Опсесија со Бог

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,025
9,656
1,683
Normandy
Arkantos веруј мене тоа ливче ништо не ми менува. А да го скинам, само ќе си накалемам световни проблеми, иако минорни. Вака нека се седи мене не ми мења ништо. Свадбата уште од старт ми е предодредена барем во глобала дека нема да биде во верски објект. Децата ако сака жена ми нека ги крсти, мене тоа не ми менува ништо. Велигден и Божиќ пред се ми се фамилијарни празници потоа и световни. Одам од куртоазија во црква за велигден затоа што знам дека има многу луѓе што се таму а и не се верници. Ќе седнеме надвор, ќе се видиме, ќе скршиме два реда муабет. И толку. Исто како што сум одел кај луѓе на бајрам на благо.
Но еве имаше и случај кога почнаа да воведуваат веронаука по школите (ако се сеќаваш крајот на 90тите пееше поп на разглас по училиштата). И требаше да се станува. Многу од нас децата тогаш веќе малку повеќе свесни, не го сторија тоа. Знаеш ли зошто? Затоа што не е во ред во училиште каде што шансите да наидеш на мешан етникум и вера ти се огромни, ти да проповедуваш една вера. Ние децата повеќето ја знаевме таа задна нелогична намера. И затоа не ја испочитувавме.
Што се тиче бакнување на икони, тоа е сосема небитен чин. Јас никад не сум го сторил тоа просто од лични причини дека се гадам од нешто што е пипано и бакнувано од 100 души тој ден.

• Ми се допаѓа
Реакции: TheKitten

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
Arkantos веруј мене тоа ливче ништо не ми менува. А да го скинам, само ќе си накалемам световни проблеми, иако минорни. Вака нека се седи мене не ми мења ништо. Свадбата уште од старт ми е предодредена барем во глобала дека нема да биде во верски објект. Децата ако сака жена ми нека ги крсти, мене тоа не ми менува ништо. Велигден и Божиќ пред се ми се фамилијарни празници потоа и световни. Одам од куртоазија во црква за велигден затоа што знам дека има многу луѓе што се таму а и не се верници. Ќе седнеме надвор, ќе се видиме, ќе скршиме два реда муабет. И толку. Исто како што сум одел кај луѓе на бајрам на благо.
Но еве имаше и случај кога почнаа да воведуваат веронаука по школите (ако се сеќаваш крајот на 90тите пееше поп на разглас по училиштата). И требаше да се станува. Многу од нас децата тогаш веќе малку повеќе свесни, не го сторија тоа. Знаеш ли зошто? Затоа што не е во ред во училиште каде што шансите да наидеш на мешан етникум и вера ти се огромни, ти да проповедуваш една вера. Ние децата повеќето ја знаевме таа задна нелогична намера. И затоа не ја испочитувавме.
Што се тиче бакнување на икони, тоа е сосема небитен чин. Јас никад не сум го сторил тоа просто од лични причини дека се гадам од нешто што е пипано и бакнувано од 100 души тој ден.
Прво темава од една ја отеравме во друга насока ќе ни се лути креаторот.
Второ, ете тоа ливче тебе те прави верник според црквата.
Еве грда споредба една.
Излегува човек и се декларира Албанец, а на пописот се чкртнал Турчин. Тој може навистина е Албанец ама „папирот“ друго вика.
Баба лаже трап не лаже викаа старите :)
Најсериозно, секој си има право на избор. Не се мешам тука. Според некој твој видувања религијата е ѓубре, не треба да се почитува и тоа си ок.
Ама според мои видувања за Атеисти ги сметам само тие - ти кажав кои. Ако тебе не ти е важно тоа ливче, мене ми е многу, затоа што се накотија многу квази Атеистите.
Не го сфаќај лично. И немаш потреба да ми се објаснуваш. Твое си е дали ќе веруваш или не, дали ќе одиш во црква или не.
Во нашите школи не пеел поп на разгласна од проста причина што немаме разгласна, и уште нема.

TheKitten

Истакнат Член
3 март 2012
528
614
93
Ајде сега со ред:

Знаеш постоеле и ќе постојат луѓе што сакаат да манипулираат со верата. Како тие што проповедаат дека се синови Божји итн итн.
Не викам дека е добро, затоа што не е.
Едноставно некои тоа го прават поради финасиски причини некои од што се чакнати во умот и така.

Оној што е атеист би требало да го искине документот кој го декларира како крстен човек. Да отиде во црква да го побара документчето и да го среди.
Како што тоа го има направено секој Јаховин сведок.

Тоа што го одговорив кај slb_bobo важи и кај тебе. Значи мене не ми пречат атеистите. Ми пречат атеисти што ме убедуваат да не верувам а истите тие се крстени одат во црква, ги гледам секој Велигден пред црква вртат кругови. А оние што се убедени дека не треба да бидат верници нели би требало да го искинат тоа ливче? Да отидат во црква да се одречат од верата да го побараат документот - и ќе го добијат.

Не си одлучила точно. Затоа е грешка она што го правиме(што ги крстуваме децата пред да си се изјаснат самите) ама ете постои можност да се одречеш од верата...
Кога тоа ќе го направат атеистите од мене ќе имаат почит наклон и се поред, до тогаш за мене се лаици, немаат ни А од Атеисти.

Како мислиш да се одречам од верата?
Е одречена сум и дома, и поширока фамилија, и пријатели, и се по ред. Кога ми иде поп дома да ми чати не му давам во соба да ми влезе, не бацувам крст итн.
Што друго треба да направам за да се одречам?

Тоа ливче ќе ти го одземе правото да се венчаваш во црква, да ги крстуваш своите деца и ред други работи.
Ако си Атеист би требало да немаш поврзна точка со црквата.

Затоа реков, таквите Атеисти имаат почит од мене.

А зошто мислиш дека би се венчала во црква или би крштевала деца?
Зошто би го правела на своите деца она што не сум сакала мене да ми го прават?

Тоа ќе си ги прашаш тие што те тераат.
А едно не ми е јасно, за да те тера некој да бакнеш икона треба да одиш во црква.
Нели си ти атеист?

Значи не се сите луѓе исти, а најверојатно тоа ти рекле да го направиш, кога веќе си влегла во црква, барем можеш да покажеш почит.

Нц, кога некој има слава и ти му одиш на гости, ако те начека попот те тера крст да бациш.
Културно или не, одбивам.

Прво темава од една ја отеравме во друга насока ќе ни се лути креаторот.
Второ, ете тоа ливче тебе те прави верник според црквата.
Еве грда споредба една.
Излегува човек и се декларира Албанец, а на пописот се чкртнал Турчин. Тој може навистина е Албанец ама „папирот“ друго вика.
Баба лаже трап не лаже викаа старите :)
Најсериозно, секој си има право на избор. Не се мешам тука. Според некој твој видувања религијата е ѓубре, не треба да се почитува и тоа си ок.
Ама според мои видувања за Атеисти ги сметам само тие - ти кажав кои. Ако тебе не ти е важно тоа ливче, мене ми е многу, затоа што се накотија многу квази Атеистите.
Не го сфаќај лично. И немаш потреба да ми се објаснуваш. Твое си е дали ќе веруваш или не, дали ќе одиш во црква или не.
Во нашите школи не пеел поп на разгласна од проста причина што немаме разгласна, и уште нема.
За разлика од црковниот папир, оној државниот менува работи и е важен пред законите во една држава.

Сакаш да се крстам во 3 различни цркви башка и муслиманка да станам?
Е, можам, ама не можам со 3ца во исто време во матично да се венчам.
Башка, не се секирај ти за пасивните атеисти. Ич.
Утре вие верниците ако сакате веронаука во училиштата, тие може ќе премолчат.
Јас нема. И ред други како мене, оние што имаат крштеница, ама не знаат ни каде е ни како изгледа ;)

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
TheKitten
Види, тој лист што го имаш во црква ти дозволува да ги користиш нејзините ајде да речам „услуги“.
Што значи, благодарение на тој лист, ако најдеш маж побожен и ако те замоли да се венчате во црква ќе можеш. Ако го искинеш тој лист, и да те моли до утре нема да можеш.
Не може муслиман да се венча во црква ако не се покрсти...
Второ, доаѓа време деца се крштеваат. Повторно побожниот маж сака да ги крсти децата. Ако си ти покрстена ќе може, ако не си, нема да може.

- е оние што се одрекуваат од „услугите“ кои во иднина би можеле да ги искористат(тоа не значи дека ќе ги искористат) се Атеисти. А тие другите се модерни Христијани.
Ти Христијанка или Атеист си запишана на пописот?

п.с. Не сум видел Поп до сега со сила да те тера крст да бакнеш. Тоа што го прават на слава е затоа што ве благословува сите, и ја кажува молитвата... тоа е да речеме „ритуал“ а ти слободно можеш да речеш „Нејќам да бацам крст“...

и толку од мене, нема цел да реплицирам веќе.

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Arkantos мене уште од почеток не ми е јасно зошто замеша црква у темава ама ај. Еве ти една нелогичност околу крштевањето: Пример жена и маж неверници имаат дете. После некое време детево сака да се покрсти. Иде у црква и попот му вика „Чедо, за да станеш христијанин треба прво мајка ти и татко ти да се покрстат“ пошто ти така кажа. Идат они и случајно едниот од нив има родител неверник...и тој треба да се покрсти? До кое колено се важи?

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,025
9,656
1,683
Normandy
TheKitten
Види, тој лист што го имаш во црква ти дозволува да ги користиш нејзините ајде да речам „услуги“.
Што значи, благодарение на тој лист, ако најдеш маж побожен и ако те замоли да се венчате во црква ќе можеш. Ако го искинеш тој лист, и да те моли до утре нема да можеш.
Не може муслиман да се венча во црква ако не се покрсти...
Второ, доаѓа време деца се крштеваат. Повторно побожниот маж сака да ги крсти децата. Ако си ти покрстена ќе може, ако не си, нема да може.

- е оние што се одрекуваат од „услугите“ кои во иднина би можеле да ги искористат(тоа не значи дека ќе ги искористат) се Атеисти. А тие другите се модерни Христијани.
Ти Христијанка или Атеист си запишана на пописот?

п.с. Не сум видел Поп до сега со сила да те тера крст да бакнеш. Тоа што го прават на слава е затоа што ве благословува сите, и ја кажува молитвата... тоа е да речеме „ритуал“ а ти слободно можеш да речеш „Нејќам да бацам крст“...

и толку од мене, нема цел да реплицирам веќе.
За болдов не би се сложил преку прост пример. Татко ми не е покрстен, мајка ми е, јас сум. Дозволено би било тоа ако земеме и фактот дека христијанството е со примеси на патријархат - мажот ги држи конците?

• Ми се допаѓа
Реакции: melpomena and slb_bobo

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Имаше еден таков случај и за мене воопшто не беше сето тоа во ред( таа значајност на роа ливче).
Еден мој пријател католик доби ќеркичка.
Девојка му( не беше женет)
не крстена и воопшто атеист.
Мајка му запна малата да се крсти( така требало).
Отидоа во католичката хрватска црква, со цел да ја крстат малата.
Прататот прво го постави прашањето:
-Дали е девојката крстена?
-Не.
Второ прашање:
-Дали се двајцата венчани?
Не.
Трето прашање:
-Дали таа воопшто верува во бог?
Не.
Со тоа, ги истера од црквата и не се сложи да ја крсти малата.
Зарем не е тоа глупост?
Наместо да му биде драго што сакаат да ја крстат малата, тој наоѓа некои изговори и некои правила кои всушност и не се важни.
Неговата работа е да ја крсти малата и да се грижи таа да биде дел од религијата, а не што и каква била мајка и.
Уште кога и ги виде тетоважите по цело тело и фактот дека е и постара од дечкото мислам му се слоши.
Пресуди уште на почеток.
Зарем ви библијата на пишува да не судиме?
Кој ги измислува сите тие правила?
Самите пратари и попови. Секој си прави како му одговара.
Друго.
Мои другари отишле на исповед во Меѓугорје,
( еден од најсветите храмови во Хрватска).
Влегле да се исповедаат и кога рекле некои работи кои не му одговарале на пратарот,
ги истерал надвор со зборовите :
Надвор, вие грешници.
Па луѓето дошле да се исповедаат, знаат дека згрешиле и тој уште паметен им се прави и ги тера надвор како да се убијци( што спиеле со девојките пред да се венчаат).
Според мене тој е грешник,
затоа што не бил во состојба да се помоли за нивните грешки и да ги испрати со благослов.

MoonFairy

Староседелец
28 септември 2012
1,335
1,964
1,133

freak

Староседелец
18 јуни 2012
190
120
1,043
27
Битола
Тоа со шетање по куќи и кажување дека еден ден Бог ќе се врати мислам дека го прават дел од сектите, јеховините сведоци. Еднаш во Битола по широк сокак делеја флаери баш во врска со тоа. Искрено мене таквите работи ме еритираат. Ме еритираат луѓе кои на цел свет сакаат да докажат дека тие се огромни верници и како ги слават сите светци. Некои се фанатици, некои го прават тоа бидејќи сакаат да му докажат на светот видете колкав верник сум јас и колку сум чесен...:x Лично јас почитувам атеисти, муслимани....било што, секој поединец има можност да си одбери во што и дали ќе верува. Немам никакви предрасуди во врска со верата... Јас сум христијанка, крстена во црква...верата не ја гледам во тоа колку пати јас ќе одам во црква и колку свеки ќе запалам. Верата е во нашата душа, хуманоста, добрината, смиреноста, колку ние сме спремни да помогнеме и да направиме некое добро дело во тоа е верата, а не колку пари ќе те издрапа попот, црквата, џамијата. Ако се молите молете се тајно и не се докажувајте на светот колку сте вие големи верници, за тоа има кој да суди, гледа, казнува и наградува...БИДЕТЕ ЧОВЕЧНИ, А НЕ ФАНАТИЦИ КОИ ЗАЛУДНО СИ ГО ТРОШАТ СКАПОЦЕНОТО ВРЕМЕ. :sreken

• Ми се допаѓа
Реакции: parvati, JaMi and 4FUN