Партнер од друга вера?

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
3,103
7,519
1,183
Big Sur
Не прочитав се’ претходно, ама знам отприлика кај нас на каква малограѓанштина се наидува кога ќе се спомне мешан брак.
Не дека бракот ко брак е толку трагичен, туку оти веднаш се помислува на врска меѓу христијанин и муслиман, ко други религии да не постојат. И тука ко демек и двајцата се предавници на својата религија. Немој да ме ј***ш бре.
За такви прашања, заостанати сме под ова поднебје, без разлика на религијата. До умот ни е.
Една од најголемите и најтешките глупости за мене е бирање партнер според религија.
Ма ако сака уште на Зевс нека се клања, ако е човек и ако знае да сака и цени, тури онаквото на религијата бре.
Па гајле ми е Петкана и Трајко што зелени ќе јаделе. Да им бил ним среден животот, не би се занимавале со туѓ.

Ајде бре. Нели демек религијата учи да го љубиш ближниот свој?
Што е со толеранцијата и прифаќањето?
Толку контрадикторности на едно место. Алал.

• Ми се допаѓа
Реакции: karen, Disputer and Gemini

squadcence

Нов член
15 јули 2012
16
3
3
36
Што мислите за ваквите врски, кои не се подржани од опшеството? Дали би се вупиштиле во таква врска без разлика на туѓото мислење?
никој ништо не почитува според мене, каква вера какви сини очи, тоа така си останало по народот и ке си остане уште многу време а ние како овци ке си живееме по теркот на традицијата.
јас сум увек за затоа што верувам во љубовта и среќата

squadcence

Нов член
15 јули 2012
16
3
3
36
Ако двајцата партнери, освен взаемната привлечност, најдат меѓусебно разбирање и по однос на „болните“ точки од верски карактер, тогаш би било идеално. Кои се тие болни точки?Да претпоставиме дека се во прашање маж и жена од христијанска и муслимамска вера.- Какво име ќе му дадат на детето? Јанко или Јашар? Фросина или Фатима?- Што ќе прават со детето кое ќе им се роди, посебно ако биде машко, дали ќе го крстат или ќе го прават сунет?- Дали ќе прифатат обострано да ги практикуваат нивните верски обичаи?- Според кои верски учења ќе го воспитуваат, дали ќе оди во црква или во џамија?...- или секој ќе се откаже од своето верско убедување, со посебен акцент на „не наметнување на споственото верско убедување врз детето“. Значи, да му се остави можност тоа самото, кога ќе стане полнолетно, евентуално да се определи.Исто така, симптоматично е тоа што одбивност кон партнер од друга вера се има само кон припадници на друга вера која е присутна на исти простори. На пр. кај нас се има неприфатлив став ако некој земе муслиманка (или муслиман), но ако земе некоја јапонка (која е на пр. будист), тогаш никому ништо. Тоа некако ќе се смета како „нормално“ или барем како помал грев. Само да не е муслиманка

squadcence

Нов член
15 јули 2012
16
3
3
36
Ееее шуќур нешо паметно во 2 реченици.
луѓето траба да живеат за себе а не за другите.
ти ако живеес како што им одговара на другите и како другите мислат дека е добро каков живот би имал ти?

• Ми се допаѓа
Реакции: lady

emzzy

Староседелец
25 февруари 2012
1,376
1,875
1,123
ти ако живеес како што им одговара на другите и како другите мислат дека е добро каков живот би имал ти?
Онаков каков што би немал ти.
Иначе женско сум, пишува на профилот мој, а и очигледно е по името така да те молам во иднина менувај ги глаголите и ти кажав најди ја Ш.

squadcence

Нов член
15 јули 2012
16
3
3
36
Абе ојте лечете се со повреме. Партнери од други вери, не дека мене ми сметат, ама срамота е од луѓево.

squadcence

Нов член
15 јули 2012
16
3
3
36
Онаков каков што би немал ти.
Иначе женско сум, пишува на профилот мој, а и очигледно е по името така да те молам во иднина менувај ги глаголите и ти кажав најди ја Ш.
извини девојче нов сум очигледно и смешав

The_Mayor

Фраер од пелени
18 март 2012
2,840
6,532
1,153
Градибачалник на Прибој
Бидејќи ти си најпаметен од другите, и не ти треба туѓо добронамерно мислење или еден вид морална норма зошто си контрадикторен? Го браниш ставот за мешање, или го негираш? Не можам да те сфатам.:eek