го решив проблемот со темелно чистење на аквариумот и со соодветен третман од кај Мики Немо. Ми даде некоја течност за против алги и ми рече да му направам третман на аквариумот 4 недели за тотално да ги нема алгите, а кај мене исчезнаа после првото ставање али ќе мора до крај да го истерам целиот третман.Дејви имам едно прашање за тебе! Имам маграван во аквариумот и пушта црвбенкаста боја и после 10 пати вриење дали имаш некое решение за тоа?Дали активниот јаглен ќе го реши проблемот?
Навистина незнам што е тоа маграван? (можеби има различно име во зависност од географската положба).
Активниот јаглен е неутрализатор на кисели средини затоа што е база.
Ако е маграванот кисела база јагленот ке го неутрализира делумно, но ако и понатака е извор на боја и кисела средина, и нема некоја смисла да ставаш јаглен, повеке поради тоа што сложена е процедурата за одредување на соодносот за третирање(база-кисело).
Пробај еднашка па ако се повторува замени ја киселоста во водата со мангрови корени(дрво суво).
Сум чул дури и дека Кинезите ставаат апликации од некој нивни ребраст бамбус кој им давал киселост потребна, ама тоа ке зависи од потребата на рибите кои ги чуваш.
Јас чувам само кардинал неонки и гупи.(најлесно ми е и најекономично).
Се што им ставам е од онаа аквариумската сол-една чаена лажичка месечно на врвот на пумпата за да се дисперзира повеке и ок се сеа за сеа.(дезинфекција за перките и превентива против паразити).