Омилени цитати (со наведен автор)

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
The Third Invocation of ABRAXAS
by Shade Oroboros

I sing the god who is a single star,
burning in the aethyrs of the Night.
I sing the god of many forms,
who remains forever formless.

The wheel of worlds is turning,
and the word of silence spoken.

The mask is joy & beauty,
the breath love under will.

I sing of the Child who is serpent & hawk,
of the Self that finds No Other.

I sing of the dancing cosmos,
the same within and without.

My spirit flows through many colors
in the rainbow and the labyrinth

Yet finds in All the Two made Naught,
the Light in Dark, the Dark in Light.

I have named the ever nameless God:
It Is ABRAXAS!

Ecstasy, the soul of flame, the perfect stone,
the Tree struck by lightning in the holy Night.

Emptiness held in my Hand,
Eternity in my Eye.

• Ми се допаѓа
Реакции: Lena

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,025
9,656
1,683
Normandy
Неколку цитати од „Разговор со Спиноза“ - Гоце Смилевски

- Мислата дека се ќе заврши ме тераше да му ставам крај и на она што не почнало.

Вистинското јас се појавува кога човек ќе се согледа себе без сите влијанија кои врз него биле направени,без секоја идеја,без секој допир,звук,мирис,вкус,видена форма,кои минале низ неговите сетила во текот на сиот негов живот,кога ќе се согледа себе надвор од времето и без соодносот на тоа јас со други,туѓи јаства –ете тогаш ќе го спознае човекот своето јас,ќе го согледа во неговиот соодност со Бог-вечната и бескрајна супстанција.

Постои миг во кој,ако доволно длабоко се прашуваш кој си,и ако доволно високо си го изговараш името,ако целиот се претвориш во тоа прашање и во тој одговор,ќе го заборавиш своето име,веројатно,затоа што името е лажен одговор на прашањето:Која сум јас? А потоа ќе го заборавиш и прашањето,не ќе можеш да го најдеш ниту тоа Која сум јас? во твојот ум за да можеш да се запрашаш,веројатно затоа што со тоа прашање,со тоа Која сум јас? не се стигнува до до она што е јас.И тогаш настапува еден толку чудесен миг,кога ги губиш и одговорот и прашањето,тогаш имаш чувство дека ги губиш и сите оние нешта за кои веруваш дека си ти,а не си,тогаш стануваш ти,тогаш постоиш во себе.

Не може ништо да се осознае според мирисот.Бидејки ништо не може да се осознае преку сетилното искуство.Преку сетилата не можеме да спознаеме ништо, бидејки се додека се обидуваме со сетила да ја дофатиме есенцијата на едно нешто, се дотогаш под тоа нешто ке го подразбираме ефектот што тоа нешто го остава на нашето тело , а тоа не е вистинско спознание ,туку восприемање на отисок, обична трага на физичкото врз физичкото.Претставата добиена преку сетилата никогаш не е есенција на едно нешто ,туку негова појавност.

• Ми се допаѓа
Реакции: Viktor k and Lena

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,025
9,656
1,683
Normandy
"There are situations in which we fail for a moment to recognize the person we are with, in which the identity of the other is erased while we simultaneously doubt our own. This also happens with couples--indeed, above all with couples, because lovers fear more than anything else "losing sight" of the loved one."

За „Идентитет“ од Милан Кундера.

• Ми се допаѓа
Реакции: BlackTulip and Luckky

JaMi

Староседелец
22 февруари 2012
6,531
14,441
1,683
Таму каде што треба
-Не го посакувај тоа што може никогаш нема да го имаш,сакај го тоа што го имаш,бидејќи некој може го посакува тоа.
-Злото што го правите останува во вас,доброто што го правите ви се враќа на вас!
-Лошото време ќе се поправи, но лошиот човек никогаш.
-Не се труди да му вратиш на тој што ти нанел болка,животот и времето сами ќе го направат тоа.
-Поминете го денот со оние кои ве прават среќни,не со оние кои треба да ги импресионирате.
-Не е важно што си,само биди ЧОВЕК.

• Ми се допаѓа
Реакции: Viktor k

Badgirl

Староседелец
4 јануари 2013
1,477
3,258
1,133
30
Najubaviot grad ------> SKOPJE :D
large.jpg
:)

• Ми се допаѓа
Реакции: Ночной охотник

Primrose

Староседелец
14 февруари 2012
683
1,287
1,093
your nightmares....
„Никогаш не ни се падна некој подобар поробувач. Барем малку од малку да е понанога од нас. Вака, тој те тепа, а тебе ти е жал да му вратиш. Знаеш дека некој отепан те тепа и незгодно ти доаѓа“.

Петре М. Андреевски