Многу, ама ПРЕМНОГУ е битно да се разговара на оваа тема уште од помала возраст.
Не ми е јасно како демек срамота е тоа, немој родителите да го изговорат зборот секс, чиниш детето во Киндер им се паднало, па ќе извалкаат уста и ум.
Со правилна едукација би се спречиле многу несакани бремености и инфекции, а не мора ни експлицитно или опширно да е.
Памтам дека мајка ми уште некаде на 6 години почна да ме подучува. Најпрво беше за менструалниот циклус кај жените бидејќи купуваше влошки, а не знаев што се и ми објасни дека секоја жена го има тоа, ќе дознаам за 5-6 години и да не се плашам кога ќе приметам крв бидејќи е нормално.
Никогаш не ме лажела дека децата ги носи штркот или „кога мама и тато многу се сакаат...“, туку дека половите органи не служат само за мочкање, туку и за репродукција. Ми зборела и што е химен и дека може истиот да се повреди, дека првиот секс претежно боли и има малку крв, дека треба да внимавам на избор на партнер и да користам заштита.
Никогаш ништо не било експлицитно објаснето, но сепак ми беше доволно. Секако, за среќа тука беше и интернетот, па можев и сликовито да видам за што збори
или да прогуглам ако ми е глупаво да прашам нешто.
Никогаш не сме зборувале апла за мојот сексуален живот, а-у, туку повремено знаеше да ми каже само да користам заштита и готово. Чудно, пошто за некои работи има постаромодни сфаќања, но ете, лесно пројдов на ова поле.
Тотално ги сфаќам децата чии родители им набиле страв/срам да зборуваат со нив на таа тема, но не ги сфаќам тие родители што избегнуваат да го подучат своето дете, па глумат изненадени зошто не користело заштита, зошто бременост, зошто инфекција, моето дете нема секс...