Пиратерија - за или против?

важна

Истакнат Член
14 февруари 2012
552
696
93
34
Скопје
Јас сум против пиратеријата бидејќи не ми се допаѓа тоа што со нејзино користење не се вреднува трудот на програмерот кој се трудел да создаде програма и секако си бара за тоа пари, а некои сакаат да ја имаат бесплатно. Истото важи и за игрите/филмовите/музиката итн. Што мислите вие?

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,024
9,655
1,683
Normandy
Да но што ако во случајот пиратеријата му помага да стане популарен?

• Ми се допаѓа
Реакции: LMFAO

Hip.Hop_MKD

Староседелец
15 февруари 2012
2,204
3,933
743
Во Македонија да беа платите повисоки ( ете не барам помала цена на програмите), јас би плаќал, но бидејќи е обратно ја подржувам со оглед на тоа дека сме земја со низок стандард.

• Ми се допаѓа
Реакции: Selma and Saladin

Jackal

Староседелец
13 февруари 2012
2,045
2,641
1,143
30
Битола
јас сум за пиратеријата и ке ти одговорам со зборовите на пауло коељо ; слободно спуштете ги моите книги и прочитајте ги и ако ве бендисуваат потоа купете ги ако не никому ништо барем ке заштедите некј денар... зато и ви викам
ЖИВЕЛА ПИРАТЕРИЈА !!!!!

Македонец

Староседелец
14 февруари 2012
315
440
1,063
Против пиратерија си а ја користиш и ти, немој да ми кажеш дека секој софтвер, филм го плаќаш? а може и самиот виндоус ти е пиратски. А музичариве гледам за жалење се немаа за леб. големо ЗА!

Jackal

Староседелец
13 февруари 2012
2,045
2,641
1,143
30
Битола
демек виндовсот ти е со лиценца? демек секој филм или песна или секое цд шо го имаш дома и во ПС ти се оргинал?
ај те молам одговорими на овие прашања

• Ми се допаѓа
Реакции: Македонец

Македонец

Староседелец
14 февруари 2012
315
440
1,063
епа секоја чест, јас не сум толку финансиски спремен да давам пари за софтвер музика и останато...

• Ми се допаѓа
Реакции: Hexasto

важна

Истакнат Член
14 февруари 2012
552
696
93
34
Скопје
демек виндовсот ти е со лиценца? демек секој филм или песна или секое цд шо го имаш дома и во ПС ти се оргинал?
ај те молам одговорими на овие прашања
1. Да виндоусот ми е со лиценца
2. Секој филм ми е оригинал
3. Музика (што вика еден другар) слушам на јутјуб, е сега знам дека и тоа е на некој начин пиратерија бидејќи повеќето што ги споделуваат песните немаат авторски права за нив, ама додека постои јутјуб ќе слушам, знам дека сега ќе речете епа значи користиш пиратерија и ти, да ова е единствената пиратерија што ја користам јас ;) ама цел свет слуша на јутјуб ;)