резултати ...
ама доста за тоа ..
зошто морам да одам во војска? зошто државата да ми одземи некој период од мојот живот? зошто тоа да не биде на ниво ја сам да си одберам дали ке одам војска или не? кој и дава право на државата да ме ограничува?
Колку мислиш дека е потребно објекти за 2-3000 војска ? Кога јас бев во илингден бевме 1000 војници и тоа воопшто не изгледаше за многу , во спална имаш 30 души, имаш по 8 спални на кат во објекти по 3 ката, такви објекти имаш преку 10 само во таа касарна. Верувај дека има објекти има и луѓе има се , само ако се тргне со проктот ќе се направи се. Има активни касарни колку што знам во велес, ск, куманово, кичево и тетово а и во прилеп кај и да е ќе ја вратат во активност како што тргнала работава. Сигурен сум дека во тие објекти во моментов ако има или дојде до потреба може да собере повеќе од 30000 војска со фулл капацитет а не само 3000. Во цела математика никаде не се внесени веќе објектите кои се користат од платена војска, тоа се плус објекти кои ги има АРМ. Уште еднаш грешка си ако мислиш дека АРМ нема способност за регрутна војска.
Ќе извадам потврда дека сум петарда или неспобен за во војска.
Не може кога ќе им текне на нив да враќаат задолжителни војски или шо ти ја знам разни куротресици.
Потврдата треба да ти ја издадат тие, не може ти да однесеш потврда од некој си лекар. А како им текна да ја укинат (?) значи така и ќе ја вратат ако саккаат и народот кој го прашува да не речам кој го е*ба. Многу работи во државава не се логични па се случуваат така и ова ако сакат им се може ќе го направат. Ако треба да се перат пари преку војници ќе парат и нас обичните смртници кој не прашува братче...

Y1K991

Parleur
1 март 2012
6,278
9,120
1,683
Makedonija prodaje kasarne
SKOPLJE
SPECIJALNO ZA NOVOSTI

MINISTARSTVO odbrane Makedonije objavilo je da će u narednih osam godina otuđiti desetine karaula, vojnih magacina i poslovnih objekata iz svog resora. Već do kraja godine biće pripremljen plan za prodaju 40 karaula, 15 poslovnih prostorija, 13 nekadašnjih vojnih magacina, dva doma armije, tri restorana i dve farme.

Ovo nije prvi put da ovakve inicijative postoje.

reg-makedonijs-kasarne_620x0.jpg

Prema projektu “Stare kasarne za nov razvoj”, makedonskog resora odbrane, započetog 2010. nekim lokalnim samoupravama predato je na korišćenje 12 kasarni sa kompletnim kompleksima zemljišta i nekoliko objekata nekadašnjih domova armije. Ali projekat je ocenjen kao kontroverzan, zbog sumnji da je bilo zloupotreba, pa je njegova realizacija obustavljena.

Još 2005. godine je upozoreno na to da resor odbrane ne raspolaže ažuriranom evidencijom imovine. Tokom provera državni revizori su otkrili da je vojna imovina izdavana “u najam”, po apsurdno niskim cenama čak i od svega 0,01 nemačkih maraka. Ministarstvo odbrane je naredne godine raskinulo pedesetak takvih čudnih ugovora o zakupu, a 2007. započet je popis vojne imovine.

Prilagođavanjem zadatim standardima Nato pakta, čijem članstvu Makedonija teži, na početku sprovođenja usvojenog Strategijskog odbrambenog pregleda, polovinom prošle decenije, resor odbrane ove zemlje, kako je objavljeno, raspolagao je sa 611 “nesuštinskih objekata” i parcela vrednih oko 53 miliona evra. U tu kategoriju je svrstano 37 karaula, 12 kasarni, dva vojna auto-kampa na jezerima, 16 zemljišnih i 20 magacinskih kompleksa u Makedoniji.

извор: http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:411619-Makedonija-prodaje-kasarne

ShakaZulu

Староседелец
19 февруари 2012
432
886
1,103
Ali projekat je ocenjen kao kontroverzan, zbog sumnji da je bilo zloupotreba, pa je njegova realizacija obustavljena.
Делимично точно... нема колку што знам повеќе касарни во охрид, струмица , битола, петровец, ѓорче, помалата во куманово (другата си работи).... Караулите се за гранична полиција... Ама како што реков и да не се повторувам, за 3000 војска ги собира секаде.

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,024
9,655
1,683
Normandy
Интересно е што ќе направи таа 3000 члена војска? Од што ќе не брани? Од грчиштана со далеку посовремена војска? Од србите кои не се знае од каде све ќе извадат луѓе? Од Бугарине што се ВЕЌЕ во нато? Такоѓе Албанците и Грците? Смешно.

ShakaZulu

Староседелец
19 февруари 2012
432
886
1,103
Дал не е јасно дека само сакаат ефтина работна рака за внатрешна употреба за која не мора да се грижат на професионален план и за која ќе е само за прикривање на трошоци. Регрутите никогаш нит биле нит можат да ја заштитат државата од било кога а не пак од озбилни надворешни играчи. Зар не слушате за сите акции кои ги прави платената војска за да добие статус после 35 или 38 години старост. Сите тие се само на товар на државата која мора да се грижи за нивниот статус на неопределно, а вака со регрути ќе си имаат стража, чистачи, готвачи, перачи на возила, хаус мајстори... и се останато за гага а пак сите работи ќе се извршат како што треба и во рокот кој треба а по три/шест месеци дај ново дете е муабетот. Сега во моментов ако има да речеме лупам бројка од 5000 платена војска која е специлизирана за нешто има уште 5000 која извршува дај што им се да дневни задачи. Така да сите тие ајт чао а наместо нив по овај нивниов план ќе сакаат да пуштат регрути.