Последен гледан филм со рецензија

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
3,103
7,519
1,183
Big Sur
Watchmen (2009)
730_17.jpg

This city is afraid of me. I've seen its true face.

Марвел ги има Одмаздниците, ДиСи - Набљудувачите.
Ко фан на Марвел, DC демек треба да ми се на црна листа, но филмов трет пат го гледам и пак ги јаде другите од овој жанр.
Со заканите од нуклеарна војна, на народот очајно му се потребни херои кои ќе влеат надеж во 5 до 12. Ко наследници на Minutemen, Watchmen се група херои кои ја преземаат безбедноста и правдата во свои раце, но некој има план да ги растури и елиминира еден по еден, почнувајќи од веќе-пензионираниот Комичар.
Најмоќниот од хероите, на јавноста познат како Менхетен, е единствениот кој може да манипулира со материите, а со самото тоа и да спречи и предизвика хаос.
Но, оној кој ги креира и портретира хероите, може и да ги уништи. Или сепак не?

Силк Спектре и Бувот, колку и да се клучни ликови, ми беа некако безвезни. Спектре е типичен фем фатал претставник со згодно тело и невозможни движења, а Бувот е претставен ко нејзиниот nerdy поттрчко. Give me a break!
НО! Роршах ми е можеби и еден од најдобрите ликови кои се појавиле во филмови од овој тип, па и на филмското платно.
Вендета на своето време и единствениот кој останал доследен на правдата зад маска, без да стане пиун на државните врвови. За него не постојат нијанси, туку работите имаат само црна и бела боја, а според тоа и ја дели својата правда.
Антихерој кој ги прекршува моралите и злото го казнува со зло, но за кој ќе навивате цело време.
Од глас, преку појава, па до дејствување, едноставно се чувствува дека тој е протагонистот во целата приказна.
Прекрасно комплексен лик со одлична симболика.

Едноставно помеѓу Патрик Вилсон и Окерман т.е. Бувот и Спектре не осеќав никаква хемија. Такви ми беа студени, дури и смешни на моменти.
Но пак се навраќам на одличната глума на Хели (Роршах) и заборавам на погорниве.
Филм кој колку-толку бара познавање од тестот на Роршах и позадината на ликот во стриповите за да би бил интересен и сфатен, во спротивно може да не е за сечиј вкус до степен на досада. :)

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,024
9,655
1,683
Normandy
Sideways (2004) со Paul Giamatti и Tomas Hayden Church

Романтична комедија. Клише прича као двајца другари одат по винските реони низ Калифорнија, нешто налик патешествие во последните денови пред едниот да „рипне во тавче“. Miles (Paul) како емотивен инвалид поради скориот развод, но и одличен познавач на квалитетното вино и водач низ патешествието, ја бара инспирацијата за неговиот роман, додека Jack (Tomas) кој е со една нога преку олтарот, во истото пронаоѓа издувен вентил. Симпатична и лесна комедија, многу ми се допадна психолошката слика на Мајлс, така лузерски настроен, секогаш полн со сарказам и богат вокабулар ги возвраќа сите можни обиди неговиот другар да му помогне да ја заборави изгубената љубов. Гледам дека во IMDb ужива и доста висока оценка (за комедии) но со право е далеку изнад оние новокомпонираните од 2008ма. Според сајтот е 7.6 од мене има слична можда малку пониска оценка - 7.3-4.
Џамати си е погоден во улогата.

• Ми се допаѓа
Реакции: Outrider and MissChievous

Змејче

Незапирлива
14 јули 2013
1,193
2,423
1,123
Shadows - Не знам зошто избегавав да го гледам. Бев разочарана од делото на Милчо за Dust. Психолошки трилер, крајот језив :ladno како што впишува цитатот на плакарот: "Понекогаш мртвите зборуваат погласно од живите" ме потсети на цитатот за Alien: "Никој во вселената не може да го слушне твојот врисок".....ха! :unsure Добро филмче, според мене......сепак и не е толку лош Милчо колку што го очекував...

Senki_filtered.jpgЛазар Перков или Лаки е ортопедски специјалист во Државната болница во Скопје. Скоро се' има во животот, се додека не се промени од една сообраќајна несреќа...

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Elizabeth (1998)

Филм за почетокот на владеењето на познатата Елизабета. Англија е ранлива, владее хаос, Елизабета треба да стане кралица но на многумина тоа им пречи. Војската и богатството на земјата слабеат, заговори против кралицата на секој ќош. Религијата и Папата уште повеќе го отежнуваат нејзиното владеење. Елизабета е приморана мудро и претпазливо да го прави секој чекор ако сака да остане на тронот.
Филмов не е нешто многу драматичен, полн со акција и разговори туку е малку да го наречам попасивен. Почетокот влетува на среде ситуација и првите 15 мин. се чувствуваш ко странец затоа што не ги познаваш ликовите, а се случуваат важни настани. Ако испуштиш некој разговор или некоја сцена подоцна може да се изгубиш што помалку е и претерано за филм од 2 часа. Се` на се` од мене има солидна осмица затоа што многу добро е доловена целата таа атмосфера, опфатени се многу важни детали и најмногу поради англискиот кој се зборува.

• Ми се допаѓа
Реакции: Luckky

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,024
9,655
1,683
Normandy
Detachment (2011) Со Adrian Brody во главната и неколку толку и нетолку познати глумци во споредните улоги.
Еден доста млад учител доаѓа во училиште каде духот на младите е загубен некаде помеѓу насилството и недоволното ценење на самиот самите себе.
Филмот изобилува многу животни приказни, така да нема многу да се расплинувам околу сижето. Тоа што мене ме плени е самата порака од филмот. - Detachment (или по нашки - раскинување). Што кога во едно училиште каде младите се далеку од своите приоритети влета еден одличен учител? Дали е самиот тој доволен за да го смени текот на наставата кон подобро? Дали е секогаш подобро кога некој од надвор ќе не усмери кон вистинските вредности во животот? Кои се вистинските вредности за секој еден од нас? Што после тоа, кога тој учител ќе го нема? Многу прашања, многу поврзувања едно со друго. Многу врски.
Во IMDb ужива подпросечна оценка од 7.6 - јас би му дал повеќе од 8.5 и дефинитивно е топ 5 драми гледани за оваа година.

Ghtalpo

Староседелец
27 февруари 2012
2,656
3,335
1,153
Големиот Гетсби
(The great Gastsby)
11172588_800.jpg

Филмот преовладува со прекрасна музика,гламур и прекрасна глума.Мислев дека ќе биде нешто налик на книгата ама се излажав.Во главна улога е ЛЕонардо ди каприо кој прекрасно си ја одглуми својата ролја.Филмот е љубовна драма и раскажува за богатиот Гетсби и неговиот удобен и богат живот.Би кажал уште нешто би го расипал уживањето на тие што сакаат да го гледаат овој прекрасен филм. Препорачувам.

Kitty

Староседелец
26 март 2012
2,673
6,921
1,153
Cabo San Lucas
Niko 2
Многу убав и интересен анимиран филм, баш погоден за периодот, со снегче, елени, крисмаст :)))
niko2-big-2.jpg

Змејче

Незапирлива
14 јули 2013
1,193
2,423
1,123
Kill Bill Vol.2 (2004) - За разлика од првиот не е лош, барем според мене :D иначе има добра сцена со Ума кај кинескиот бар, ресторант или шо и да е...
Сепак одмазда си е одмазда, нели? :gladen

Luckky

Upright
22 февруари 2012
2,636
5,812
1,153
32
Western Sky, Land of Oz.
The hunger games: Catching fire

large.jpg

Дистопија со примеси на научна фантастика - добитна комбинација. После изгледаниот прв дел бев разочарана, зошто самата книга беше преточена во многу бледа варијанта. Но Catching fire е далеку подобра од аспект на доловување на приказната а посебно ми се допадна освртот на меѓучовечките односи, што го прави филмот повеќе од приказна. Џенифер Лоренс фантастично ја доловува Кетнис Eвердин, девојка која станува симбол на револуцијата на обичните луѓе кои тонат во сиромаштија и глад наспроти онаа глад на богатите и мегаломаните кои ги огранизираат фамозните Игри на гладните, реално шоу, каде што луѓето на најпримитивен начин се борат за својот живот. Прекрасни визуелни ефекти, а Колдплеј дополнително го разубавуваат филмот.
Лично многу ги сакам книгите и приказната, а филмската адаптација ми се допадна.
Од мене 8/10